Moj bližnji potrebuje pomoč, čeprav živim drugje

Morda ste precej oddaljeni od bližnjega, ki potrebuje vašo pomoč – na primer ostarelega starša. Zato se sprašujete, kaj bi lahko storili zanje. Številni negovalci so se znašli v taki situaciji. Od njih smo izvedeli, da lahko pomagate tudi z velike razdalje. Tako lahko:
 
  • bližnjim zagotavljate čustveno oporo prek skupnih stikov
  • koordinirate storitve zanje (na primer uredite obisk lokalnih negovalcev ali čistilcev, ki jih nato preverite ob določenem času in zagotovite, da stvari potekajo brez težav)
  • spremljate njihovo zdravstveno evidenco in ste prisotni pri obiskih zdravnika
  • izveste, ali pogrešajo družbo, in uredite obisk družinskega člana ali prijatelja
Nega z velike razdalje je lahko zelo zahtevna. Vendar vam vseeno lahko uspe. Spodaj je nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo pri negi oddaljenega bližnjega:

Naredite načrt

Za začetek se poučite o njihovi situaciji, potencialnih težavah, s katerimi se soočajo, in se pozanimajte o stopnji pomoči, ki jo potrebujejo. Poskusite prepoznati lokalne vire in možnosti, ki jih lahko vodite z razdalje. Zabeležite zdravstveno stanje vašega bližnjega in morebitne pravne ali finančne težave. 
 
Vključite kontaktne številke, informacije o zavarovanju, številke računov in druge pomembne podrobnosti. Poleg tega izvedite čim več o njihovi bolezni in morebitnem zdravljenju.

Higienski izdelki in izdelki za obvladovanje inkontinence

Ker vaš bližnji živi doma, najbrž lahko večino časa skrbi sam zase. Kljub temu mu lahko olajšate življenje tako, da mu pomagate izbrati pravo vrsto zaščite pri inkontinenci. Zaščitne za enkratno uporabo TENA so oblikovane tako kot običajno spodnjo perilo – enostavno jih je obleči brez kakršne koli pomoči. Spoznajte, kako enostavno je uporabljati hlačke za zaščito pri inkontinenci TENA –  .
 
Vsaka oseba z inkontinenco ima svojo situacijo. Če želite najti pravi izdelek za obvladovanje inkontinence, ki ponuja pravo stopnjo vpojnosti za vaše bližnje, glejte izbirnik izdelkov TENA. 
 
Zakaj bližnjemu ne bi pomagali tako, da naročite dobavo izdelkov, ki jih potrebuje in bodo dostavljeni na njegov naslov? Spletno naročilo prek TENA Trgovina.

Vzpostavite lokalno omrežje dosegljivih stikov

Če ste preveč oddaljeni od osebe, ki ji poskušate pomagati, lahko organizirate redne obiske sosedov, prijateljev in družine. Tako vas lahko obveščajo o stanju vašega bližnjega. Morda lahko bližnjemu predlagate, da najame lokalnega profesionalnega negovalca, ki ga bo negoval in mu delal družbo. Ne glede na to, kaj se dogovorite, je pomembno, da ima bližnji lokalni stik za nujne primere.

Redno preverjajte in ostanite v stiku

Seveda je dobro, da sami obiščete bližnjega, kadar koli lahko. Tako lahko iz prve roke izveste več o njegovih fizičnih, čustvenih in finančnih potrebah. Ko ga ne morete osebno obiskati, lahko ohranite stik prek pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in spleta. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger in Apple FaceTime so različni dobri načini za ohranjanje stika. 
 
Če ima vaš bližnji mobilni telefon, je koristno, če se prepričate, da ga zna uporabljati. Poleg tega zagotovite, da so vanj shranjene pomembne številke. Nekateri operaterji ponujajo brezplačne spletne tečaje ali tečaje v trgovinah skupaj s cenejšimi klici za starejše osebe, ki telefon uporabljajo samo za nujne primere. 
 
Poleg tega se izplača pozanimati o koristnih funkcijah telefonov, ki so namenjene starejšim osebam – na primer glasovni ukazi, večje tipke in združljivost s slušnimi pripomočki. 

Bodite pripravljeni na nujne primere

Poskusite razmišljati vnaprej in se vprašajte, kaj bi storili, če bi prišlo do nujnega primera pri vašem bližnjem. Koristno si je zabeležiti lokalne stike, ki so lahko relativno hitro na voljo. Prav tako morate biti pripravljeni kadar koli potovati do vašega bližnjega (in imeti prihranjen denar).
 
Morda boste želeli kupiti zapestnico z alarmom, ki jo bo bližnji nosili, če se strinja s tem. Te naprave je mogoče aktivirati s pritiskom gumba in lahko v nujnem primeru opozorijo vas ali lokalnega negovalca. 

Pridobite strokovno pomoč

Morda se vam bo zdelo koristno najeti profesionalnega negovalca, ki lahko vašemu bližnjemu zagotovi obroke, osebno nego in druge storitve. Vodja geriatrične oskrbe ali socialni delavec prav tako lahko skrbita za vašega bližnjega. 
 
Če potrebujete pomoč pri iskanju lokalnih virov, glejte Povezave do organizacij za podporo.