Kaj povzroča močenje postelje in nikturijo?

Močenje postelje ali nočna enureza je nehoteno med spanjem, ki se pojavi po dopolnjeni starosti, pri kateri je mogoče pričakovati ustrezno zadrževanje urina ponoči. Nikturija je potreba bo pogostem nočnem vstajanju zaradi mokrenja.

Močenje postelje in nikturija pri odraslih

Za pogosto ponoči kot tudi močenje postelje pri odraslih običajno obstajajo drugačni vzroki kot pri otrocih. Med odraslimi se močenje postelje običajno imenuje nočna enureza.
 
Pogosto uriniranje lahko pomeni, da telo proizvaja več urina zaradi sprememb pri nastajanju določenih hormonov, težav z ledvicami, bolezni ali zdravil. Zaradi tega lahko pride do nočne enureze ali pa pogostega nočnega vstajanja zaradi mokrenja, ki se imenuje nikturija. Pri starejših osebah je normalno, da morajo ponoči enkrat ali dvakrat vstati zaradi uriniranja.
 
Pri moških je nikturija običajno povezana s povečano prostato. Vendar pa lahko prekomerna dejavnost mišic mehurja ali morebitna bolezenska stanja povzročijo pogosto potrebo po uriniranju ponoči ne glede na starost in spol. Ne pozabite, da lahko prekomeren vnos tekočin, še posebej pijač s kofeinom, vpliva na število obiskov stranišča.

TENA vam stoji ob strani

Če kot odrasla oseba doživljate nočno enurezo in nikturijo, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki lahko ugotovi vzroke zanju. Ne glede na vzrok, stopnjo in pogostost vaših težav z močenjem postelje imamo izdelke, ki vam lahko pomagajo živeti čim bolj normalno.