Kateri so vzroki za inkontinenco pri ženskah?

Ali so morda oslabljene mišice medeničnega dna?

Mehur in izhodno izvodilo podpira in drži na mestu mreža mišic (mišice medeničnega dna), ki poskrbi za to, da je mehur zaprt. Mišice po naravni poti z leti slabijo in ko izgubijo svojo moč ter prilagodljivost, lahko že običajne dejavnosti, kot je kašljanje, povzročijo uhajanje urina. To je najbolj pogost vzrok za oslabljen mehur.

Ali se je zmanjšala njena gibljivost?

To je eden najbolj pogostih vzrokov za inkontinenco pri ženskah, ki ji prepreči, da bi se pravočasno odzvala na potrebe svojega mehurja.
Ali je duševno bolna?
Če negujete osebo z duševno boleznijo, je vzrok za inkontinenco morda preprosto ta, da ne prepozna potrebe po uriniranju ali odvajanju blata, ali pa se zaradi svoje bolezni ne more odzvati na te znake.

So ji ugotovili bolezensko stanje?

Nekatera bolezenska stanja, predvsem tista, ki delujejo na možgane ali živčni sistem, kot so Alzheimerjeva, Parkinsonova bolezen, demenca, multipla skleroza in poškodba možganov, lahko povzročijo inkontinenco. To se zgodi, ker se poškodujejo živčni prehodi iz možganov. Te poškodbe povzročijo težave s pretirano dejavnim mehurjem (potreba po pogostem uriniranju) ali težave s premalo dejavnim mehurjem (nezadostno praznjenje mehurja, kar povzroči uhajanje urina). To lahko privede tudi do fekalne inkontinence. Tudi sladkorna bolezen in kap povzročita inkontinenco.

Ali jemlje predpisana zdravila za katero drugo bolezen?

Inkontinenca pri ženskah je lahko stranski učinek nekaterih zdravil. Če je vaš najbližji pred kratkim začel jemati zdravila ali je morda začel jemati druga in je to sovpadalo z inkontinenco, bi bilo dobro o tem obvestiti zdravnika. Včasih je mogoče zamenjati zdravila, zmanjšati njihov odmerek ali jih celo prenehati jemati.

Ali ima pogosto okužbe sečil?

Zaradi okužbe sečil lahko pride do preobčutljivosti sečnega mehurja. Med bolezenskimi znaki so lahko tudi nujna in pogosta uriniranja podnevi in ponoči (ali v malih količinah), pri čemer bolniki ne morejo priti pravočasno do stranišča.

Ali ima bolnica pogosto težave z zaprtostjo?

Zaprtje je eden najbolj pogostih vzrokov za fekalno inkontinenco. Kronično zaprtje lahko vodi do zastoja trdega blata v rektumu, ki lahko postane preveliko, da bi lahko vaš najbližji odvajal blato. Posledica tega je, da se mišice rektuma in črevesja raztegnejo ter sčasoma oslabijo. Tekoče blato lahko uide mimo trdega blata in se izloči ter povzroči fekalno inkontinenco.

Ali so morda oslabljene bolničine mišice medeničnega dna?

Mehur in izhodno izvodilo podpira in drži na mestu mreža mišic (mišice medeničnega dna), ki poskrbi za to, da je mehur zaprt. Mišice po naravni poti z leti slabijo in ko izgubijo svojo moč ter prilagodljivost, lahko že običajne dejavnosti, kot je kašljanje, povzročijo uhajanje urina.

Ali je v obdobju po menopavzi?

Čez čas vse mišice oslabijo, pri menopavzi pa vpliva zmanjšanje estrogena zlasti na trebušne mišice. Posledica tega je, da mehur spremeni svoj položaj, zaradi česar postanejo mišice okrog sečil manj učinkovite.

Ali je njena telesna teža prevelika?

Če ima oseba, ki jo negujete, preveliko telesno težo, lahko to dodatno obremeni trebušne mišice in mišice medeničnega dna, kar lahko povzroči uhajanje urina.

Ali kadi?

Kašljanje kadilcev je lahko posreden vzrok za uhajanje urina, zlasti zaradi pogostosti kašljanja in velikega pritiska, ki ga spremlja. Drugi dejavnik pri kadilcih je povečano tveganje za bolezni cirkulacije ter posledično predpisanih odvajal, ki lahko prav tako povečajo možnosti za uhajanje urina.

Ali je še otrok?

Če skrbite za otroka, obiščite razdelek Otroci, kjer boste našli posebne vzroke za inkontinenco pri otrocih.

Če niste prepričani, kakšen je razlog za inkontinenco vašega najbližjega, preberite razdelek Vzroki ali poiščite dodatno pomoč v razdelku Oblike inkontinence.