Oblike težav

Ljudje na različne načine opisujejo težave z oslabljenim mehurjem. Med njimi so: občutljiv mehur, pretirano dejaven mehur, uhajanje urina. Poznamo še nekaj drugih medicinskih izrazov, ki opisujejo različne oblike težav z oslabljenim mehurjem. Spodaj opisani znaki vam bodo pomagali pri prepoznavanju vaše oblike težave. 

Sodelujte v tem kratkem anketnem vprašalniku in nam zaupajte nekaj o sebi.

Komu ste zaupali svojo težavo?Rezultati

Ali vam uhaja urin, ko kašljate, kihate, se smejite ali dvigujete težke predmete?

To je stresna inkontinenca. Ta oblika inkontinence je najbolj pogosta oblika pri ženskah. Vzrok zanjo so oslabljene mišice medeničnega dna, ki podpirajo mehur. Ko se smejimo ali kašljamo, se poveča pritisk na mehur, in ker se mišice medeničnega dna ne zmorejo dovolj skrčiti, ne preprečijo uhajanja urina. Po navadi ga uhaja le malo, včasih pa tudi več.
To oblika težave je bolj pogosta med nosečnostjo, po porodu in po 40. letu starosti, čeprav se lahko pojavi pri kateri koli starosti. Pravzaprav se v nekem življenjskem obdobju s stresno inkontinenco srečuje ena od štirih žensk in približno 40 % mladih športnic. Pomagajte si z vajami za krepitev mišic medeničnega dna. Več o tem preberite v razdelku Telesne vaje.

Ali imate težave s potrebo po takojšnjem uriniranju?

To je urgentna inkontinenca, ki jo pogosto opisujemo tudi kot pretirano dejaven mehur. Pri tej obliki občutite nenadno potrebo po uriniranju, mehur pa se brez vaše volje izprazni. Srednje močno ali močno uhajanje se po navadi zgodi skoraj brez opozorila. V povprečju ljudje izpraznimo svoj mehur od štiri- do osemkrat na dan. Če ugotovite, da morate urinirati pogosteje kot ponavadi, tudi če se zato ponoči nekajkrat zbudite, je to morda znak urgentne inkontinence.

Točen vzrok za to obliko inkontinence ni znan, vendar velja, da mišice mehurja pošiljajo možganom nepravilne znake, s katerimi jim sporočajo, da je mehur bolj poln, kot je v resnici. V nekaterih primerih lahko »strenirate« svoj mehur, da tega ne počne. Nasvete o tem najdete v razdelku Kaj lahko storite. Večina ljudi obvladuje znake urgentne inkontinence z zaščitnimi predlogami ali spodnjim perilom. Izdelki blagovne znamke TENA omogočajo diskretno in varno uporabo, tako da je vpliv težav z urgentno inkontinenco kar najmanjši in da ste lahko še naprej dejavni. Informacije o naših izdelkih in možnostih za naročanje brezplačnih vzorcev najdete v razdelku Paviljon izdelkov.

Ali pri sebi prepoznavate različne znake težav?

Nekatere ženske se srečujejo z mešano inkontinenco. Po navadi je to kombinacija stresne in urgentne inkontinence. Če se srečujete z obema oblikama težav z oslabljenim mehurjem, boste po navadi ugotovili, da je ena prevladujoča, zato se pri ogledu razdelka Kaj lahko storite osredotočite na znake, ki so pogostejši. Ko menite, da se je stanje ene oblike težave dovolj izboljšalo, se osredotočite na druge znake.

Ali zaradi svojega telesnega ali duševnega zdravstvenega stanja težko pridete pravočasno do stranišča?

Še ena oblika težave z oslabljenim mehurjem je nezmožnost za pravočasen prihod na stranišče zaradi težav, povezanih s telesno ali duševno boleznijo. Ta oblika je znana kot funkcionalna inkontinenca. Izdelki za zaščito pred inkontinenco vam dajo občutek varnosti in zaupanja vase in vam pomagajo, da je to zdravstveno stanje za vas manj težavno. Če želite dobiti še več nasvetov, ugotovite, kaj lahko storite.

Ali imate nevrološko bolezen ali poškodbo možganov?

Bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, Spina Bifida, multipla skleroza in nezgodne poškodbe možganov, lahko zmotijo komunikacijo med možgani in mehurjem in povzročijo nezmožnost nadzora mehurja in njegovega popolnega praznjenja. Te oblike težav so znane kot nevrološke motnje v delovanju mehurja.

Če na osnovi teh informacij niste znali opredeliti svoje oblike težave z oslabljenim mehurjem, vam predlagamo, da se osebno posvetujete z medicinskim strokovnjakom.