Kako razporediti delo

Nič ni narobe, če zaprosite za pomoč

Morda ste primarni negovalec vašega bližnjega. Vendar to še ne pomeni, da morate vso delo opraviti sami. Vaši prijatelji in družina vam bodo najverjetneje z veseljem pomagali – samo vprašajte jih. Če jih ne prosite, nihče ne bo nikoli vedel, da potrebujete pomoč. Zato se ne obotavljajte. 
 
Prošnja za pomoč ni znak šibkosti. Prav nasprotno, lahko vam zagotovi prosti čas, ki ga potrebujete za sprostitev. Nato boste imeli več energije za nego bližnjega. 

Kako prositi za pomoč

Izberite pravi čas za vprašanje. Lahko ga omenite na družinskem srečanju ali pa med druženjem s prijatelji. Lahko pa tudi omenite takrat, ko vas ti ljudje opazujejo pri negi bližnjega. Bodite odprti glede vaše situacije. Bolj kot bodo drugi razumeli izzive, s katerimi se soočate, bolj verjetno vam bodo pripravljeni pomagati.
 
Vaša družina in prijatelji vam morda ne bodo znali pomagati, čeprav si tega želijo. Zato podrobno razložite opravila, pri čemer poudarite, da so dokaj preprosta in enostavna.

Kako razporediti delo?

Začnite z osnovnimi stvarmi – na primer nakupovanjem. Druge prosite za pomoč pri določenih opravilih ob določenih časih. Prosite jih, da:
 
  • vam pomagajo pri čiščenju stanovanja;
  • vam pomagajo pri nakupovanju (zdravil/potrebščin/obrokov/izdelkov za čiščenje v gospodinjstvu);
  • obiščejo bližnjega in mu delajo družbo (na primer igrajo karte ali družabne igre, ga peljejo na sprehod ali z njim gledajo filme).

Druge pomembne težave

Ustvarite razpored, da potrdite opravila za vse udeležene. Prav tako se zavedajte, da nekateri morda raje sodelujejo z drugimi, kot pa delajo sami.
 
Pomočnikom pustite nekaj svobode. Ne nadzorujte vsakega njihovega koraka. Drugače lahko mislijo, da imate vse pod nazorom in ne potrebujete njihove pomoči.

Vzpostavite stik z drugimi negovalci

Na internetu poiščite podporno skupino za negovalce. Srečajte se z drugimi osebami, ki skrbijo za bližnje v vaši soseski. Dobro je deliti izkušnje z ljudmi, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Lahko dobite veliko koristnih namigov.