Vaša predvidena lokacija: <country>

Pojdite na spletno mesto TENA vašega tržišča za lokalne informacije.

Razumevanje urinske inkontinence pri odraslih


Urinska inkontinenca je termin, ki vključuje vse primere nehotenega uhajanja urina. Obstaja več različnih vrst tega stanja, na primer stresna urinska inkontinenca, mešana urinska inkontinenca, urgentna urinska inkontinenca in mnoga druga.

Starejši par sedi na kavču


Vrste in vzroki inkontinence se razlikujejo pri moški inkontinenci, ženski inkontinenci, inkontinenci pri starejših osebah in inkontinenci pri otrocih. Prav tako se spreminja tudi stopnja nekontroliranega uhajanja. Zdravnik lahko postavi poglobljeno diagnozo glede na vrsto, pogostost in stopnjo inkontinence. Zato se posvetujte z zdravnikom, če se soočate z uhajanjem urina, imate šibek mehur ali druge težave z mehurjem.


Različne vrste inkontinence pri odraslih

Stresna urinska inkontinenca pomeni, da vam urin začne uhajati med napori, na primer med kašljanjem, kihanjem ali smejanjem. Tovrstna inkontinenca je najbolj pogosta pri ženskah, pri moških je pa redka.
 
Urgentna urinska inkontinenca pomeni težave z inkontinenco, povezane z nujno potrebo po uriniranju. Količina uhajanja se spreminja, od samo nekaj kapljic do popolnega praznjenja mehurja. Vzroki za tovrstno inkontinenco so lahko različni, na primer povečana prostata, infekcija urinarnega trakta ali preprosto zaužitje prevelike količine tekočine. Za ustrezno zdravljenje je tako še posebej pomembna ustrezna diagnoza.
 
Mešana urinska inkontinenca je kombinacija stresne urinske inkontinence in urgentne urinske inkontinence. Uhajanje se pojavi tako zaradi nenadne potrebe po uriniranju kot tudi med napori.
 
Inkontinenca s puščanjem se pojavi, ko mehurja ne morete do konca izprazniti in se ta počasi napolni s preostalim urinom. Najpogostejši vzrok tovrstnih težav je zoženje uretre, na primer zaradi povečane prostate. Vzrok je lahko tudi nezmožnost krčenja mišice mehurja, ki je zahtevano pri mokrenju. To se lahko na primer pojavi zaradi diabetične nevropatije. 
 
Nevrološka motnja mehurja nastane zaradi poškodb možganov, hrbtenjače ali živcev. Nevrološka motnja mehurja se lahko pojavi pri bolnikih kot posledica poškodb ali možganske kapi oziroma bolezni, kot sta multipla skleroza ali parkinsonova bolezen. 
 
Kapljanje urina po uriniranju je nehoteno uhajanje urina takoj po končanem uriniranju. Pojavi se, ker urin zastaja v uretri. Ta težava je bolj pogosta pri moških, ki se ji včasih lahko izognejo tako, da pritisnejo sprednji del presredka in izpraznijo preostali urin. Lahko pa vpliva tudi na ženske s slabimi podpornimi mišicami uretre.
 
Funkcionalna urinska inkontinenca pomeni, da ne morete pravočasno priti do stranišča, ker ste gibalno ovirani. Vzroki funkcionalne urinske inkontinence so lahko slabovidnost, slabše kognitivno stanje in zmanjšana mobilnost.
 

Nega za vas

TENA Lady

Za ženske, ki imajo težave z uhajanjem iz mehurja.
Rjavolaska se smeji v fotoaparat

TENA Men

Za moške, ki imajo težave z uhajanjem iz mehurja.
Bradat moški srednjih let se smeji v kamero

Nega za druge

Nega najbližjih

Za tiste, ki skrbijo za sorodnika z inkontinenco.
Starejša ženska in njen mlajši sorodnik uživata v družbi drug drugega

Otroci

Za starše, ki skrbijo za otroke z urinsko inkontinenco.
4-letna deklica gleda v svet z začudenjem in radovednostjo

Strokovnjaki

Za zdravstvene delavce, ki skrbijo za posameznike z inkontinenco.
Medicinska sestra in starejša ženska uživata v družbi druga druge

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.