Staranje in umske sposobnosti

Vedno večja pozabljivost

Ali je starejša oseba, za katero skrbite, vedno bolj pozabljiva – mogoče celo zmedena in nerazumna? Če v tem prepoznate svoje bližnje, jim lahko na srečo pomagate in jih podprete na številne različne načine. 
 
Če želite ustrezno skrbeti za bližnje, je pomembno, da razumete stanje njihovega duševnega zdravja. Odvisno od vašega zavedanja o njihovi situaciji, nega morda ne bo tako enostavna kot morda upate. Če so dementni ali imajo Alzheimerjevo bolezen, boste najverjetneje želeli, da vam nekdo pomaga pri preoblačenju in čiščenju.
 
Spodaj je nekaj namigov za pomoč bližnjim, ki ne morejo jasno razmišljati ali se jasno izražati.
Prepoznavanje znakov
Oseba, za katero skrbite, morda kaže znake, da mora na stranišče. Morda je nemirna, vleče za svoje obleke ali pa kar naprej vstaja in se useda. Opazujte jih čim bolj zbrano in pogosto. Spoznajte se z njihovim vedenjem, da lahko prepoznate, kdaj potrebujejo vašo pomoč.
Oblikovanje rednih navad
Pomembno je, da ste pripravljeni, ko bo vaš bližnji moral na stranišče. S tem mu boste zagotovili udobje in ga pomirili, zato boste lažje opravljali svojo vlogo negovalca. Za začetek vam bo zelo pomagalo, če boste imeli prave izdelke za obvladovanje inkontinence. Koristno je tudi, če jih spodbujate k rednim obiskom stranišča. Če prepoznate, kdaj jih tišči, lahko pomagate ohraniti njihovo samozavest.
Načrtovanje vnaprej
Če boste imeli prave izdelke pri roki, boste precej poenostavili nego. Če boste dobro pripravljeni, boste bližnjemu lažje pomagali, da se bo počutil čisto in udobno. Če boste s sabo imeli komplet z izdelki za obvladovanje inkontinence, krpicami za umivanje, vrečkami na zapiranje in rezervnimi oblačili, boste lahko bližnjemu pomagali takoj, ko bo potreboval pomoč. Če načrtujete celodnevni izlet z vašim bližnjim, ne pozabite načrtovati postankov na stranišču oziroma mest, na katerih ga boste lahko očistili in preoblekli.
Nudenje pomoči
Če imajo vaši bližnji bolj napredovano obliko inkontinence, jim lahko pomagate, ko morajo iti na stranišče. Spodbudite jih, da se pri obisku stranišča zanesejo na vašo podporo. Ocenite situacijo in poskusite najti najbolj primeren čas za obisk stranišča po potrebi. Ko prepoznate ustrezne čase, se držite načrta in jih spremljajte na stranišče ob istih urah vsak dan.
 
Tako jih lahko navadite na redno opravljanje potrebe, s čimer zmanjšate število pojavov inkontinence.