Slovar

Kliknite izbor znakov, če želite videti razlage.

Prostata

Žleza moških spolnih organov, ki leži tik pod mehurjem in z vseh strani obdaja začetni del sečnice. Pri ejakulaciji se ustvarja tekočina. Pri starejših moških se žleza včasih poveča in omejuje pot sečnice. Bolezenski znak tega je slab tok urina.

Enureza

Enureza (znana tudi kot močenje postelje) je nehoteno uhajanje urina. Kadar se zgodi ponoči med spanjem, govorimo o nočni enurezi.

Premalo aktiven mehur

Če imate premalo aktiven mehur, pomeni, da se v mehurju zadržuje veliko več urina, kot je normalno. Ker ne čutite, kdaj je mehur poln, začnejo ob povečanem pritisku na mehur uhajati majhne količine urina.

Mokrenje

Dejanje uriniranja (praznjenje mehurja, iztekanje urina).

Mešana inkontinenca

Čisto dobesedeno je to mešana inkontinenca. Po navadi je to kombinacija stresne in urgentne inkontinence. Če se srečujete z obema oblikama težav, je po navadi ena prevladujoča, zato se osredotočite najprej na bolezenske znake, ki so pogostejši.

Oslabljen mehur

Oslabljen mehur pomeni, da imamo težave z obvladovanjem mehurja, ki lahko privedeje do nehotenega uhanjanja urina.

Medenične mišice

Mišice medeničnega dna tvorijo širok trak med nogami od sramne kosti spredaj do končnega spodnjega dela hrbtenice zadaj.

Nevrološke motnje v delovanju mehurja

Poškodba živčevja kot posledica bolezni lahko vpliva na način komunikacije možganov z mehurjem in obratno. Oseba s tako motnjo ni zmožna obvladovati mehur oziroma ga popolnoma izprazniti.

Funkcionalna inkontinenca

To je nezmožnost za pravočasen prihod na stranišče zaradi težav, povezanih s telesno ali duševno boleznijo.

Pretočna inkontinenca

To je nenehno ali občasno uhajanje urina, ki ga po navadi povzroči motnja v živčnem sistemu ali njegova poškodba.

Urgentna inkontinenca

Ta motnja je znana tudi kot pretirano aktiven mehur in je najbolj pogosta oblika inkontinence pri moških. Občutite nenadno potrebo po uriniranju, mehur pa brez vaše volje izloči urin. Po navadi se to zgodi zaradi motnje v signalih, ki se po živčnem sistemu širijo med mehurjem in možgani, in je pogosto povezana s povečano prostato ali posledicami operacije prostate.

Včasih je uriniranje bolj pogosto (in ne le kot po navadi štiri do osemkrat na dan) in občasno je treba na stranišče tudi ponoči. Vendar je v nekaterih primerih mogoče »strenirati« mehur, tako da urinirate redkeje in se izognete potrebi po tem ponoči.

Mena

Življenjsko obdobje, ki označuje trajno izgubo menstruacijskih ciklov.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Vaje, pri katerih krčimo in sproščamo mišice medeničnega dna. Z njimi želimo okrepiti mišice in omogočiti povečan pritisk ob zapiranju sečnice.

Stresna inkontinenca

Oslabljen mehur, ki se pojavi ob nenadnih telesnih naporih, kot so kašljanje, kihanje, smejanje, telovadba in dvigovanje težkih bremen. Po navadi uhaja le majhna količina urina in na splošno je to povezano z oslabljenimi mišicami medeničnega dna.

Kapljanje urina po mokrenju

V tem primeru se mehur ne izprazni popolnoma, zato iz njega kaplja še po zaključenem uriniranju. Ta motnja je pogosto povezana s povečano prostato ali oslabljenimi mišicami medeničnega dna.