Vaša predvidena lokacija: <country>

Pojdite na spletno mesto TENA vašega tržišča za lokalne informacije.

Inkontinenca – Uvod


Eden od štirih moških, starejših od 40 let*, se sooča z uhajanjem urina. Uhajanju urina lahko rečemo tudi inkontinenca. Če si želite najti rešitve, morate izvedeti več o inkontinenci.

Eden od štirih moških se sooča z uhajanjem urina

Najpogostejše vrste inkontinence

Obstajajo številne različne vrste inkontinence. Med najpogostejšimi so urgentna inkontinenca ter kapljanje urina po uriniranju in stalno kapljanje urina. Pogosto pride tudi do kombinacije dveh vrst inkontinence. Druge vrste inkontinence so še pretočna in stresna urinska inkontinenca. Če želite ugotoviti, s katero vrsto inkontinence se soočate, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo pomagal izbrati pravilno zdravljenje. Posvet z zdravnikom vam bo pomagal ugotoviti prave vzroke zanjo in bo izključiti morebitne stranske učinke drugih bolezni.


Urgentna urinska inkontinenca

Urgentno inkontinenco spoznamo po hudi potrebi po uriniranju brez predhodnega razloga zanjo. Povzročijo jo lahko številni dejavniki. Eden od glavnih vzrokov je prevelika aktivnost mišic zapiralk, zaradi katere lahko pride do nehotenih krčev teh mišic. Ob tem možgani prejmejo sporočila, zaradi katerih dobite občutek, da morate na malo potrebo. V nekaterih primerih do tega pride zaradi draženja mehurja zaradi vnetja ali ledvičnih kamnov. Včasih se razvije kot dodaten zaplet pri nevrološki ali z možgani povezani bolezni (kap, Parkinsonova bolezen ali multipla skleroza).


Stresna urinska inkontinenca

Stresna inkontinenca se nanaša na nehoteno uhajanje urina zaradi napora, kašljanja, smejanja ali kihanja. Mišice medeničnega dna in vezi, ki podpirajo mehur, so prešibke, da bi lahko zadrževale urin. Do te vrste inkontinence v glavnem prihaja pri ženskah, pri moških pa se razvije po operaciji na prostati.


Kako izboljšati svoje stanje

Nadzor mehurja lahko izboljšate na več načinov. Vaje za krepitev mišic medeničnega dna in nekatere spremembe v prehranjevanju sta na primer dva taka primera. Če želite spet pridobiti nadzor, se posvetujte s svojim zdravnikom, tako boste našli najboljšo rešitev zase.

Prav tako lahko pregledate naše strani z vajami, nasveti in namigi.


* Glede na anketo, ki jo je družba SCA izvedla leta 2012 med moškimi, starejšimi od 40 let, v ZDA, Združenem kraljestvu, Nemčiji, Italiji, Rusiji in Mehiki. Arhivski neobjavljeni podatki.

Povezani članki

Kako razkriti uhajanje urina

Mnoge moške, ki imajo težave z uhajanjem urina, skrbi, ko se morajo udeležiti družabnih aktivnosti. Strah pred uhajanjem urina je lahko ovira, a s primernim načrtom ste lahko zaščiteni pred uhajanjem urina in ohranite samozavest.

Ohranjanje aktivnosti pri uhajanju urina

Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko ohranite nadzor in še naprej živite točno takšno življenje, kot si želite, ne glede na vrsto uhajanja urina, s katero se soočate.