Vzroki za težave otrok z oslabljenim mehurjem

Nočno močenje postelje je najpogostejša oblika inkontinence pri otrocih, medtem ko se z dnevnim močenjem postelje srečuje zgolj 2-4 % pet- do sedemletnikov. Najbolj pogosti vzroki za težave z oslabljenim mehurjem pri otrocih so naslednji.

Vzroki, povezani z razvojem

Mehur se izprazni tako, da se odzove na signale iz možganov, ki mu sporočajo, da je poln. Potem se njegove mišice odprejo in skrčijo. Če se to usklajevanje delovanja živcev z mišicami razvija počasi, se mehur včasih napolni, preden otrokovi možgani to zaznajo. Ali pa je mišica (ventil) zgolj prešibka.

Otroci običajno spijo bolj globoko od odraslih in potrebujejo več časa, da se zbudijo. To včasih pomeni, da ne zaznajo signala, ki jim sporoča, naj izpraznijo svoj mehur – ali se ne prebudijo pravočasno. 

Ponoči proizvede telo veliko količino antidiuretskega hormona ali ADH. To upočasni nastajanje urina, kar zmanjša potrebo po uriniranju. Če se iz kakršnega koli razloga to ne zgodi, se lahko mehur preveč napolni.

Vsa zgoraj opisana stanja se po navadi razrešijo s časom. Čeprav veliko ljudi meni, da je za oslabljen mehur pri otrocih kriv strah, pa je glede tega le malo znanstvenih dokazov. Če pa je vašega otroka strah, je pomembno, da najdete razlog zanj in se z njim previdno spopadete.

Zdravstveni vzroki

Oslabljen mehur je pri otrocih lahko tudi stranski učinek bolezenskega stanja ali telesne motnje. Pri otrocih s cerebralno paralizo, spino bifido, poškodbo možganov ali živčevja je morda fizično oslabljena zmožnost sprejemanja pravih signalov iz možganov, ki mehurju sporočajo, naj se izprazni. Včasih so med vzroki tudi ponavljajoče se okužbe sečil ali celo njihova manjša okvara.

Če negujete otroka s hudo poškodbo ali psihološko oziroma telesno motnjo, boste našli več informacij v razdelku Nega najbližjih.

Dedna povezava

Zdi se, da je težava z oslabljenim mehurjem dednostna, saj se ta motnja lahko ponavlja več generacij zapored. Obstaja 40-odstotna možnost, da bo otrok močil posteljo, če se je to dogajalo enemu od njegovih staršev, če pa sta se s tem srečevala oba, pa možnost naraste na 70 odstotkov.


Dnevno močenje

Če dnevno močenje ni posledica okužbe sečil ali zanjo ni anatomskih vzrokov, je močenje lahko posledica pretirano aktivnega mehurja ali njegovega nerednega praznjenja. 

Pretirano aktiven mehur

Ta motnja je povezana z mišicami, ki obdajajo sečnico in preprečujejo uhajanje urina. Te mišice se torej proti vaši volji skrčijo in prisilijo urin, da izteče. Pogosto je ta motnja posledica okužbe sečil in z njo se večkrat srečujejo deklice.

Neredno praznjenje mehurja

Nekateri otroci odlašajo z odhodom na stranišče in potrebo po tem zanemarijo. Morda ne želijo uporabljati šolskih stranišč ali ne bi hoteli zamuditi kakšne dejavnosti. To lahko vodi v prepoln mehur in nezgodno uriniranje. Povzroči lahko tudi okužbe.

Funkcionalna inkontinenca pri otrocih

Otrok ne more sam na stranišče. Vzrok za to so lahko težave z gibanjem ali pa je otrok na invalidskem vozičku. V drugem primeru ima otrok lahko težave z urinsko inkontinenco ali inkontinenco blata. Če gre otrok sam na stranišče, a potrebuje za to veliko časa, poskrbite, da na poti do stranišča ne bo ovir in ga oblecite tako, da se bo zlahka slekel. Pri tem pa je najpomembnejše, da uporabljate zaščitno spodnje perilo. Tako bo otrok ostal suh, zagotovili pa boste tudi njegovo prijetno počutje. Zmanjša se tudi tveganje za pogost pojav razdražene kože in kožnih okužb pri ljudeh, ki daljša obdobja sedijo ali ležijo.

Koliko vode bi morali popiti dnevno? Kakšna je priporočena količina?Rezultati