Katere oblike uhajanja urina poznamo?

Inkontinenca se lahko odraža na veliko različnih načinov, kar je odvisno od fizičnega vzroka zanjo. Ne glede na to, katero obliko ima vaš najbližji, je pomembno vedeti, da jo je mogoče uspešno obvladati z ustreznimi izdelki. Najbolj pogosti obliki sta stresna in urgentna inkontinenca. Precej pogosta pa je tudi inkontinenca, ki je kombinacija teh dveh. Ta vprašanja vam bodo zelo pomagala.

Sodelujte v tem kratkem anketnem vprašalniku in nam natančneje predstavite svoj položaj.

Kako se s svojimi bližnjimi pogovarjate o težavah z oslabljenim mehurjem?Pošlji

Ali vaš najbližji ne more oziroma ne uspe priti do stranišča?

Funkcionalno inkontinenco ima oseba, ki ne zmore priti pravočasno do stranišča, in sicer zaradi slabe gibljivosti ali duševne bolezni, kot je demenca ali Alzheimerjeva bolezen. Če je vaš najbližji priklenjen na posteljo ali invalidski voziček ali pa se ne more premikati brez pomoči, je inkontinenca zelo verjeten in pogost pojav.

Ali imajo poškodbe živčevja?

Nekatera bolezenska stanja, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, kap, sladkorna bolezen ali multipla skleroza, lahko vodijo v nevrološke motnje mehurja. To se zgodi, ko možgani ne prepoznajo signalov za uriniranje. Pogosto je to zaradi okvare živčevja, ki jo je povzročila neka poškodba ali bolezen.

Ali je nepričakovano uhajanje urina posledica telesnih naporov?

Stresna urinska inkontinenca (SUI) se pojavi, ko iz mehurja nepričakovano uhaja urin zaradi pritiskov, ki izvirajo iz telesnih naporov, kot so kašljanje, kihanje, smejanje, dviganje težkih bremen in izvajanje vaj. Najprej po navadi uhaja malo urina, vendar pa se lahko to stopnjuje. To je najbolj pogosta oblika inkontinence, s katero se srečujejo ženske.

Ali čutijo nenadzorovano potrebo po uriniranju brez opozorila?

To je po vsej verjetnosti urgentna urinska inkontinenca (UUI). Urgentna inkontinenca se pojavi, ko ima bolnik občutek, da mora nujno izprazniti mehur, ne glede na to, da si prizadeva to preprečiti. Impulzi, ki jih dajejo možgani mehurju, in to, kar naredi mehur, niso usklajeni. Posledica tega so lahko precej velike izgube urina in povečana pogostost uriniranja. To je najbolj pogosta  oblika  inkontinence pri moških. Po navadi jo povezujejo s povečano prostato ali operacijo prostate. Vendar je dokaj pogosta tudi pri ženskah.

Ali se srečujejo z večimi oblikami inkontinence?

Mešana inkontinenca je kombinacija več kot ene oblike inkontinence. Nekateri ljudje se srečujejo s kombinacijo stresne in urgentne inkontinence.

Ali imajo težave s kapljanjem po uriniranju?

S pretočno inkontinenco se srečujejo moški, ko se mehur ne izprazni v celoti in se urin zbira na koncu penisa, od koder začne kapljati. To pogosto povzroči mehanska ovira, kot so notranje kopičenje blata, povečana prostata, poškodba živčevja in anomalije sečnice.

Ali imajo težave z inkontinenco blata?

Inkontinenca blata pomeni nehoteno uhajanje blata. Nekateri vzroki za inkontinenco blata so zaprtje ali driska, poškodbe mišice zapiralke v zadnjični odprtini ali rektuma, izguba zmožnosti kopičenja blata v rektumu in nepravilno delovanje medeničnega dna.

Če ima vaš najbližji težave z inkontinenco blata, se glede zdravljenja in obvladovanja te motnje posvetujte z zdravstvenim delavcem.

Zdaj, ko poznate vse glavne oblike inkontinence, boste morda želeli izvedeti, kaj lahko storite, da bi svojemu najbližjemu kar se da olajšali življenje. Morda boste želeli prebrati tudi kakšen praktičen nasvet negovalcev, zato si oglejte razdelek Kaj lahko storite.

Če na podlagi teh informacij niste znali opredeliti oblike inkontinence , s katero se srečuje vaš najbližji, vam predlagamo, da se osebno posvetujete z zdravstvenim delavcem, ki vam bo pomagal.