O inkontinenci

Inkontinenca je lahko urinska in fekalna. Vzrok za urinsko inkontinenco se  razlikuje glede na to, ali je oseba s težavami moški, ženska, starejša oseba ali otrok.

Kaj je inkontinenca?

Urinska inkontinenca je nekontrolirano uhajanje urina. Stopnja nekontroliranega uhajanja je pri posameznikih z inkontinenco različna. V vsakem specifičnem primeru lahko urinsko inkontinenco diagnosticiramo na osnovi ustreznih dejavnikov, na primer vrste, pogostnosti in resnosti inkontinence. Izraz fekalna inkontinenca, znana tudi kot uhajanje blata, opisuje nehoteno izločanje trdega ali mehkega blata.

Različne vrste urinske inkontinence

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina pod velikim fizičnim pritiskom. Tovrsten pritisk lahko povzročajo tudi fizična dejanja, kot je kašljanje, kihanje ali smejanje. Pri stresni urinski inkontinenci gre običajno za majhne količine urina, vendar je to odvisno od trenutne napolnjenosti mehurja in količine abdominalnega pritiska.

Stresna urinska inkontinenca je običajno povezana z oslabljenimi mišicami medeničnega dna. To pomeni, da  opora okrog uretre in mehurja ne deluje, kot bi morala, kar povzroči uhajanje urina ob povečanem pritisku.

To je najbolj pogosta vrsta urinske inkontinence pri ženskah in za to obstaja več razlogov. Ženske imajo krajšo uretro in šibkejše medenično dno kot moški. Poleg dednosti sta glavna dejavnika tveganja nosečnost in porod. Podporne strukture uretre, mišice in vezno tkivo, degenerirajo s starostjo, zaradi česar pride do slabljenja mehurja.

Določeni dodatni dejavniki lahko še poslabšajo to stanje, ker ustvarijo večji pritisk v trebuhu. Med drugimi so dejavniki, ki lahko povzročijo tovrsten pritisk v trebuhu, zaprtje, previsoka telesna teža in kronični kašelj zaradi astme ali KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen).

Pri moških je vzrok za stresno urinsko inkontinenco lahko operacija prostate. S treningom mišic medeničnega dna lahko preprečite in pogosto tudi pozdravite stresno urinsko inkontinenco.

Urgentna urinska inkontinenca

Urgentna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina, pred ali med katerim se pojavi nujna potreba po uriniranju, ki jo je težko zadržati. Ta potreba se lahko pojavi izjemno hitro. Urgentna urinska inkontinenca ima različne oblike in stopnje simptomov. Tako lahko na primer povzroča majhno, vendar pogosto uhajanje med posameznimi uriniranji ali pa izpraznitev celotnega mehurja.

Posamezniki bodo opazili povišano potrebo po uriniranju, kar pomeni, da bodo morali urinirati več kot običajnih 4 do 8-krat na dan. To lahko vključuje tudi enkratno ali večkratno uriniranje ponoči, znano tudi kot nikturija. V določenih primerih vam trening mehurja lahko pomaga manj pogosto urinirati. Trening mehurja vam lahko pomaga tudi preprečiti nočno uriniranje.

Urgentno urinsko inkontinenco lahko povzročajo številni dejavniki. Pojavi se lahko v primeru ovire pri izhodu iz mehurja, na primer zaradi povečane prostate ali zaprtja. Pojavi se lahko tudi zaradi infekcij urinarnega trakta ali preprosto zaradi prekomernega pitja vode. Ne glede na to, s katero vrsto urinske inkontinence se spopadate, morate najprej poskrbeti za ustrezno zdravniško diagnozo, da lahko poiščete ustrezno zdravljenje.

Mešana urinska inkontinenca

Mešana urinska inkontinenca je kombinacija stresne urinske inkontinence in urgentne urinske inkontinence. Združuje simptome uhajanja, ki so povezani z urgentnim občutkom in pritiskom (na primer zaradi kihanja in kašljanja).

Healthcare

Inkontinenca s puščanjem

Inkontinenca s puščanjem se pojavi, ko ni mogoče do konca izprazniti mehurja in se ta počasi napolni s preostalim urinom. To se zgodi najpogosteje pri povečani prostati, ki povzroči oviro na izhodu iz mehurja. Ta ovira prepreči popolno izpraznjenje mehurja in povzroči zadrževanje seča. Mehur se tako močno raztegne zaradi urina in mehanizem za zaporo se ne more upreti pritisku, zaradi česar pride do uhajanja.

Drug pogost vzrok je oslabela in preveč raztegnjena mišica mehurja, ki se ne more skrčiti. Razlog za to je lahko diabetična senzorična nevropatija, hernija diska ali spinalna stenoza.

Pogosti simptomi pri inkontinenci s puščanjem so kapljanje, prekomerno aktiven sečni mehur in slaba elastičnost mehurja. Bolečina ne bo vedno prisotna, vendar mora biti količina zadržanega urina znatno večja od normalne kapacitete mehurja, ki znaša 300 do 600 ml.

Dejavniki tveganja vključujejo določene vrste zdravil, benigno povečanje prostate, prolaps in poškodbe živcev.

Nevrološka motnja mehurja

Več mišic in živcev sodeluje skupaj, da sproži urinsko kontinenco in učinkovit nadzor nad praznjenjem mehurja. Poškodbe možganov, hrbtenice ali živcev zaradi poškodbe ali bolezni lahko vplivajo na način komunikacije med možgani in mehurjem. Zaradi tega pride do nezmožnosti nadzora mehurja, ki ga ni mogoče do konca izprazniti. Urinska inkontinenca se zato lahko pojavi skupaj z boleznimi, kot je kap, demenca in multipla skleroza oziroma Parkinsonova bolezen.

Kapljanje urina po uriniranju

Kapljanje urina po uriniranju je neželeno uhajanje urina neposredno po uriniranju, pri moških običajno po tem, ko zapustijo stranišče, pri ženskah pa ob vstajanju s straniščne školjke. To se zgodi, če po uriniranju nekaj urina ostane v uretri. Težava je bolj pogosta pri moških, vendar lahko vpliva tudi na ženske s slabimi podpornimi mišicami uretre.

Funkcionalna urinska inkontinenca

To je nezmožnost pravočasnega obiska stranišča, na primer zaradi nepremičnosti, okoljskih ovir, slabšega kognitivnega stanja ipd. Dejavniki, ki otežijo pravočasen obisk stranišča, so lahko zmanjšana mobilnost, slabovidnost, nerazumevanje poti do stranišča ali nezmožnost pravočasnega slačenja pred uriniranjem. Zato je prilagojen in holističen pristop do kontinenčnih rešitev še posebej pomemben. To pomeni, da je treba upoštevati čisto vse dejavnike, ne glede na to, ali so povezani neposredno z osebo ali z njenim okoljem.