Dejstvo ali izmišljotina

Nega: dejstvo ali izmišljotina?

Ni lahko biti negovalec. Včasih boste imeli občutke krivde ali tesnobe oziroma boste pod velikim stresom. Pomagalo vem bo, če premislite, kaj stoji za tovrstnimi negativnimi občutki. Pogosto jih povzročajo nesporazumi – miti o negi, ki smo si jih vbili v glavo. 
 
Vendar lahko z razumevanjem dejstev razblinite tovrstne mite. Tako boste lahko pristopili k negi na bolj pozitiven način.
»Vse lahko storim sam«
Morda si mislite: moji starši so vzgojili tri otroke, zato zmorem skrbeti za eno osebo. Vendar nega starejših odraslih s kroničnimi ali resnimi boleznimi ni tako enostavna kot vzgajanje otrok. Tovrstna nega vas lahko živcira ali utrudi ali pa je celo povsem neznosna. Tudi starševstvo je zahtevno, vendar opažate velik napredek in hkrati izkusite veliko veselih trenutkov. V primerjavi s tem je nega za starejše bližnje osebe, ki se ne počutijo dobro, precej težja.
 
Nasvet:  Nikoli ne delajte čisto vsega sami. Zanesite se na druge za pomoč in podporo. Pogovorite se s prijatelji, družinskimi člani, sosedi in drugimi negovalci oziroma strokovnjaki. Če prosite za pomoč, si boste olajšali nego.
»Z lahkoto bom našel prave ljudi, ki mi bodo pomagali pri negi bližnjih«
Včasih ni tako težko. Družinski člani in prijatelji vam ponudijo pomoč. Prave strokovnjake za zdravstveno nego, ki so vam všeč in jim zaupate, najdete ravno takrat, ko jih potrebujete. Poleg tega ste prepričani, da vašemu bližnjemu pomagajo zagotoviti najboljše zdravljenje in nego. Vendar stvari niso vedno tako enostavne. Morda boste imeli občutek, da zdravstveni delavci, družinski člani ali prijatelji ne storijo dovolj za negovano osebo.  
 
Nasvet: Če niste zadovoljni z nego s strani strokovnjakov ali drugih udeležencev pri negi, poiščite druge osebe. Priporočila lahko poiščete pri prijateljih ali bolj izkušenih negovalcih. Lahko pa tudi poskusite najti dobro ocenjene zdravstvene delavce na spletu. Na koncu si vedno želite zagotoviti udobje in zadovoljstvo zase in bližnjega ter enostavno nego.
»Vsi razumejo, kako se počutim in kaj potrebujem«
Morda boste mislili, da vsi okrog vas opazijo, koliko dela vlagate v nego vašega bližnjega. Zato boste morda mislili, da vam bodo znali pomagati. Vendar se motite. Drugi ne živijo v vašem svetu: ne opazijo vseh različnih vidikov vašega dela in življenja z bližnjim. Včasih preprosto ne razumejo ali ne znajo prebrati signalov, ki jih pošiljate.
 
Nasvet: Drugim na čim bolj enostaven način povejte, kako se počutite in kaj potrebujete. Pri sporočanju svojih potreb ali potreb bližnjih bodite čim bolj iskreni in jasni. Ne dovolite si trpeti, ker imajo drugi napačne predstave o vaši situaciji. 
»Zdravje bližnjega še vedno peša, zato nisem dober negovalec«
Morda si mislite, da bi se zdravje vaših bližnjih izboljšalo, če bi imeli več časa za nego, če se ne bi utrudili ali pa razjezili ali pa bi imeli na voljo boljša zdravila. Vendar to ni nujno res.
 
Nasvet: Ne bodite prestrogi do sebe. Trudite se zagotoviti najboljšo možno nego. Če vašega bližnjega zdravijo dobri zdravstveni delavci, vendar se njegovo zdravstveno stanje slabša, to ni krivda vašega zdravnika. Največ, kar lahko naredite, je to, da zagotovite zadovoljstvo in udobje negovane osebe.  
»Trenutno se mi v življenju dogaja preveč stvari, zato ne morem biti negovalec«
Nihče ni nikoli pripravljen postati negovalec. Ko postanemo negovalci, običajno ne moremo kar dvigniti rok od ostalih obveznosti. Morda moramo še naprej delati in vzgajati otroke. Še vedno moramo vzdrževati naše domove. Ob vsem tem pa moramo skrbeti tudi za ostarelega bližnjega. Tako je pač življenje.
 
Nasvet: Poskusite se ne obremenjevati preveč – pravilno načrtovanje vam omogoča umestitev nege v vaše življenje. Uspešni in izkušeni negovalci vedo, da je organizacija lastnega časa izjemno pomembna. Če boste to upoštevali, boste lažje obvladovali naloge pri negi in jih boste znali uskladiti z drugimi odgovornostmi in zanimanji.
 

Če niste prepričani, kje začeti, kliknite tukaj za namige in zamisli, povezane z izdelavo načrta.