SLOVARČEK

Besedišče in strokovni izrazi inkontinence.

Inkontinenca

Inkontinenca je opredeljena kot nehoteno uhajanje urina.

Kapljanje urina po uriniranju

Do kapljanja urina po uriniranju pride, kadar se mehur ne izprazni do konca in po uriniranju še naprej uhaja. Pogost vzrok je povečana prostata ali oslabljene mišice medeničnega dna.

Mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna ležijo na dnu medenice in zapirajo medenični izhod. Potekajo od sramnice spredaj, do trtice zadaj in navzven do kosti na katerih sedimo. Oslabitev teh mišic lahko privede do težav, kot je urinska inkontinenca. Če je prizadeta tudi mišica zapiralka zadnjika lahko pride tudi do fekalne inkontinence.

Načini lajšanja težav pri inkontinenci

Obstaja veliko načinov kako lahko olajšamo težave pri inkontinenci En način je sprememba življenjskega sloga, kot je trening mehurja ali vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje). Pitje zadostnih količin tekočin, redno uriniranje in izguba telesne teže pogosto koristijo. Stanje lahko izboljšate tudi s pomočjo zdravljenja z zdravili, z ustreznimi pripomočki za zaščito pri inkontinenci ali pa z operacijo. Kirurški poseg se priporoča šele po tem, ko preizkusimo vse ostale možnosti. Priporočljivo je, da ugotovimo vzrok urinske inkontinence. Oseba, ki razmišlja o operaciji, se mora seznaniti z možnimi tveganji in pričakovanimi koristmi posega, tako kot to velja tudi za vse ostale operativne posege. Priporočamo uporabo zaščitnih pripomočkov za inkontinenco v obliki vpojnih izdelkov, kot tudi druge oblike zdravljenja (spremembe življenjskega sloga, vaje ali zdravila). Pripomočke za zaščito pri inkontinenci priporočamo tudi v primeru, ko ostale vrste zdravljenja niso uspešne in učinkovite.

Oslabljen mehur

Oslabljen mehur je izraz, ki se pogosto uporablja kot sinonim za inkontinenco in se nanaša na nehoteno uhajanje urina. Čeprav se pogosto uporablja, izraz oslabljen mehur ni medicinsko ustrezen, saj vzrok za uhajanje ni povezan z oslabljenim mehurjem, ampak s sklopom pojavov, ki jim pravimo simptomi spodnjega urinarnega trakta.

Prekomerno aktiven sečni mehur

Prekomerno aktiven sečni mehur se pojavi kot huda potreba po uriniranju. Spremlja jo močno tiščanje na vodo, povečana je pogostnost mokrenja čez dan in potreba po uriniranju tudi ponoči.

Pretočna inkontinenca

Ce vam urin odteka s šibkim curkom ali če vam odteka z manjšimi presledki, se lahko soočate z pretočno inkontinenco. Običajno jo povzroči nekaj, kar ovira pretok urina.

Prostata

Je žleza pri moških, ki se nahaja na spodnji strani mehurja. Prostata proizvaja ejakulacijsko tekočino. Pri starejših moških se ta žleza pogosto poveča in lahko ovira sečnico. Simptom, ki se ob tem izrazi, je moten pretok urina, ki ga poznamo tudi kot težave pri praznjenju mehurja ali nepopolno praznjenje mehurja.

Stresna urinska inkontinenca

Stresna inkontinenca se nanaša na nehoteno uhajanje urina ob naporu, fizičnem naprezanju, ob kihanju in kašljanju. Mišice medeničnega dna in vezi, ki podpirajo mehur, so prešibke, da bi lahko zadržale urin.

Urgentna inkontinenca

Urgentna inkontinenca je najpogostejši vzrok za uhajanje urina pri moških. Urgentna inkontinenca je pojav, pri katerem začutite nenadno potrebo po uriniranju, vendar ne morete zdržati dovolj dolgo, da bi lahko prišli do stranišča. Včasih morate urinirati več kot 4- do 8-krat dnevno in večkrat ponoči. To je pogosto povezano s povečano prostato ali pa je posledica kirurškega posega na prostati.

Uriniranje

Dejanje uriniranja (izločanje ali odtakanje urina).