Inkontinenca - občutljiva tema pogovora.

Inkontinenca je lahko občutljiva tema za vse nas, ne samo za ljudi, ki imajo težave z njo. Skupaj lahko zmanjšamo stigmo sramu, da se bodo počutili bolj sproščeno in bodo bolj pripravljeni sprejeti zdravljenje.

Kako se lotiti občutljive teme

Inkontinenca je težavna tema pogovora za vse, ne le za bolnike. Tukaj boste našli nekaj uporabnih namigov.

O inkontinenci ni neprijetno govoriti le bolnikom, temveč je to lahko neprijetno tudi zdravstvenim delavcem. Veliko bolnikov zaradi občutkov sramu in krivde zanika svojo težavo, četudi je ta očitna. Včasih se tema zdi preobčutljiva, da bi se je kar lotili. 

Bolnikom lahko zelo pomagate, če odpravite zadrego, ki spremlja tovrstne težave, in jih pripravite k temu, da jim ni tako nerodno in so bolj voljni sprejeti zdravljenje svoje motnje. Sledi nekaj opornih točk.

Pogosta zdravstvena težava

Inkontinenco obravnavajte enako kot kateri koli drugi pogovor o osebnem zdravju. Težave pri nadzoru mehurja so pogoste, pogosto pa je na voljo tudi zdravljenje.

Pogosto načnite to temo.

Inkontinenca lahko prizadene ljudi vseh starosti, ne samo starejše. Težave s prostato, nosečnost in menopavza lahko povzročijo težave z oslabljenim mehurjem.

Pogosto jih je mogoče zdraviti

Težave z inkontinenco je pogosto mogoče zdraviti, vendar številni verjamejo, da so le naravna posledica staranja, ali pa mislijo, da jih ni mogoče pozdraviti. Če jim razložite, da so pri večini primerov inkontinence možne znatne izboljšave, se bodo veliko lažje soočili s težavo in se začeli pogovarjati o zdravljenju.

Zgodnje ukrepanje

Pogovorite se o težavi in čim prej začnite zdravljenje. Seveda lahko to osebi pomaga, da se izogne nenehnemu čustvenemu in fizičnemu naporu zaradi te težave, lahko pa tudi prepreči resnejše posledice za njihovo družabno življenje. Inkontinenca je prepogost vzrok sprejema v dom za ostarele, kar je velik korak za posameznike, njihove družine in samo družbo. Z zgodnjim zdravljenjem in učinkovitim obvladovanjem lahko pomagate osebam z inkontinenco, da dlje časa ostanejo v lastnem domu.

Bodite proaktivni

Osebam z dejavniki tveganja, na primer moškim, ki imajo težave s prostato, mladim materam in ženskam v menopavzi, razložite, da lahko pride do inkontinence. Osebam s težavami pri premikanju, ki imajo težave z inkontinenco, lahko pogosto pomagate tako, da jim olajšate dostop do stranišča. S pravočasno pripravo oseb z dejavniki tveganja za nastanek inkontinence tem osebam pomagate hitreje sprejeti težavo, ko se ta pojavi, zato bodo tudi lažje zaprosile za zdravljenje.