Pogosto uriniranje med nosečnostjo: vzroki in nasveti

Se vam zdaj, ko ste noseči, zdi, da na stranišču preživite več časa?  Čeprav je pogosto nadležen simptom, v katerem nobena nosečnica ne uživa, pa je precej običajen in v večini primerov ne predstavlja razloga za preplah. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj povzroča pogosto uriniranje med nosečnostjo, kako ga obvladati in ali je lahko pokazatelj infekcije urinarnega trakta.

Kdaj se začne in kaj lahko med nosečnostjo pričakujete?

Prvo trimesečje
Čeprav se lahko simptomi pri vsaki ženski razlikujejo, je pogosto eden pogostejših zgodnjih simptomov nosečnosti, ki se pojavi okrog četrtega tedna prvega trimesečja. 
 
Drugo trimesečje
Z rastjo otroka in napredovanjem nosečnosti se lahko zaradi zmanjšanja količine hormonov hCG potreba po uriniranju za kratek čas zmanjša. 
 
Tretje trimesečje
Potreba po uriniranju se navadno v pozni nosečnosti spet okrepi, ko otrok zaradi rasti vse bolj pritiska na mehur, zaradi česar postanejo nočni obiski stranišča verjetnejši.
 
Splošno gledano, se stopnja pogostosti uriniranja razlikuje glede na posameznico. Nekaterim povzroča nevšečnosti celotno nosečnost, spet druge jo komaj opazijo. Običajno se po porodu stanje počasi začne normalizirati.

Zakaj je potreba po uriniranju med nosečnostjo pogostejša?

Po spočetju oplojeno jajčece skupaj z razvijajočo se posteljico začenja proizvajati večjo količino hormona hCG. Ta nosečniški hormon poveča pretok krvi v medenično območje in ledvice, ki med nosečnostjo delajo še močneje. Slaba stran so simptomi, kot sta slabost in pogostejše
 
Večja količina nosečniških hormonov prav tako zmehča mišice in vezi medeničnega dna, kar pomaga vaše telo pripraviti na rastočega otroka in njegovo rojstvo, prav tako pa lahko pripelje do inkontinence.
 
Otrok, ki se razvija bo na vaš mehur vse bolj pritiskal, zato bo prostora za urin v njem vse manj. To bo postalo še očitneje proti koncu tretjega trimesečja, ko se bo glava dojenčka obrnila proti medenici in začela še močneje pritiskati na vaš mehur.
 
Prav tako je normalno, da se v vaših nogah, začne kopičiti tekočina, še posebej v tretjem trimesečju. Dodatna tekočina se bo čez dan kopičila v spodnjih delih telesa, posebej v vročem vremenu ali če dosti stojite. Ko se boste zvečer odpravili spat in noge dvignili, se bo tekočina, ki se je čez dan nakopičila, spet vrnila v krvni obtok. Skozi ledvice, kjer bo filtrirana kot urin, kar je razlog za vaše nočne obiske stranišča.

Nasveti za obvladovanje otekanja in pogostega uriniranja med nosečnostjo

 
Pri uriniranju mehur povsem izpraznite
Na stranišču se nagnite naprej in noge podprite. S takšnim položajem boste lažje povsem izpraznili mehur. 
 
Izogibajte se kofeinu
Napitki, ki vsebujejo kofein, kot sta kava in pravi čaj, lahko razdražijo vaš mehur in s tem povečajo potrebo po uriniranju.
 
Pred spanjem ne pijte veliko ...
Če ponoči pogosto vstajate zaradi potrebe po uriniranju, poskušajte omejiti uživanje tekočine pred odhodom v posteljo.
 
... a še vedno poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine.
Ne pijte manj na splošno, ker menite, da boste zaradi tega morali redkeje na stranišče. Vaše telo med nosečnostjo še vedno potrebuje optimalno količino tekočine.
 
Pred odhodom v posteljo dvignite noge
Poskusite si še pred odhodom v posteljo vzeti čas in dvigniti noge. Tako Na ta način boste spodbudili premik nakopičene tekočine v oteklih gležnjih in stopalih v krvni obtok, tako boste potrebo po uriniranju začutili še pred odhodom v posteljo.
 
Poskrbite za manjšo oteklost stopal in gležnjev čez dan
Izogibajte se daljšemu stanju,. Preizkusite kompresijske nogavice, kar najpogosteje imejte noge dvignjene in se redno sprehajajte in izvajajte vaje za stopala.
 
Uporabljajte izdelke za inkontinenco
Pri uhajanju urina med nosečnostjo, uporabljajte TENA izdelke za inkontinenco, ki ohranjajo suhost in vas ščitijo ves dan in noč. 

Je lahko pogosto uriniranje med nosečnostjo pokazatelj težave?

Pogosto med nosečnostjo je lahko nekaj normalnega., Problematično postane, kadar ga spremljajo tudi drugi simptomi, ki lahko nakazujejo infekcijo urinarnega trakta (UTI). Ti lahko vključujejo:
 
• Bolečino ali pekoč občutek med uriniranjem
• Nujno potrebo po uriniranju, čeprav ste se pravkar vrnili s stranišča
• Neprijeten vonj urina, urin motnega videza ali sledi krvi v urinu 
• Stalne bolečine v spodnjem delu trebuha
• Bolečine v križu
• Splošno slabo počutje
• Uhajanje urina
 
Okužba UTI med nosečnostjo je neprijetna nekaj, česar bi si želeli, vendar jo je mogoče dobro pozdraviti. Z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem ne bo škodljivo vplivala na vašo nosečnost. Imate katerega od zgoraj navedenih simptomov?, Čim prej obiščite zdravnika!

Zaključek

Pogosto med nosečnostjo je pogosto in nadležno, ni pa razlog za preplah. Potreba po uriniranju se lahko glede na obdobje nosečnosti spreminja, po rojstvu pa bi se morala počasi normalizirati. Takrat boste morali skrbeti samo še za dojenčkove potrebe.

Povezani članki