Marija, 59, o življenju z inkontinenco

»Kot da še ni bila zadosti.«

Marijina zgodba

»Spoprijemanje z menopavzo je bilo že zadosti samo po sebi, ko pa sem še odkrila, da mi brez opozorila uide, se mi je svet podrl. 
 
Poskusila sem manj piti, ampak sem bila potem dehidrirana in bolela me je glava. Nato sem odpovedala vse poti, ki so trajale dlje kot deset minut, vendar sem se počutila osamljena. 
 
Ko sem bila v dvajsetih, sem po rojstvu prvega otroka opazila, da mi včasih uide v hlače med kihanjem. Izdelala sem si improviziran vložek iz toaletnega papirja in poskusila to odmisliti. Dokler se ni znova zgodilo. 
 
Slišala sem, da lahko porod povzroči . Mišice se raztegnejo, zato postanejo šibke, vendar jih je mogoče spet okrepiti s telovadbo. Takrat sem na stranišču delala vaje, tako da sem večkrat začela urinirati in nato ustavila tok. Poleg tega sem tudi stiskala notranje mišice. Nekaj mesecev sem nosila običajen higienski vložek, ki sem ga menjala približno štirikrat na dan. Bilo je drago, vendar sem sčasoma pridobila nazaj nadzor.
 
Tri desetletja pozneje so se moje »težave« vrnile med menopavzo. Tokrat domače rešitve niso pomagale, celo higienski vložki niso bili več dovolj.
 
Poskusila sem zmanjšati količino popite vode, vendar sem bila potem dehidrirana in bolela me je glava. Potem sem nehala obiskovati prijatelje med vikendi in hoditi na večerje, saj sem se bala, da bom imela nezgodo. Zaradi tega sem se počutila osamljeno. Ker sem vedno nosila rezervno spodnje perilo, robčke, higienske vložke, osvežilec zraka, osvežilec blaga in dezodorant, poleg tega pa sem vedno nosila temna, ohlapna oblačila, sem se med zmenkom za kosilo s prijatelji počutila, kot bi šla na kampiranje.
 
Po 35 letih zakona sem celo začela spati v sobi za goste. Končno sem obiskala zdravnico. 
 
Razložila mi je, da se lahko med menopavzo pojavi oslabljen mehur in da obstajajo posebni vložki, ki so zasnovani za zadrževanje urina in so odporni proti iztekanju in neprijetnim vonjem. Ob prvem nakupu sem bila skeptična, saj niti veliki vložki niso delovali, ti pa so bili še manjši. Vendar se je izkazalo, da delujejo, zato se počutim veliko bolj samozavestna.
 
Seveda bi bila bolj vesela, če ne bi imela oslabljenega mehurja, ampak zdaj me skrbi samo glede navalov vročine in ne rabim skrbeti glede nerodnega uhajanja.«