Kaj je prekomerno aktiven sečni mehur?

Prekomerno aktiven sečni mehur (PASM) je pogost opis cele vrste težav, ki so povezane z nujno potrebo po uriniranju. Ne pomeni inkontinence, ampak preprosto potrebo po pogostem uriniranju.

Prekomerno aktiven sečni mehur, včasih imenovan tudi razdražljiv sečni mehur, običajno pomeni bolj pogosto podnevi, ki ga v mnogih primerih spremlja tudi nikturija. Ne pozabite, da je praznjenje mehurja 4- do 8-krat na dan povsem normalno. je bolj pogosta težava pri starejših osebah in ženskah.

Kaj povzroča prekomerno aktiven sečni mehur?

Težave, ki jih povzroča , so lahko bolj ali manj obremenjujoče, od nekoliko pogostejše potrebe po uriniranju do stalne potrebe po uriniranju. Vzroki so lahko različni in jih včasih ni mogoče določiti, vendar je eden od dejavnikov lahko zožitev uretre.

Draženje mehurja

Draženje v notranjosti mehurja lahko privede do nujne potrebe po uriniranju. Eden od vzrokov je infekcija urinarnega trakta, pri čemer bakterije dražijo sluznico v notranjosti mehurja. Nekatere pijače, na primer kava in energijske pijače, vsebujejo določene snovi, ki lahko povzročijo draženje. Dodatni dejavnik so kamni v mehurju. 
 
Različni dejavniki lahko dražijo mehur z zunanje strani in tako prispevajo k nujni potrebi po uriniranju. Zaprtost kot tudi določene ginekološke težave, na primer prolaps ali tumorji na jajčnikih, lahko dražijo zunanjo stran mehurja in povzročijo nujno potrebo po uriniranju.

Dejavniki življenjskega sloga in drugi vzroki

Prekomerno uživanje tekočin povzroči nastanek velike količine urina (poliurija), ki povzroči nujno potrebo po uriniranju in pogoste obiske stranišča, saj se mehur prehitro napolni. Nekatere vrste hrane, na primer juhe, sadje in zelenjava, vsebujejo veliko tekočine, zato ob njihovem uživanju nastane več urina.
 
Dodaten razlog za nastanek velike količine urina je lahko nezdravljena sladkorna bolezen. Visok krvni sladkor (hiperglikemija) lahko povzroči povečano žejo in posledično tudi nastanek urina (poliurija).