Ne bodite več zaskrbljeni, poskusite razumeti.

Glede na to, da se s težavami z oslabljenim mehurjem srečuje vsaka četrta ženska in da se ta motnja lahko pojavi pri kateri koli starosti, bi pričakovali, da se o tem učimo v šoli. Če bi nas res, potem smo skoraj vsi to učno uro izpustili! Kakor koli, tukaj boste našli opomnik o tem, kako mehur in sečila delujejo in zakaj je včasih njihovo delovanje moteno.

Kako delujejo sečila

Naše ledvice filtrirajo nepotrebne snovi iz krvi in jih pošljejo v mehur. Mehur je raztegljiva mišična vrečka, ki sprejme 500 ml tekočine, kadar je polna. Ko je mehur poln do polovice, pove možganom, da je čas za uriniranje, zato urin odteče v sečnico, ki je zaprta; to pa omogočata dve mišici zapiralki. Notranja mišica zapiralka se odpre, ko je mehur poln, medtem ko zunanjo mišico zapiralko zapremo z lastno voljo in tako nadziramo uriniranje. Pravilno delovanje mehurja in sečnice omogočajo mišice medeničnega dna, ki so pod mehurjem in okoli sečnice. Z motnjami v tem procesu se v nekem življenjskem obdobju sreča vsaka četrta ženska in vsak osmi moški.

Kateri so torej glavni vzroki za težave z oslabljenim mehurjem?

Ali so morda oslabljene vaše mišice medeničnega dna?
Največkrat so za težave z oslabljenim mehurjem krive mišice medeničnega dna, ki omogočajo, da je sečnica zaprta. Ko te mišice niso več tako prožne, lahko pride do uhajanja urina med dejavnostmi, kot so smejanje, kašljanje, dvigovanje bremen in tek. Vendar jih je mogoče spet okrepiti – poglejte si razdelek Telesne vaje, kjer so uporabne informacije o vajah za krepitev mišic medeničnega dna.

Predvsem pri ženskah so glavni vzrok za težave z oslabljenim mehurjem telesne spremembe, povezane z nosečnostjo, porodom in obdobjem mene (če želite videti vzroke za tovrstne težave pri moških, glejte razdelek TENA za moške ).

Ali ste mama?


Res je, da so radosti materinstva številne (kljub neprespanim nočem na začetku …), vendar se v našem telesu zaradi nosečnosti in poroda zgodijo raznovrstne telesne in hormonske spremembe. Zato je oslabljen mehur zelo pogost stranski učinek nosečnosti in poroda. Kombinacija hormonskih sprememb, pritiska maternice na mehur in že sam napor ob rojevanju lahko zmanjšajo moč mišic medeničnega dna.

Težave z oslabljenim mehurjem se lahko pojavijo med nosečnostjo ali takoj po njej in pri nekaterih ženskah celo potem, ko njihovi otroci že odrastejo. Tovrstne težave v času nosečnosti so pogosto začasne. Pri številnih ženskah se je njihovo stanje močno izboljšalo, potem ko so delale vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ki so opisane v razdelku Telesne vaje.

Ali ste v meni?

V meni se zgodijo različne telesne in hormonske spremembe. Predvsem se v območju trebušnih mišic zmanjša količina estrogena. Zato se lahko zgodi, da se mehur premakne, s čimer se zmanjša moč mišic, ki omogočajo, da je mehur zaprt.

Ali je vaša telesna teža prevelika?

S preveliko telesno težo prav tako lahko dodatno obremenite trebušne mišice in mišice medeničnega dna, kar vodi v težave z oslabljenim mehurjem.

Zdravstveno stanje

Med drugimi vzroki za težave z oslabljenim mehurjem so razna oblike zdravstvenega stanja, kot so kap, demenca in sladkorna bolezen. Pogosto so težave povezane s poškodbami živčnih poti ali motnjami na teh poteh, ki preprečujejo potovanje ustreznih znakov med možgani in sečnim mehurjem, ali v primeru demence z nezmožnostjo zaznavanja teh znakov. To lahko povzroči težavo s pretirano dejavnim mehurjem (potreba po pogostem uriniranju) ali težavo s premalo dejavnim mehurjem (nezadostno praznjenje mehurja, ki povzroči uhajanje).

Nevrološke poškodbe

Med stanji, ki prav tako vplivajo na komunikacijo med možgani in mehurjem in ki povzročijo nezmožnost nadzora mehurja in njegovega popolnega praznjenja, so še Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, Spina Bifida, multipla skleroza in poškodbe možganov.

Ali jemljete predpisana zdravila?


Inkontinenca se lahko pojavi kot stranski učinek nekaterih zdravil. Poleg tega imajo nekatera zdravila lastnosti diuretikov, zato vas silijo k pogostejšemu uriniranju. Če ste pred kratkim začeli jemati predpisana zdravila ali ste prešli na druga in to sovpada z izgubo nadzora uhajanja urina, bi se morda bilo dobro dogovoriti za pregled pri osebnem zdravniku, ki naj ugotovi, ali so vaša zdravila morebitni vzrok za težave z oslabljenim mehurjem. Včasih je mogoče predpisati druga zdravila ali le zmanjšati njihov odmerek, ne da bi se zmanjšala njihova učinkovalna moč.

Ali se redno srečujete z okužbo sečil?

Zaradi okužbe sečil lahko pride do preobčutljivosti sečnega mehurja. To pomeni, da mehur telesu pošilja nepravilne nujne znake, da je treba hitro izprazniti mehur, čeprav ta ni povsem poln.

Če imate dodatna vprašanja, povezana z vzroki za težave z oslabljenim mehurjem, se o njih posvetujte z osebnim zdravnikom.