Varnost v stanovanju za starejše osebe

Varen dom za starejše osebe

Kot negovalci vaših bližnjih ste v najboljšem položaju, da jim pomagate ohraniti mobilnost. To je še posebej pomembno, ker jim mobilnost omogoča večjo neodvisnost.
 
Ker preživljate čas z njimi v njihovem/vašem domu, lahko opazite tveganja in preprečite nesreče, ki bi lahko ogrozile njihovo mobilnost. Tega se lahko lotite na naslednji način. 
 
Najprej premislite, ali se soočajo s katerim od naštetih stanj:
  • gibalne težave
  • težave z ravnovesjem
  • slabše motorične sposobnosti
  • težave z vidom
  • demenca, zmedenost ali druge umske omejitve
Če ima vaš bližnji katero koli od zgoraj naštetih stanj, se poskušajte postaviti v njihov položaj. Poskusite se premikati po njihovem domu na enak način kot oni. Preverite tla, talne obloge in preproge – se vam zdi, da bi jim na njih lahko spodrsnilo? Povzpnite se po stopnicah, ki bi jih vaši bližnji lahko uporabljali. Vprašajte se, ali imajo njihovi čevlji ali copate ustrezen oprijem. Ali je ograja trdna? Ali imajo enostaven dostop do stranišča? Ali bodo varni pri vstopanju in izstopanju iz banje ali tuša?  

Glavna nevarnost

Glavna nevarnost za mobilnost starejših oseb so padci. Zaradi padcev hitro pride do zlomov kosti, modric in strahu pred ponovnim padcem. Kosti starejših oseb se lažje zlomijo kot kosti pri mlajših osebah. Poleg tega se počasneje in slabše celijo. Padci so glavni vzroki resnih poškodb, še posebej v kuhinji ali na stopnicah, zato se čim bolj potrudite, da jih preprečite. Če vaši bližnji izgubijo mobilnost, postane velika težava. Morda ne bodo več mogli sami iti na stranišče.

Kaj lahko storite?

Njihovo stanovanje spremenite tako, da zmanjšate tveganja za padce bližnjega. Kupite in namestite ustrezne izdelke in pripomočke, ki bodo omogočili udobno in varno gibanje po stanovanju. 
 
Če želite bolj izčrpen vodnik za zavarovanje vašega stanovanja pred nevarnostjo padcev, prenesite kontrolni seznam za varnost doma TENA (PDF).