Pogosto zastavljena vprašanja

Kako deluje sečni mehur
Vaše telo vsrka tekočino ob vsakem zaužitju hrane ali pijače. Ledvica filtrirajo odpadke iz teh tekočin in izdelajo urin. Urin nato neprestano curlja iz ledvic v sečni mehur, ki se počasi širi. Ko se mehur napolni, pošlje signal v možgane, da je čas za uporabo stranišča. Na straniščni školjki ali pisoarju možgani sporočijo veliki mišici sečnega mehurja, naj se stisne in skrči. Podpornim mišicam (oziroma mišicam medeničnega dna), ki obkrožajo uretro (izhod iz mehurja), hkrati sporočijo, naj se sprostijo in izločijo urin.
Kako pogosto večina med nami prazni mehur?
To je precej odvisno od starosti, prehrane, splošnega fizičnega stanja in morebitnega jemanja zdravil. Grobo povprečje je štiri do osem uriniranj tekom dneva, z občasno nočno potrebo.
Ali se bodo stvari izboljšale, če bo negovana oseba popila manj tekočine?
Ne. Če bodo pili manj tekočine, bo urin bolj koncentriran in bo zato dražil mehur. Zaradi tega bodo morali še pogosteje urinirati. Spodbujati bi jih morali, naj poskusijo spiti običajno količino tekočine, oziroma, naj pijejo, kadar koli so žejni. Vendar hkrati ne smejo preveč spiti, saj to ni zdravo in se lahko zaradi tega slabo počutijo.
Kaj naj naredim, če negovana oseba noče sodelovati?
Če vaš bližnji ne želi sodelovati, morda samo uveljavlja svojo voljo in poskuša dobiti nadzor nad situacijo, ki je ne more nadzirati. To je povsem normalno. Kaj storiti? Mirno prisluhnite njegovim pritožbam. Nato se pogovorite in razložite svoje stališče. Poskusite spoznati in najti nove pristope in rešitve, ki bodo ustrezali obema stranema. Če ne želijo sprejeti dobre rešitve, se brez obotavljanja obrnite na strokovnjake ali druge negovalce za pomoč.
Ali lahko dobim finančno pomoč, ko skrbim za osebo z inkontinenco?
Lahko. Finančne ustanove obravnavajo vsako situacijo nege posebej. Ocenili bodo vašo situacijo in upoštevali druge zdravstvene težave, ki jih morda ima vaš bližnji. Spodaj so najbolj pogosti viri podpore:
  • Osebno zavarovanje
  • Državni programi
  • Programi lokalnih skupnosti
Katera vrsta izdelkov TENA je ustrezna?
To je odvisno od fizičnega in mentalnega stanja negovane osebe. S pravim izdelkom lahko naredite veliko za njeno udobje in zmanjšate število preoblačenj. Ponujamo celovit nabor izdelkov, zasnovanih za različne vrste inkontinenčne oskrbe. Če želite najti izdelek, ki ustreza potrebam vašega bližnjega, uporabite naš Izbirnik izdelkov.
Kako naj odvržem izdelke TENA?
Uporabljene izdelke TENA zavrzite v koš za smeti. Niso zasnovani tako, da bi jih bilo mogoče odplakniti v straniščni školjki. Preoblačenje in odlaganje odpadkov bo bolj priročno, če boste v kopalnici ali spalnici imeli koš s pokrovom.
Kje lahko kupim izdelke TENA?
Izdelke TENA lahko najdete v supermarketih in lekarnah. Supermarketi običajno ponujajo manjši izbor izdelkov TENA, v lekarnah pa je na voljo večji izbor. Če v lekarni ni določenega izdelka TENA, ga običajno lahko naročijo pri distributerju.
 

Oglejte si razdelek Izdelki ali Nakupovanje izdelkov TENA na tem spletnem mestu. 

 

Naše izdelke lahko naročite tudi na spletnem mestu: www.tenatrgovina.si

Kateri je najboljši vir informacij in pomoči pri skrbi za bližnjega z inkontinenco?
Spletno mesto TENA je zelo dobro mesto za začetek. Prebrskajte ga. Zbrali smo veliko informacij od zdravstvenih delavcev in drugih negovalcev, ki doma skrbijo za sorodnika ali prijatelja.
Kje lahko dobim več nasvetov?
Če želite dodatno pomoč, pokličite: 
  • številko za pomoč TENA: 080 10 99
Vedno vam priporočamo, da zdravnika obvestite, da ima vaš bližnji težave z mehurjem.