Razumevanje urinske inkontinence pri odraslih

Urinska je termin, ki vključuje vse primere nehotenega uhajanja urina. Obstaja več različnih vrst tega stanja, na primer , mešana urinska inkontinenca, urgentna urinska inkontinenca in mnoga druga.

Vrste in vzroki inkontinence se razlikujejo pri moški inkontinenci, ženski inkontinenci, inkontinenci pri starejših osebah in inkontinenci pri otrocih. Prav tako se spreminja tudi stopnja nekontroliranega uhajanja. Zdravnik lahko postavi poglobljeno diagnozo glede na vrsto, pogostost in stopnjo inkontinence. Zato se posvetujte z zdravnikom, če se soočate z uhajanjem urina, imate šibek mehur ali druge težave z mehurjem.

Različne vrste inkontinence pri odraslih

Stresna urinska  pomeni, da vam urin začne uhajati med napori, na primer med kašljanjem, kihanjem ali smejanjem. Tovrstna inkontinenca je najbolj pogosta pri ženskah, pri moških je pa redka.
 
Urgentna urinska inkontinenca pomeni težave z inkontinenco, povezane z nujno potrebo po uriniranju. Količina uhajanja se spreminja, od samo nekaj kapljic do popolnega praznjenja mehurja. Vzroki za tovrstno inkontinenco so lahko različni, na primer povečana prostata, infekcija urinarnega trakta ali preprosto zaužitje prevelike količine tekočine. Za ustrezno zdravljenje je tako še posebej pomembna ustrezna diagnoza.
 
Mešana urinska inkontinenca je kombinacija stresne urinske inkontinence in urgentne urinske inkontinence. Uhajanje se pojavi tako zaradi nenadne potrebe po uriniranju kot tudi med napori.
 
Inkontinenca s puščanjem se pojavi, ko mehurja ne morete do konca izprazniti in se ta počasi napolni s preostalim urinom. Najpogostejši vzrok tovrstnih težav je zoženje uretre, na primer zaradi povečane prostate. Vzrok je lahko tudi nezmožnost krčenja mišice mehurja, ki je zahtevano pri mokrenju. To se lahko na primer pojavi zaradi diabetične nevropatije. 
 
Nevrološka motnja mehurja nastane zaradi poškodb možganov, hrbtenjače ali živcev. Nevrološka motnja mehurja se lahko pojavi pri bolnikih kot posledica poškodb ali možganske kapi oziroma bolezni, kot sta multipla skleroza ali parkinsonova bolezen. 
 
 je nehoteno uhajanje urina takoj po končanem uriniranju. Pojavi se, ker urin zastaja v uretri. Ta težava je bolj pogosta pri moških, ki se ji včasih lahko izognejo tako, da pritisnejo sprednji del presredka in izpraznijo preostali urin. Lahko pa vpliva tudi na ženske s slabimi podpornimi mišicami uretre.
 
Funkcionalna urinska inkontinenca pomeni, da ne morete pravočasno priti do stranišča, ker ste gibalno ovirani. Vzroki funkcionalne urinske inkontinence so lahko slabovidnost, slabše kognitivno stanje in zmanjšana mobilnost.