Kako pristopiti k intimnosti ob težavah z oslabljenim mehurjem

Da – še vedno lahko uživate v spolnih odnosih

Uhajanje urina med spolnimi odnosi je bolj pogosto, kot si morda mislite, in se lahko zgodi vsem ženskam – ne glede na starost. Obseg in pogostost uhajanja se lahko znatno razlikuje, odvisno od vrste oslabljenega mehurja, ki ga izkusite. Na voljo imate nekaj ukrepov, da ga zmanjšate ali se mu v celoti izognete. Pogovarjajte se s partnerjem. To je verjetno najbolj pomemben nasvet. Zaupanje in razumevanje sta ključna za ohranjanje intimnosti v odnosu.
 
Kako se izogniti uhajanju urina med spolnim odnosom:

  • Izpraznite mehur. Če pred spolnim odnosom izpraznite mehur, lahko znatno zmanjšate tveganje in tudi količino uhajanja. Prav tako pomaga, če se izogibate pijačam, kot je čaj, kava in alkoholne pijače.
  • Izvajajte vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Študije kažejo, da je količina in pogostost uhajanja manjša pri ženskah, ki redno izvajajo Keglove vaje. Poleg tega vam lahko vaje za mišice medeničnega dna pomagajo dosegati bolj intenzivne orgazme. 
  • Poskusite z drugačnimi položaji. V nekaterih položajih je med spolnostjo manj pritiska na mehur in uretro.

Pogovorite se z zdravnikom. Morda se vam ta nasvet zdi samoumeven, vendar ne bodite preveč sramežljivi in se z zdravnikom pogovorite o urinski inkontinenci med spolnim odnosom. Uhajanje urina je mogoče zdraviti. Vaš zdravnik vam lahko da praktične nasvete ali pa vas napoti k specialistu.