Staranje in mobilnost

Ohranjanje mobilnosti

Če se vaši ostareli bližnji še vedno lahko samostojno premikajo, je to izjemno pozitivno. To pomeni, da so še vedno neodvisni in lahko opravljajo različne stvari, na primer gredo sami na stranišče. Poskusite jih čim dlje ohraniti mobilne, saj s tem lažje ohranijo dostojanstvo.
 
Po drugi strani pa je lahko staranje že močno načelo njihovo telo. Slabljenje mišic in sklepov med staranjem je naraven pojav. Prav tako se lahko poslabšata tudi koordinacija in ravnovesje. Vse to pomeni, da se ne moremo več premikati tako kot včasih. Če to doživlja oseba, za katero skrbite, ji lahko pomagate z določenimi dejanji.  
 
Kako jim lahko pomagate ohraniti mobilnost? Lahko jih spodbujate k redni telovadbi. Gibanje in telovadba krepita mišice in kosti. Prav tako zmanjšata težave z ravnovesjem. Vendar pa morajo biti vaši bližnji pri gibanju previdni. Zato je priporočeno, da telovadijo skupaj z vami, prijateljem ali socialnim delavcem.
 
Če boste zagotovili, da je njihovo domače okolje varno za gibanje, boste s tem izboljšali njihovo mobilnost. Če starejša oseba pade, si lahko kaj zlomi, saj so njihove kosti precej krhke. To lahko slabo vpliva na njihovo samozavest, ki jo potrebujejo, da se še naprej gibljejo. Zato poskusite odstraniti stvari, ob katere bi se lahko spotaknili ali podlage, na katerih bi jim lahko zdrsnilo.
Ko se ne morejo gibati
Vaši bližnji se morda vedno težje gibljejo. Morda jim boste morali pomagati pri stvareh, ki so jih včasih brez težav sami izvajali, na primer pri vstajanju iz postelje, oblačenju ali obiskovanju stranišča.
Kako pomagati
Kot negovalec lahko pomagate bližnjim pri gibanju, da ostanejo vsaj delno mobilni. Če se težko premikajo, lahko vi postorite stvari namesto njih. 
 
Prepričajte se, da: 
  • se lahko varno gibljejo po svojem/vašem stanovanju – glejte Varnost v stanovanju za starejše osebe
  • znajo priti do kopalnice in lahko sami uporabijo stranišče in jih spomnite, naj vas prosijo za pomoč, če tega ne zmorejo;
  • vedo, kdo ste in da vas morajo poklicati, če imajo težave; 
  • imajo na dosegu mobilni telefon ali drugo napravo, s katero lahko pokličejo ali pozvonijo, če imajo težave.
Spodaj so dodatni namigi za pomoč osebi, za katero skrbite, ne glede na to, ali je nepremična ali delno mobilna.
Vzpostavite medsebojno razumevanje
Večina nas želi potrebe po obisku stranišča obdržati zase. Vašim bližnjim je morda nerodno povedati, da morajo na stranišče. Zato je pomembno najti način, s katerim vas lahko opozorijo, ko potrebujejo pomoč – besedno zvezo ali kretnjo, s pomočjo katere ohranijo dostojanstvo.
Zmanjšajte pogostost inkontinence
Če preprečite nehoten pojav inkontinence, lahko izboljšate samozavest osebe, ki jo negujete. Bližnje spodbujajte k vsakodnevnim obiskom stranišča ob enaki uri. S tem ustvarite navado, ki zmanjša pogostost inkontinence. 

Če imajo težave pri pravočasnem prispetju do stranišča, se pozanimajte o uporabi izdelkov za obvladovanje inkontinence za enkratno uporabo. Vsaka situacija je edinstvena, zato lahko uporabite tudi iskalnik izdelkov TENA, da najdete najboljši izdelek za obvladovanje inkontinence pri vaših bližnjih.

Če želite izvedeti več o prednostih izdelkov TENA, glejte Prednosti izdelkov TENA.