Oseba, ki jo negujem, se lahko sama umije in obleče. Le občasno ne more obvladovati svojega mehurja.

Ne napihujte zadeve.


Seveda je lahko neprijetno za vaše najbližje, če ne zmorejo obvladovati mehurja in se jim pripetijo nesreče, vendar jih to ne bi smelo pripeljati do tega, da se odpovejo družbenim stikom in dejavnostim. S tem se po nepotrebnem prikrajšajo za življenjske užitke. Z odkritim pogovorom z njimi o položaju, v katerem so se znašli, in razumevanjem, ki jim ga ob tem pokažemo, jim pomagamo razumeti, da jim zaradi inkontinence ni treba povsem spremeniti življenja. Z ustreznimi izdelki za zaščito pred to motnjo in namigi za ohranitev kakovostnega življenja namreč lahko še naprej uživajo v običajnih družbenih dejavnostih brez strahu, da bi bili v zadregi.

Zagotovite jim, da niso edini, ki imajo težave z inkontinenco.


Inkontinenca je zelo pogosta. Vsaka četrta ženska in vsak osmi moški se v življenju sreča z inkontinenco. Pri ženskah je torej tako pogosta kot seneni nahod. Vzrokov je veliko. Gre le za eno tistih telesnih motenj, ki se zgodijo tako mladim kot starim.

Preverite, ali bi z nekaj drobnimi spremembami življenjskega sloga lahko kaj izboljšali.

Pitje

Morda bo vašega najbližjega zamikalo, da bi zmanjšal količino zaužite tekočine, vendar bi s tem postal urin bolj gost, kar bi stanje mehurja poslabšalo, saj bi postal tudi bolj aktiven. Spodbujajte svoje najbližje, da se pri pitju tekočin odzivajo na svoje telesne potrebe po njih. Barva urina mora vedno ostati svetlorumena. Prav gotovo veste, da vas bo ob čezmernem uživanju tekočin »sililo« na stranišče, zato raje poskusite piti zmerno.

Ne pozabite, da imajo nekatere pijače odvajalni učinek.

Seveda ne želite prikrajšati svojih najbližjih za njihove užitke, vendar je treba vedeti, da so kofein, alkohol in gazirane pijače diuretiki, zaradi katerih bodo pogosteje na stranišču.

Sodelujte, da boste ustvarili pravo okolje.

Vašemu najbližjemu bo odgovarjala neovirana pot do kopalnice, da bo lahko hitro prišel do stranišča, ko bo čutil potrebo. Prav tako bo raje imel oblačila, ki jih je laže sleči, na primer široka krila ali hlače z vrvico za zavezovanje. Če jim boste dali na razpolago njihovo košaro za umazano perilo, bo to prav tako pomagalo, saj bodo s tem, ko bodo imeli svoje perilo na enem mestu, čutili, da imajo več nadzora nad položajem, v katerem so se znašli. V kopalnici ali sobi imejte tudi koš s pokrovom, da boste lahko odvrgli uporabljene izdelke. 

Zunaj

V torbico ali žep na plašču jim dajte rezervni izdelek in plastično vrečko, v katero bodo lahko odvrgli uporabljenega. Dogovorite se, da bodo sedež na vlaku ali letalu imeli blizu stranišča, in zagotovite načrtovane postanke, da bodo lahko šli na stranišče, če se boste na daljšo pot odpravili z avtom ali avtobusom.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Če ima vaš najbližji težave s stresno inkontinenco, bo morda želel preveriti, ali bi lahko izboljšal obvladovanje te motnje z vajami za krepitev mišic medeničnega dna. Ta vrsta fizioterapije je na splošno obravnavana kot prva oblika zdravljenja stresne inkontinence. Do 70 odstotkov primerov blage in zmerne inkontinence je mogoče izboljšati z rednimi in pravilnimi vajami za krepitev mišic medeničnega dna, ki jih izvajamo od tri do šest mesecev. Ne pozabite pa, da morate vaje redno delati, če želite podaljšati njihov učinek. Te vaje so namenjene vnovični vzpostavitvi nadzora nad mišicami, ki omogočajo zapiranje sečnice. Nikoli ni prepozno – tovrstne težave lahko izboljšate, tudi če ste stari sedemdeset ali osemdeset let.

Specialist vam bo morda priporočil tehnike, kot je princip biološke povratne zanke (Biofeedback), in električno stimulacijo, ki vam bodo pomagale pri pravilnem izvajanju teh vaj.

Medicinski pripomočki

Če vam fizioterapija ne bo pomagala, bo zdravnik razmislil še o nekaterih drugih možnostih. Začasni ukrep je lahko vstavitev katetra s prenosno zbiralno vrečko. To je primerno predvsem za tiste, ki so inkontinentni zaradi pravkar prestane operacije.

Najbolj pogosti medicinski pripomočki za težave z oslabljenim mehurjem so vpojni izdelki za inkontinenco.
V naši ponudbi so torej na voljo izdelki za lahko do zelo težko inkontinenco za moške in ženske z različnimi vpojnostmi ter v različnih velikostih. Tako boste med njimi zagotovo našli izdelek, ki vam bo najbolj ustrezal glede na vaš življenjski slog. Opremljeni so tudi z nevtralizatorji vonjav, zato vašega najbližjega ne bo skrbelo, da bi se okrog njega širili izdajalski vonj ali mokri madeži, ko bodo na obisku njegovi prijatelji ali ko bo šel kam ven.

Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o prednostih zaščite pred težavami zaradi inkontinence.

Zdravila in operacija


V nekaterih državah so na voljo zdravila, ki jih predpiše zdravnik in se uporabljajo za zdravljenje stresne inkontinence. V nekaterih primerih se urolog ali urinoginekolog lahko odloči za operativni poseg. O teh podrobnostih se je najbolje posvetovati s specialistom za inkontinenco ali urologom.

Zdaj, ko poznate nekaj dejstev, jih lahko natisnete za svojega najbližjega ali mu svetujte, da z Iskalnikom izdelkov izbere izdelek, ki bo najbolj ustrezal njegovim potrebam, ter naročil brezplačni vzorec.