Nega in zdravje kože

Naša koža postane z leti ranljiva. To pomeni, da je koža starejših bolj nagnjena k težavam, zato se poveča potreba po ustrezni negi kože. Lahko vam pomagamo vzdrževati nego, ki pripomore k ohranjanju zdrave kože.

Občutljiva koža starejših oseb si zasluži posebno nego

Koža je ključen organ, ki nas ščiti pred poškodbami in vnetjem. Da ohranite zdravo kožo, je zelo pomembno razumevanje dejavnikov tveganja.

Starost

Koža starejših je še posebej izpostavljena tveganju zaradi naslednjih dejavnikov:

  • Počasi se zdravi in je nagnjena k drgnjenju in luščenju

  • Nagnjena je k razkroju, kar povzroča iritiranje, srbenje, okužbe ali bolečine

  • Občutljiva je na prekomerno vlago in daljši stik z urinom in blatom

Milo in voda

Pogosto čiščenje z milom in vodo lahko vpliva na odpornost kože, s čimer se zmanjša njena sposobnost preprečevanja vnetij.  Mila vsebujejo surfaktante, ki lahko povzročijo draženje, če jih pustite na koži po spiranju.

Inkontinenca

Koža posameznikov z inkontinenco je ranljiva in nastanejo lahko številna obolenja, na primer z inkontinenco povezan dermatitis in razjede zaradi pritiska.

  • Z inkontinenco povezan dermatitis se po ocenah pojavi pri 7 do 11 % oskrbovancev domov za ostarele z inkontinenco [1]

  • Urinska inkontinenca več kot 5-krat poveča možnost pojava razjed zaradi pritiska [2,3]

  • Fekalna inkontinenca več kot 20-krat poveča možnost pojava razjed zaradi pritiska [1,2]

  • Poleg tega ima lahko poslabšanje stanja kože zaradi inkontinence velik negativen vpliv na fizično in psihološko počutje posameznikov. [5]

Nega in zdravje kože TENA

Preprečevanje je ključno

Z nego in pravilnim ravnanjem lahko preprečite nastanek večine težav ali zmanjšate njihove posledice. Tako lahko z ustreznimi praksami nege do 50 % zmanjšate tveganje nastanka razjed zaradi pritiska, katerih oskrba je zelo draga. [6-8]

Dobre higienske prakse, še posebej tiste, ki so zasnovane za občutljivo kožo starostnikov, lahko preprečijo draženje in vnetje kože. Po vsakem posameznem pojavu inkontinence lahko z ustrezno prakso preprečite nastanek z inkontinenco povezanega dermatitisa. Ta praksa bi morala vključevati nežno čiščenje, nanos vlažilne kreme in po potrebi uporabo zaščitne kreme ali druge zaščite. [5]

Poleg kliničnih koristi lahko dobra higienska praksa oskrbovancem pomaga doseči občutek udobja, svežine in zdravja, poleg tega pa pripomore k njihovi izboljšani samozavesti, neodvisnosti in splošni kakovost življenja.

Reference

1Bliss DZ et al. (2006). Razširjenost in korelacija perianalnega dermatitisa pri oskrbovancih doma za ostarele. Nurs Rev, 55, 243-251.
2Ministrstvo za zdravje (DOH) (2000). London. 
3Le Lièvre S. (2001). Br J Community Nurse, 6(4), 180-185.
4Ripley K. (2007). Nega kože pri bolnikih z urinsko ali fekalno inkontinenco. Primarna zdravstvena nega, 17(4), 29-34.
5Bardsley A. (2013). Preprečevanje in obvladovanje z inkontinenco povezanega dermatitisa. Nursing Standard, 27(44), 41-46.
6Gunningberg L, (2004). Tveganje za nastanek, razširjenost in preprečevanje razjed zaradi pritiska v treh švedskih zdravstvenih ustanovah, Journal of Wound Care, 13(7), 286-290. 
7Cole L, (2014). Triletna večfazna študija razširjenosti/pojava razjed zaradi pritiska v regionalni bolnišnici, Ostomy Wound Management, 60(5), 16-26.
8Lyder CH et al.
(2002). Celovit program za preprečevanje razjed zaradi pritiska v dolgoročni oskrbi:
raziskava stroškov in rezultatov. Ostomy Wound Management, 48, 52-62.