Namigi in nasveti za obvladovanje težav z oslabljenim mehurjem

Najprej je treba preveriti, ali bi z nekaj drobnimi spremembami življenjskega sloga lahko kaj izboljšali.

Pijte veliko tekočine

Morda vas bo zamikalo, da bi zmanjšali količino popite tekočine. Toda, če boste pili manj, bo vaš urin postal gostejši, zaradi česar se bo stanje mehurja poslabšalo in bo začel delovati prekomerno. Priporočamo vam, da se pri pitju ravnate po svojih telesnih potrebah. S tem bi morali ohraniti zdravo svetlorumeno barvo urina. Prav gotovo veste, da vas bo ob čezmernem uživanju tekočin »sililo« na stranišče, zato raje poskusite piti zmerno.

Pijača na zabavah

Življenje imamo zato, da ga živimo, in težave z oslabljenim mehurjem nas pri tem ne bi smele omejevati. Kljub temu je dobro vedeti, da so kofein, alkohol in gazirane pijače diuretiki, zaradi katerih boste pogosteje morali iti na stranišče.

Obvladovanje telesne teže


Telesna teža je povezana z inkontinenco. Če ste se torej namenili znebiti se nekaj odvečnih kilogramov, je to morda prava spodbuda, da se tega zares lotite.

Če kadite

V resnici težav z oslabljenim mehurjem ne povzroča kajenje, temveč kašelj, ob katerem pritiskamo na mehur. Morda je to še eden od razlogov, da nehate kaditi.

Telesne vaje (brez potenja)


Pogosto je obvladovanje mehurja mogoče izboljšati z vajami za mišice medeničnega dna, zato je ta vrsta fizioterapije na splošno prva oblika zdravljenja stresne inkontinence. Kar do 70 odstotkov primerov blage in zmerne inkontinence je mogoče izboljšati z rednimi in pravilnimi vajami za krepitev mišic medeničnega dna, ki jih izvajamo od tri do šest mesecev. Ne pozabite, da morate z vajami nadaljevati, če želite podaljšati njihov učinek. Te vaje so namenjene pridobitvi ponovnega nadzora nad mišicami, ki omogočajo zapiranje sečnice. Nikoli ni prepozno - svoje znake tovrstnih težav lahko izboljšate tudi, če ste stari 70 ali 80 let. Če si želite ogledati vodnik, ki vas po korakih vodi po vajah za krepitev mišic medeničnega dnu, si oglejte razdelek »Telesne vaje«.

Specialist vam bo morda priporočil tehnike, kot je princip biološke povratne zanke (Biofeedback), in električno stimulacijo, ki vam bodo pomagale pri pravilnem izvajanju teh vaj.

Medicinski pripomočki

Če vam fizioterapija ne pomaga, zdravnik razmisli še o nekaterih drugih možnostih. Začasni ukrep je lahko vstavitev katetra s prenosno zbiralno vrečko. To je primerno predvsem za tiste, ki so inkontinentni zaradi pravkar prestane operacije.
Najbolj pogosti pripomočki za težave z oslabljenim mehurjem so vpojni izdelki za inkontinenco. Načrtovani so posebej za zaščito pred uhajanjem urina in za preprečevanje širjenja neprijetnih vonjav. Te izdelke dobite v različnih velikostih in z različnimi stopnjami vpojnosti. Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o prednostih zaščite pred težavami zaradi inkontinence.

Zdravila in operacija

V nekaterih državah so na voljo zdravila, ki jih predpiše zdravnik in se uporabljajo za zdravljenje stresne inkontinence. V nekaterih primerih se vaš urolog ali urinoginekolog lahko odloči za operativne posege. O teh podrobnostih se je morda najbolje posvetovati s specialistom za inkontinenco ali urologom.

Pomoč za urgentno inkontinenco


Ko govorimo o tej obliki inkontinence, včasih rečemo tudi, da gre za pretirano dejaven mehur. Kot že sam izraz pove, pri tej obliki težave začutimo nenadno in nezaustavljivo potrebo po uriniranju.

