Kateri so vzroki za inkontinenco pri moških?

Kaj je torej skrivnost najboljše mogoče nege oseb z inkontinenco?

Več o tem

Je imel vaš najbližji otečeno žlezo prostate ali so mu jo operativno odstranili?

Ta oblika oslabljenega mehurja je najbolj pogosta pri moških in se izraža kot neprekinjeno kapljanje urina. To pogosto povzroči otečena prostata, ki onemogoči prehod urina med uriniranjem. Zato se mehur ne izprazni v celoti. Otečena prostata lahko vodi tudi v Urgentno urinsko inkontinenco ali »nepričakovano potrebo po odvajanju urina«.

Operacija prostate lahko povzroči začasno oslabljenost mišic, kar lahko vodi v stresno urinsko inkontinenco – nehoteno uhajanje urina med smejanjem, kašljanjem ali pri opravljanju nekaterih fizičnih dejavnosti. V nekaterih primerih pride med operacijo do poškodbe živcev in mišic, kar lahko povzroči trajnejšo težavo.

Ali se je zmanjšala njegova gibljivost?

Včasih so vzroki za težave preprosti. Morda se zaradi telesne poškodbe ali starosti ne more pravočasno odzvati na signale iz mehurja ali črevesja.

Ali je duševno bolan?

Če negujete osebo z duševno boleznijo, je vzrok za težave z inkontinenco morda ta, da preprosto ne prepozna potrebe po uriniranju ali odvajanju blata, ali pa se zaradi svoje bolezni ne more odzvati na te znake.

So mu ugotovili bolezensko stanje?

Nekatera bolezenska stanja, zlasti tista, ki delujejo na možgane ali živčni sistem, kot so Alzheimerjeva, Parkinsonova bolezen, demenca, multipla skleroza in poškodba možganov, lahko povzročijo inkontinenco. To se zgodi, ker se poškodujejo živčni prehodi iz možganov. Te poškodbe povzročijo težave s pretirano dejavnim mehurjem (potreba po pogostem uriniranju) ali težave s premalo dejavnim mehurjem (nezadostno praznjenje mehurja, kar povzroči uhajanje urina). Lahko povzroči tudi fekalno inkontinenco. Tudi sladkorna bolezen in kap povzročita inkontinenco.

Ali jemlje zdravila za katero drugo bolezen?

Urinska inkontinenca pri moških je lahko stranski učinek nekaterih zdravil. Če je vaš najbližji pred kratkim začel jemati zdravila ali je začel jemati druga in je to sovpadalo z inkontinenco, bi bilo dobro o tem obvestiti zdravnika. Včasih je mogoče zamenjati zdravila, zmanjšati njihov odmerek ali pa jih prenehati jemati.

Ali ima pogosto okužbe sečil?

Zaradi okužbe sečil lahko pride do preobčutljivosti sečnega mehurja. Med bolezenskimi znaki je potreba po nujnem in pogostem uriniranju podnevi in ponoči (ali v malih količinah), pri čemer ne morejo priti pravočasno do stranišča.

Ima pogosto težave z zaprtostjo?

Zaprtje je eden najbolj pogostih vzrokov za fekalno inkontinenco. Kronično zaprtje lahko vodi do zastoja trdega blata v rektumu, ki lahko postane preveliko, da bi ga lahko odvajal. Posledica tega je, da se mišice rektuma in črevesja raztegnejo ter sčasoma oslabijo. Tekoče blato lahko prav tako uide mimo trdega blata in se izloči ter povzroči fekalno inkontinenco.

Ali so morda oslabljene njegove mišice medeničnega dna?

Mehur in izhodno izvodilo podpira in drži na mestu mreža mišic (mišice medeničnega dna), ki poskrbi za to, da je mehur zaprt. Mišice po naravni poti z leti slabijo in ko izgubijo svojo moč ter sposobnost prilagajanja, lahko že običajne dejavnosti, kot je kašljanje, povzročijo uhajanje urina.

Ali je njegova telesna teža prevelika?

Če ima oseba, ki jo negujete, preveliko telesno težo, lahko to dodatno obremeni trebušne mišice in mišice medeničnega dna, kar povzroči uhajanje urina.

Ali kadi?

Kašljanje kadilcev je lahko posreden vzrok za uhajanje urina, zlasti zaradi pogostosti kašljanja in velikega pritiska, ki ga spremlja. Drugi dejavnik pri kadilcih je povečano tveganje za bolezni cirkulacije ter posledično predpisanih odvajal, ki lahko prav tako povečajo možnosti za uhajanje urina.

Ali je še otrok?

Če skrbite za otroka, obiščite razdelek Otroci, kjer boste našli posebne vzroke za inkontinenco pri otrocih.

Če niste prepričani, kakšen je razlog za inkontinenco vašega najbližjega, preberite razdelek Vzroki ali poiščite pomoč v razdelku Oblike inkontinence.