Slovarček

Incontinence words and terminology.

Dermatološko testirano

Preizkusni postopek, s katerim zagotovimo, da so izdelki prijazni do kože v vsakodnevnih pogojih uporabe.

Dnevnik uriniranja

Imenovan tudi dnevnik uriniranja in vnosa tekočin. Količina vnosa tekočin neposredno vpliva na količino urina. S 3-dnevnim beleženjem pogostosti uriniranja, njegove količine ter vnosa tekočin lahko sebi in zdravstvenim delavcem pomagate oceniti stopnjo in vrsto urinske inkontinence ter določiti ustrezno zdravljenje. Če mora na primer posameznik izprazniti mehur več kot 8-krat v 24 urah, to lahko nakazuje na urgentno urinsko inkontinenco ali drugo stanje, ki zahteva celovito diagnostiko in zdravljenje.

Enureza

Enureza je nehoteno uhajanje urina. Če se inkontinenca pojavi med spanjem ponoči, se imenuje nočna enureza.

Funkcionalna inkontinenca

To je nezmožnost pravočasnega obiska stranišča zaradi težav, povezanih s telesno ali duševno boleznijo, ali ovir v okolju.  To so lahko tudi telesne ovire, povezane s staranjem ali invalidnostjo, na primer nezmožnost pravočasnega slačenja pred uriniranjem ali pravočasnega prehoda z vozička na straniščno školjko. Okoljske ovire pri pravočasnem dostopu do stranišča so lahko na primer predolga oddaljenost od stranišča za pravočasen obisk stranišča ali nezmožnost najti pot do stranišča pri zmedenih osebah. 

Inkontinenca

Inkontinenca je lahko urinska in fekalna.

Inkontinenca s puščanjem

Inkontinenca s puščanjem se pojavi, ko ni mogoče do konca izprazniti mehurja in se ta napolni s preostalim urinom. Zoženje uretre in/ali raztegnjena in prenapolnjena mišica mehurja lahko povzročita prekomerno širjenje mehurja in posledično tudi neželeno uhajanje. Povečanje prostate pri moških je pogost vzrok inkontinence s puščanjem. Vendar lahko obstajajo tudi drugi razlogi, na primer poškodbe živcev.

Kapljanje urina po uriniranju (PMD)

Kapljanje urina po uriniranju (PMD) je termin, ki se uporablja, ko oseba opiše nehoteno uhajanje urina takoj po končanem uriniranju. Pri moških se to pogosto zgodi, ko zapustijo stranišče, pri ženskah pa takoj, ko vstanejo s straniščne školjke. Pogost vzrok je povečana prostata ali oslabljene mišice medeničnega dna.

Menopavza

Obdobje konca menstrualne aktivnosti.

Mešana inkontinenca

To dobesedno pomeni mešanico simptomov zaradi kombinacije stresne inkontinence in urgentne inkontinence. Zaradi urgentne potrebe po uriniranju se mehur skrči, vendar mišice medeničnega dna niso dovolj močne, da preprečijo praznjenje mehurja. To se pri ženskah pogosto pojavi hkrati.  Če imate obe vrsti inkontinence, je ena bolj težavna od druge, zato se osredotočite na najpogostejši simptom.

Mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna (ali medenične mišice) so skupina mišic na dnu trebušne votline. So med sramno kostjo (spredaj) in ledvenim delom hrbtenice (na hrbtu). Prav tako podpirajo mehur in črevesje. Slabljenje teh mišic lahko privede do težav, kot je urinska inkontinenca in, če je prizadeta tudi mišica zapiralka zadnjika, fekalna inkontinenca.

Močenje postelje

Močenje postelje ali nočna enureza je nehoteno uriniranje med spanjem, ki se pojavi po dopolnjeni starosti, pri kateri je mogoče pričakovati ustrezno zadrževanje urina ponoči.  Nikturija je potreba bo pogostem nočnem vstajanju zaradi mokrenja.

Nevrogen mehur

Več mišic in živcev sodeluje skupaj, da sproži urinsko kontinenco in učinkovit nadzor nad praznjenjem mehurja. Poškodbe možganov, hrbtenice ali živcev lahko vplivajo na način komunikacije med možgani in mehurjem. Zaradi tega pride do nezmožnosti nadzora mehurja, ki ga ni mogoče do konca izprazniti. 

Nikturija

Pomeni, da morate ponoči enkrat ali večkrat vstati zaradi uriniranja.

Občutljiv mehur

Pogosto se uporablja za opis rahlo oslabljenega mehurja oziroma uhajanja urina.

Oblike zdravljenja inkontinence

Obstaja veliko priporočenih vrst in metod zdravljenja inkontinence. Ena metoda zdravljenja so spremembe življenjskega sloga, kot je trening mehurja ali vaje za mišice medeničnega dna (Keglove vaje), ki krepijo mišice medeničnega dna. Sprememba vnosa tekočin, vzorca praznjenja ali izguba telesne teže lahko pogosto koristijo.