Olajšajte si življenje

Kadar nenadoma začutite, da morate na potrebo, si verjetno najmanj želite, da bi morali premagovati razne ovire na poti do stranišča ali se ukvarjati s svojo obleko. Zato poskrbite, da na poti do stranišča ne bo ovir in ne nosite oblek, ki jih je težko odpeti ali sleči. Uporaben namig: enodelna oblačila morda niso najboljša odločitev!

Pri tej obliki inkontinence je vredno poskusiti z učenjem zadrževanja urina. Ta način je uspešen v do 50 odstotkih. Pomeni pa, da dlje časa spodbujate svoj mehur k zadrževanju velike količine urina v njem in zmanjšate pogostost uriniranja. To storite tako, da odlašate odhod na stranišče, kolikor dolgo je le mogoče. S tem preprečite mehurju, da pretirano spodbuja potrebo po uriniranju tudi takrat, ko ni povsem poln. Sčasoma to postane lažje.

Ali telesne vaje pomagajo?


Vaje za krepitev medeničnega dna se pogosteje uporabljajo za odpravljanje težav s stresno inkontinenco, čeprav je znano, da pomagajo tudi pri urgentni obliki. Če želite izvedeti več o tem, si oglejte razdelek »Telesne vaje«.
 

Medicinski pripomočki


Če z vajami za okrepitev mehurja ne odpravite težave, so na voljo še druge oblike zdravljenja. Začasni ukrep je lahko vstavitev katetra s prenosno zbiralno vrečko. To je primerno predvsem za tiste, ki so inkontinentni zaradi pravkar prestane operacije.

Najbolj pogoste medicinski pripomočki za težave z oslabljenim mehurjem so vpojni izdelki za inkontinenco. Načrtovani so posebej za zaščito pred uhajanjem urina in preprečevanje širjenja neprijetnih vonjav. Ti izdelki so na voljo v različnih velikostih in v različnih stopnjah vpojnosti. Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o prednostih zaščite pred težavami zaradi inkontinence.

Zdravila in operacija

Za urgentno inkontinenco včasih rečemo tudi, da gre za pretirano dejaven mehur. Na voljo je nekaj medicinskih naprav, ki vam pomagajo zmanjšati pretirano delovanje mehurja. Operativni posegi so redki. O podrobnostih zdravljenja se je najbolje posvetovati s specialistom za inkontinenco ali urologom.

Pomoč za mešano inkontinenco

Pri mešani inkontinenci je najbolje, če se posvetite najbolj izrazitim znakom in jih najprej poskusite obvladati sami. Predlagamo, da začnete delati vaje za krepitev medeničnega dna, namenjene odpravljanju težav s stresno inkontinenco, ali pa vaje za trening (reedukacijo) mehurja, ki so namenjene odpravljanju težav z urgentno obliko inkontinence. Ko se najbolj izraziti znaki umirijo, se posvetite še drugim.

Pomoč za funkcionalno inkontinenco


Če zaradi telesne okvare ali duševne motnje ne morete pravočasno priti na stranišče, niste za to krivi sami. Pomembno je, da ne dopustite, da bi bili zato stalno pod stresom ali zaskrbljeni. V takšnih primerih se z medicinskega vidika ne da veliko storiti, lahko pa kar najbolj zmanjšate vpliv morebitnih nezgod pri uporabi zaščite pred težavami z inkontinenco. Tako boste vedno pomirjeni, saj boste vedeli, da bodo izdelki za zaščito povsem preprečili morebitno uhajanje urina in da boste ostali sveži, suhi in vam bo udobno.

Olajšajte si pot do stranišča

Kadar nenadoma začutite, da morate na potrebo, si najmanj želite, da bi morali premagovati razne ovire na poti do stranišča ali se ukvarjati s svojo obleko. Zato poskrbite, da na poti do stranišča ne bo ovir, in ne nosite oblek, ki jih je težko odpeti ali sleči. Uporaben namig: enodelna oblačila morda niso najboljša odločitev!

Pomoč za nevrološko inkontinenco


Žal je te težave težko zdraviti, a z izdelki za zaščito pred težavami z inkontinenco lahko preprečite nepotrebne vplive na vsakdanje življenje.

Poiščite ustrezen izdelek zase in z našim  Iskalnikom izdelkov naročite brezplačen vzorec.