/> Brošura z vajami za zdravje medenice

Brošura z vajami za zdravje medenice

Zakaj so pomembne mišice medeničnega dna?

so pomembne za dobro delovanje sečnega mehurja in črevesja. Te mišice pomagajo pri zadrževanju urina, blata in vetrov. Po drugi strani zagotavljajo podporo danki med iztrebljanjem blata in prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča. Poleg tega vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov. Mišice medeničnega dna so pomembne tudi za spolno doživljanje tako ženske kot njenega partnerja. Pri moškem močne mišice medeničnega dna pomagajo pri dosegu erekcije in preprečujejo prezgodnjo ejakulacijo.

Kje so mišice medeničnega dna?

žensk anatomija
ležijo na dnu medenice, zapirajo medenični izhod in potekajo od sramnice spredaj do trtice zadaj in navzven do sedničnih kosti (kosti, na katerih sedimo). Poleg tega imamo še mišico, ki poteka okoli zadnjika (zapiralka zadnjika), ki je pomembna za zadrževanje blata (sliki 1 in 2). 
moška anatomija

Moški imajo še dve zapiralki sečnice, ena je pod sečnim mehurjem, druga pa tik pod prostato (slika 2).

Vaje za mišice medeničnega dna

Vaje za lahko pomagajo pri preprečevanju in tudi zdravljenju zgoraj omenjenih simptomov. Najpomembnejše pri teh vajah je, da krčite prave mišice in da je to krčenje pravilno. Predstavljajte si, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in hkrati zaustaviti curek urina. Občutiti morate, da se mišice medeničnega dna »stisnejo« in »dvignejo«. Pri ženskah ob tem pride do premika presredka navznoter, pri moškem pa mora ob tem priti do premika mod navzgor. To je stisk mišic medeničnegav dna. Stisk nato sprostite.

Kako ugotovite, ali pravilno krčite mišice medeničnega dna? Ženske

  • Z majhnim ogledalom opazujte področje okoli nožnice in zadnjika. Ko stisnete , se mora koža med nožnico in zadnjikom pomakniti navzgor in navznoter, stran od ogledala. Če opazite, da se to področje boči navzven – STOP. To lahko povzroči še večje težave. Za dodatne nasvete poiščite pomoč pri ginekologu, fizioterapevtu ali medicinski sestri, ki ima specialna znanja s področja obravnave mišic medeničnega dna.
  • Vstavite palec v nožnico in stisnite mišice medeničnega dna. Morali bi čutiti stisk mišic okoli prsta.
  • Če ste spolno aktivni in v spolnosti bolj sproščeni, lahko poskušate stisniti mišice medeničnega dna med spolnim odnosom. Vprašajte partnerja, ali čuti stisk.
  • Pri ginekološkem pregledu prosite ginekologa, naj preveri, ali znate stisniti prave mišice in ali je stisk dovolj močan.
Ob stisku mišic medeničnega dna:
– ne zadržujte dihanja,
– ne stiskajte zadnjice,
– lahko čutite, da so se napele mišice na spodnjem delu trebuha, kar je povsem normalno.