Kaj imeti v mislih

Priprava

Seveda želite dobro poskrbeti za svojega bližnjega. To zahteva pripravo in načrtovanje. Morate:
 
  • izvedeti čim več o zdravstvenem stanju vašega bližnjega;
  • ustvariti akcijski načrt;
  • pripraviti stanovanje vašega bližnjega;
  • organizirati kontaktne informacije in dokumente;
  • poiskati pomoč pri drugih in si razdeliti obveznosti z njimi.
 Tukaj imate na voljo nekaj namigov za izvajanje omenjenih opravil. Lahko vam precej olajšajo nego. 
Seznanjanje: razumevanje diagnoze
Pozanimajte se o vseh podrobnostih trenutnega zdravstvenega stanja vašega bližnjega. Če kaže vaš bližnji simptome, ki vas skrbijo, se pogovorite z njegovim zdravnikom in drugimi zdravstvenimi delavci. Prosite jih, da vam razložijo stanje vašega bližnjega.
 
Tako se boste lahko počutili bolj samozavestni pri negi. Poleg tega lahko to tudi koristi osebi, za katero skrbite. Če je diagnoza postavljena dovolj zgodaj, bo lahko vaš bližnji še kar nekaj časa skrbel zase. 
 

Ali je oseba, ki jo negujete, inkontinentna? Urinska inkontinenca je pogosta težava. Povzročajo jo številna različna zdravstvena stanja. Izvedite čim več o tem stanju. Nato lahko izberete prave rešitve in najboljše izdelke za vašega bližnjega. 

 
Ko ste dobro informirani o njihovem stanju, lažje poskrbite zanje.
Naredite načrt
Pomembno je, da razmišljate vnaprej in načrtujete nego. Tako boste lažje organizirali čas, da ne boste preobremenjeni. Zagotovili boste tudi, da bo vaš bližnji dobil potrebno nego (na primer zdravila) takrat, ko jo potrebuje.
 
Priporočamo izdelavo načrta nege. Napišite načrt za nego in vanj vključite negovalna opravila, ki jih boste opravljali v naslednjih nekaj tednih ali mesecih. Nato se lahko o načrtu pogovorite z osebo, ki jo negujete, in osebami, ki vas pri tem lahko podprejo
 
Če želite začeti, prenesite našo brezplačno predlogo za načrt oskrbe (PDF).
Pogovorite se o delovnih obremenitvah
S skrivanjem težav nikomur ne pomagate. Samo težje postane. Zato se o stanju vašega bližnjega pogovorite z družino in dobrimi prijatelji. Razložite jim, koliko dela imate z nego. Najbrž vam bodo nekateri od njih pripravljeni pomagati.
 
Večina ljudi ve zelo malo o tem, kako je biti negovalec. Zato bodo vaši družinski člani in prijatelji verjetno z zanimanjem prisluhnili vaši izkušnji. Če bodo bolje seznanjeni s kakovostjo vaše oskrbe, bodo prej ponudili podporo ali praktične
 
Nič ni narobe s tem, da poveste, kaj potrebujete, in prosite za podporo. Ko vam nekdo ponudi pomoč, je ne zavrnite.
 

Če želite koristne namige o vključevanju prijateljev in družine v nego, preberite Delite nego.

Pripravite stanovanje
Oseba, ki jo negujete, je lahko nestabilna ali pa povsem nepokretna. V vsakem primeru boste morali poskrbeti, da bo njihov/vaš dom zanje varen pri premikanju. Hkrati se boste tako lahko tudi sami varno gibali med opravljanjem nege. Poleg tega si lahko življenje negovalca olajšate tako, da ustvarite čim bolj učinkovito negovalno okolje.
 

Namige za pripravo stanovanja si lahko ogledate v Varnost v stanovanju

Organizirajte pomembne informacije
Med nego je dobro biti organiziran. Tako izboljšate vašo samozavest, saj ste pripravljeni na prihodnost.  Pomembne informacije za stik in dokumente tako hranite na enem mestu, kjer jih lahko hitro najdete. Morda boste želeli izdelati seznam informacij za stik z zdravniki, odvetniki in lokalnimi farmacevti. 
 
Ali ima vaš bližnji slab spomin? Če je tako, ne pozabite zabeležiti njegovih gesel (in jih shraniti na varno mesto). Prav tako zabeležite podatke za stik njihovih prijateljev ali drugih družinskih članov.
Poiščite pomoč
Ste človek, ne robot. Čeprav lahko imate ogromno energije, lahko sami opravite omejeno količino dela.
 
Če želite bližnjim zagotoviti najboljšo možno nego, poskusite najti druge ljudi, ki vam bodo olajšali delo. Ti ljudje lahko prevzamejo vaše odgovornosti, ko boste utrujeni. Lahko vam pomagajo pri nakupovanju živil, pri pospravljanju in podobnih opravilih ali pri prevozu na zdravniške preglede.
 
Seveda je čudovito, če lahko nego delno prevzamejo vaši prijatelji in družina. Vendar dobite tudi strokovno pomoč, če jo lahko. Tako na primer premislite o uporabi storitev:
 
  • profesionalnih negovalcev, ki vam lahko pomagajo doma;
  • podjetij za dostavo hrane na dom;
  • pomočnika, ki živi pri vas in vam pomaga pri opravilih.
Če to ni mogoče, poskusite dobiti podporo pri lokalnih socialnih delavcih. 
 

Ostanite v stiku s skupnostmi za nego ali podpornimi skupinami kot tudi z zdravstvenimi ustanovami ali organizacijami. Vsi našteti vam običajno lahko pomagajo, ko to potrebujete.