Vrste in vzroki

Do uhajanja urina in inkontinence lahko pri moških pride iz različnih razlogov. Če veste, za katero vrsto uhajanja urina gre in kaj ga povzroča, boste lažje našli pravo obliko zdravljenja zase.

Niste edini

Uhajanje urina se pojavlja pri enemu od štirih moških*, zato je ta pojav zelo pogost. Seveda se uhajanje urina pri vsakem moškem izrazi drugače, a ne glede na to, ali se samo občasno soočate z nekaj kapljicami, ali če se vam zgodi večje uhajanje urina, si lahko zdaj oddahnete, saj veste, da je na voljo pomoč in da obstaja več načinov, s katerimi lahko ohranite nadzor nad uhajanjem urina.

* Glede na anketo, ki jo je podjetje SCA izvedlo leta 2012 med moškimi, starejšimi od 40 let, v ZDA, Združenem kraljestvu, Nemčiji, Italiji, Rusiji in Mehiki. Arhivski neobjavljeni podatki.

Priznanje

Dobro je vedeti, da se s temi težavami ne soočam samo jaz.

Janez

53

Kaj povzroča uhajanje urina?

Da lahko sečila ustrezno delujejo, morajo možgani, mišice in živci sodelovati pri zadrževanju urina v mehurju in ga ne smejo izločiti, dokler niste pripravljeni. A obstajajo številni dejavniki, ki lahko povzročijo motnje tega procesa.

Pogosti vzroki za uhajanje urina so:

  • Zdravila, na primer, diuretiki, lahko povečajo tveganje za uhajanje urina.
  • Infekcije urinarnega trakta.
  • Začasno oslabljene mišice zaradi kirurškega posega na prostati.
  • Spremembe v velikosti prostate, na primer, otekla lahko blokira pretok urina.
  • Prevelika telesna teža lahko povzroči dodaten pritisk na trebušne in medenične mišice, zaradi česar se težje izognemo uhajanju urina.
  • Sladkorna bolezen ali nevrodegenerativne bolezni (na primer Alzheimerjeva bolezen).

Kot vidite, je uhajanje urina odvisno od številnih dejavnikov. Zato je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, pridobite ustrezno oceno svojega stanja in na podlagi tega začnete z ustreznim zdravljenjem. Pomembno je, da vam zdravnik postavi ustrezno diagnozo.

Pogoste vrste

Urgentna inkontinenca

Urgentna je poznana tudi kot »prekomerno aktiven sečni mehur« in je najbolj pogosta vrsta uhajanja urina. je pojav, pri katerem začutite nenadno potrebo po uriniranju, vendar ne morete zdržati dovolj dolgo, da bi lahko prišli do stranišča. Včasih morate urinirati več kot 4- do 8-krat dnevno in večkrat ponoči. To je pogosto povezano s povečano prostato ali pa je posledica kirurškega posega na prostati.

Stresna inkontinenca

Če med kašljanjem, kihanjem ali dvigovanjem težkih bremen običajno pride do uhajanja urina, se morda soočate s stresno inkontinenco. Ta motnja je najpogostejša pri moških, ki so bili nedavno operirani na prostati.

Kapljanje urina po mokrenju

Pri tem pojavu vam uide nekaj kapljic urina po obisku stranišča, tudi če ste »počakali in otresli«. Obstajata dve vrsti kapljanja urina po mokrenju, in stalno kapljanje. Do kapljanja urina po mokrenju pride, ker se vaš mehur med uriniranjem ne sprazni povsem. Urin se nabere v cevki, ki vodi iz vašega mehurja. Pogost vzrok za kapljanje urina po mokrenju je povečana ali oslabljene .

Pretočna inkontinenca

Če imate slabotnejši curek ali če se imate premore med uriniranjem se morda spoprijemate s pretočno inkontinenco. Običajno jo povzroči nekaj, kar ovira pretok urina, zato začne mehur puščati in urin uhaja.