Demenca in inkontinenca

Pogost stranski učinek

Če vaš starejši bližnji postane dementen, se njegova osebnost lahko začne precej razlikovati od tiste, ki ste jo vajeni. Zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebuje vašo ljubezen, nego in razumevanje, še posebej, če je inkontinenten. 
 
Če ima kdo od vaših bližnjih demenco, se kar pripravite: morda ne bodo vedeli, kdaj morajo iti na stranišče. Morda se jim bodo začele dogajati nesreče – lahko se polulajo ali onesnažijo. je pogost stranski učinek demence. Drugi negovalci svarijo, da je za najboljšo možno nego potrebno veliko potrpežljivosti.

Obvladovanje inkontinence pri takih osebah

Spodaj in na naslednjih straneh lahko dobite več informacij o negi oseb, ki imajo demenco in inkontinenco. To vam bo pomagalo ohraniti čistočo in udobje vaših bližnjih. 
Izdelki za obvladovanje inkontinence in demenca
Osebe z demenco morda ne bodo razumele, zakaj morajo nositi kar koli drugega kot običajna oblačila in . Odvisno od stanja pri vašem bližnjem, boste morda morali točno razložiti, zakaj želite, da nosijo vložke ali za obvladovanje inkontinence. Z uporabo tovrstnih izdelkov v vsakodnevni rutini začnite postopno, da vaših bližnjih ne bi vznemirili. Poleg uporabe izdelkov za zaščito bo koristno, če zaščitite postelje, stole in drugo pohištvo. S tem boste poenostavili vsakodnevno čiščenje in ohranili sveže in čisto okolje za vaše bližnje. Če želite več informacij, raziščite nabor izdelkov za obvladovanje inkontinence TENA in naše pripomočke za higieno.
Kako olajšati preoblačenje
Ko oseba dobi inkontinenco, se običajno mora bolj pogosto preoblačiti. Če je hkrati tudi dementna, je to opravilo lahko še posebej zahtevno, zato bo morda potrebovala več pomoči. Zagotovite, da oblačila vaših bližnjih omogočajo enostavno preoblačenje, saj boste s tem njim in sebi olajšali življenje. Oblačila z zadrgami in ježki so bolj enostavna za preoblačenje kot oblačila z gumbi, saj je te včasih težko zapreti. Če boste olajšali postopek preoblačenja, boste najverjetneje zmanjšali občutke strahu ali sramu pri vašemu bližnjemu. To je še posebej res, če se lahko sam obleče ali sleče z manj pomoči.
Sprememba prehrane
Če prilagodite način prehrane vaših bližnjih, boste najverjetneje izboljšali njihovo splošno počutje. Vendar velja opozorilo: morda se bodo upirali tovrstnim spremembam, še posebej če imajo zaradi demence radi določeno hrano, druge pa ne marajo. Če želite zagotoviti uravnoteženo prehrano, se je o spremembah prehranjevalnih navad dobro pogovoriti z njihovim zdravnikom ali dietetikom. Prav tako je pomembno zagotoviti, da vaš bližnji ne dehidrira. Zato poskusite zagotoviti tudi enakomeren vnos tekočin.
Prenova stanovanja
Če želite dodatno izboljšati udobje vašega bližnjega, poskusite postaviti prenosno stranišče v sobo, kjer preživi večino časa. To mu pomaga, če ima težave pri pravočasnem doseganju stranišča, še posebej ponoči. 

Morda mu boste morali razložiti, zakaj to počnete. Pomembno je upoštevati čustva vaših bližnjih in se z njimi pogovoriti o predlaganih spremembah, saj so lahko občutljivi nanje.

Zdravila za nadzor mehurja
Vaš zdravnik bo morda predpisal zdravilo, ki uravnava potrebo po uriniranju. Lahko pa tudi predpiše zdravilo, ki spremeni pogostost sporočanja potrebe po uriniranju iz mehurja. Tovrstna zdravila na splošno zmanjšajo pogostost potrebe po uriniranju, če vaš bližnji ne more dovolj hitro doseči stranišča.
 
Lahko imajo tudi stranske učinke, na primer zaprtje ali suha usta. Pozanimajte se o stranskih učinkih in spremljajte delovanje ter stranske učinke zdravila.
Pomoč pri umivanju
Higiena je pomembna – še posebej, če ima vaš bližnji inkontinenco. Če ima demenco, se bo morda pozabil umiti, zato mu boste morali bolj pomagati, hkrati pa boste morali biti bolj potrpežljivi. 

> Tukaj lahko dobite več namigov za vzdrževanje higiene.