Vaša predvidena lokacija: <country>

Pojdite na spletno mesto TENA vašega tržišča za lokalne informacije.

Kaj je prekomerno aktiven sečni mehur?


Prekomerno aktiven sečni mehur (PASM) je pogost opis cele vrste težav, ki so povezane z nujno potrebo po uriniranju. Ne pomeni inkontinence, ampak preprosto potrebo po pogostem uriniranju.

1600x500_overactivebladder.jpg


Prekomerno aktiven sečni mehur, včasih imenovan tudi razdražljiv sečni mehur, običajno pomeni bolj pogosto uriniranje podnevi, ki ga v mnogih primerih spremlja tudi nikturija. Ne pozabite, da je praznjenje mehurja 4- do 8-krat na dan povsem normalno. Prekomerno aktiven sečni mehur je bolj pogosta težava pri starejših osebah in ženskah.


Kaj povzroča prekomerno aktiven sečni mehur?

Težave, ki jih povzroča prekomerno aktiven sečni mehur, so lahko bolj ali manj obremenjujoče, od nekoliko pogostejše potrebe po uriniranju do stalne potrebe po uriniranju. Vzroki so lahko različni in jih včasih ni mogoče določiti, vendar je eden od dejavnikov lahko zožitev uretre.

Draženje mehurja

Draženje v notranjosti mehurja lahko privede do nujne potrebe po uriniranju. Eden od vzrokov je infekcija urinarnega trakta, pri čemer bakterije dražijo sluznico v notranjosti mehurja. Nekatere pijače, na primer kava in energijske pijače, vsebujejo določene snovi, ki lahko povzročijo draženje. Dodatni dejavnik so kamni v mehurju. 
 
Različni dejavniki lahko dražijo mehur z zunanje strani in tako prispevajo k nujni potrebi po uriniranju. Zaprtost kot tudi določene ginekološke težave, na primer prolaps ali tumorji na jajčnikih, lahko dražijo zunanjo stran mehurja in povzročijo nujno potrebo po uriniranju.

Dejavniki življenjskega sloga in drugi vzroki

Prekomerno uživanje tekočin povzroči nastanek velike količine urina (poliurija), ki povzroči nujno potrebo po uriniranju in pogoste obiske stranišča, saj se mehur prehitro napolni. Nekatere vrste hrane, na primer juhe, sadje in zelenjava, vsebujejo veliko tekočine, zato ob njihovem uživanju nastane več urina.
 
Dodaten razlog za nastanek velike količine urina je lahko nezdravljena sladkorna bolezen. Visok krvni sladkor (hiperglikemija) lahko povzroči povečano žejo in posledično tudi nastanek urina (poliurija).
 

Nega za vas

TENA Lady

Za ženske, ki imajo težave z uhajanjem iz mehurja.
Rjavolaska se smeji v fotoaparat

TENA Men

Za moške, ki imajo težave z uhajanjem iz mehurja.
Bradat moški srednjih let se smeji v kamero

Nega za druge

Nega najbližjih

Za tiste, ki skrbijo za sorodnika z inkontinenco.
Starejša ženska in njen mlajši sorodnik uživata v družbi drug drugega

Otroci

Za starše, ki skrbijo za otroke z urinsko inkontinenco.
4-letna deklica gleda v svet z začudenjem in radovednostjo

Strokovnjaki

Za zdravstvene delavce, ki skrbijo za posameznike z inkontinenco.
Medicinska sestra in starejša ženska uživata v družbi druga druge

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.