Oslabljen mehur

Oslabljen mehur (imenovano tudi oslabljenost mehurja) pomeni težave pri nadzoru mehurja, zaradi česar pride do nehotenega uhajanja urina. Za oslabljen mehur pri ženskah in moških obstaja veliko različnih razlogov. Pravilen medicinski izraz za oslabljen mehur je urinska inkontinenca.

Prekomerno aktiven sečni mehur (PASM)

Prekomerno aktiven sečni mehur (PASM) je pogost opis cele vrste težav, ki so povezane z nujno potrebo po uriniranju. Ne pomeni inkontinence, ampak preprosto potrebo po pogostem uriniranju. Prekomerno aktiven sečni mehur, včasih imenovan tudi razdražljiv sečni mehur, običajno pomeni bolj pogosto uriniranje podnevi, ki ga pogosto spremlja tudi nikturija. Ne pozabite, da je praznjenje mehurja 4 do 8 krat na dan povsem normalno. Prekomerno aktiven sečni mehur je bolj pogosta težava pri starejših osebah in pri ženskah.

Preostali urin

Urin, ki ostane v mehurju po uriniranju. 

Prevzgoja mehurja

Prevzgoja mehurja je vedenjska tehnika, ki je zasnovana za zvišanje kapacitete mehurja in zmanjšanje pogostosti uriniranja. Mehur sčasoma postane manj razdražljiv in lahko prenese večje količine urina. Dnevnik uriniranja (imenovan tudi dnevnik uriniranja in vnosa tekočin) je prvi korak pri oceni urgentne urinske inkontinence in začetek prevzgoje mehurja.

Razdražljiv sečni mehur

Razdražljiv sečni mehur je opisno ime za vrsto težav, ki so povezane z nujno potrebo po uriniranju. Ne pomeni inkontinence, ampak preprosto potrebo po pogostem uriniranju. Razdražljiv sečni mehur, včasih imenovan tudi prekomerno aktiven sečni mehur, običajno pomeni bolj pogosto uriniranje podnevi, ki ga pogosto spremlja tudi nikturija. Ne pozabite, da je praznjenje mehurja 4 do 8 krat na dan povsem normalno. 

Skrb za kontinenco

Skrb za kontinenco pomeni pomagati določeni osebi bolje nadzirati izločanje iz mehurja ali črevesja. Zato je treba prepoznati vzroke za inkontinenco (začasne ali kronične). To vključuje premislek o dejavnikih okolja in zahtevano podporo kot tudi zaznavanje morebitnih bolezenskih stanj, ki povzročajo inkontinenco. To omogoča postavljanje ciljev in načrtovanje izboljšav. S skrbjo za kontinenco spodbujamo kontinenco in poskušamo preprečiti nadaljevanje inkontinence s pomočjo postopkov prilagojene oskrbe, straniščnega urnika in včasih tudi izdelkov za obvladovanje inkontinence.  

Stresna urinska inkontinenca

Stresna urinska inkontinenca je pritožba na nehoteno uhajanje urina (oslabljen mehur) po fizičnih aktivnostih.  Tovrstne aktivnosti lahko vključujejo tudi fizična dejanja, kot je kašljanje, kihanje ali smejanje. Pri stresni inkontinenci gre običajno za majhne količine urina, vendar je to odvisno od trenutne napolnjenosti mehurja ob pojavu abdominalnega pritiska.  Stresna inkontinenca je običajno povezana z slabljenjem mišic medeničnega dna in je lahko rezultat fizičnih sprememb med nosečnostjo, rojstvom in menopavzo. Stresna urinska inkontinenca pri ženskah se imenuje tudi stresna inkontinenca ali povečana potreba po uriniranju. 

Uriniranje

Dejanje uriniranja (izločanja ali odtakanja urina).

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Vaje za mišice medeničnega dna (Keglove vaje) vključujejo krčenje in sproščanje mišic medeničnega dna, s čimer izboljšate podporo mehurju in zapiralni pritisk uretre.  Krepitev mišic medeničnega dna je najboljša stvar, ki jo lahko naredite, da zmanjšate tveganje vseh vrst inkontinence. Vaje za krepitev mišic medeničnega dna se včasih imenujejo tudi Keglove vaje.

Zadrževanje seča

Zadrževanje seča se pojavi zaradi težav pri izločanju in pomeni, da se mehur ne izprazni po uriniranju. To se lahko pojavi na primer zaradi povečane prostata.  Simptomi težav pri praznjenju mehurja so lahko šibek tok urina, kar lahko vključuje tudi prekinitve toka, naprezanje in zamik med poskušanjem uriniranja in dejanskim začetkom toka. Ker mehur ostane poln, lahko to pripelje do inkontinence s puščanjem.

Zaprtje

Zaprtje je običajno določeno kot težavno, zamaknjeno ali boleče odvajanje blata, pri čemer blato ni nujno trdo. To stanje je zelo pogosto v otroških letih.