Zdravje kože

Zdravje kože pri starejših osebah

Pomagate lahko ohraniti zdravo kožo pri vašem bližnjem in zmanjšati tveganje poškodb. Morda ste že sami odkrili vsakodnevno rutino za nego kože, ki ustreza stanju in občutljivosti njegove kože. V vsakem primeru vam bo morda koristilo, če izveste več o negi občutljive kože starejših.

Kako se koža spreminja

Morda ste opazili, kako se koža vašega bližnjega z leti spreminja. Naša koža med staranjem naravno izgublja olja in ni več tako gladka kot nekoč. Postane tanjša in šibkejša. Praske, ureznine ali modrice se dlje celijo. 
 
Različni dejavniki lahko dolgoročno poškodujejo kožo:
 
  • zdravstvena stanja
  • kajenje 
  • suh zrak
  • premalo zaužite tekočine
  • stres
  • leta sončenja
  • spremembe stanja kože so lahko tudi rezultat neustrezne prehrane
Ostarela koža poleg tega proizvaja manj naravnih zaščitnih olj. To lahko privede do nastanka gub, suhe kože in starostnih peg. 
 
Vsi te dejavniki skupaj povišajo tveganje nastanka poškodb na koži starejših oseb. Zato morate kožo vaših bližnjih čim bolj zaščititi pred inkontinenco. Če ne nadzorujete tega stanja, lahko urin in/ali blato poškodujeta kožo. Območja, ki najbolj potrebujejo zaščito, so območja poleg stegen, spolnih organov ter med medenico in zadnjico (presredkom).

Zaščita občutljive kože

Starejše osebe z inkontinenco imajo pogosto kožno bolezen (z inkontinenco povezan dermatitis ali IAD). Imenuje se perianalni dermatitis in povzroča precej neprijetne izpuščaje. Pojavi se, ko je koža predolgo v stiku z vlago in kemikalijami v urinu in blatu. To draži kožo, ki nato razpoka. 
 
Dobra novica je, da lahko pomagate zaščiti bližnjega pred tem. Če pa že imajo to stanje, ga lahko pomagate izboljšati, da se bo bolje počutil in boste izboljšanje tudi opazili.

Iskanje pravih izdelkov

Ko se vaš bližnji polula ali onesnaži, ga očistite z nežno kremo (ne z običajnim milom, ki izsuši kožo). Prav tako uporabite vlažilno ali barierno kremo oziroma zaščitno mazilo. TENA Wash Cream vsebuje vse tri zgoraj naštete sestavine in je zasnovana posebej za nego kože starejših oseb z inkontinenco. 
 
 
Ko se vaš bližnji polula ali onesnaži, ga očistite z nežno kremo (ne z običajnim milom, ki izsuši kožo). Prav tako uporabite vlažilno ali barierno kremo oziroma zaščitno mazilo. 
Na voljo je toliko izdelkov, da se zlahka zmedete. Morda vam ni jasna razlika med vlažilno in barierno kremo. Če želite razumeti prednosti uporabe različnih izdelkov, obiščite našo stran za nego kože. Nato lahko najdete prave izdelke za posebne zahteve vašega bližnjega.

Drugi praktični nasveti

Če želite več namigov za ohranjanje zdravja intimnih (perianalnih) delov pri vašem bližnjem prenesite našo vsakodnevno higieno (PDF).