Moj bližnji ima poslabšano duševno zdravje

Stopnja podpore, ki jo potrebuje vaš bližnji, je odvisna od njegovega duševnega in telesnega zdravja.
 
Morda ne more več obvladovati stvari kot včasih. Tako lahko na primer pozablja. Morda celo pozabi obiskati stranišče. Njegovo razpoloženje lahko dramatično niha. Če ima tovrstne simptome, je ta razdelek namenjen vam. Tukaj lahko najdete praktične namige za boljšo nego bližnjega z inkontinenco in slabšim duševnim zdravjem. Prav tako priporočamo obisk zdravstvenega delavca.

Vzpostavitev stalnih navad zase in zanje

Ljudje s slabšim duševnim zdravjem se bodo počutili veliko bolj varne, če sledijo vzpostavljenemu razporedu. To velja še posebej pri menjavi izdelkov za obvladovanje inkontinence. Če jih boste menjali ob istem času vsak dan, bo to za bližnjega manj stresno in bo bolj sproščen. Pomagalo mu bo tudi, če pri menjavi govorite in delate vedno iste svari. Tako bo vedel, kaj lahko pričakuje, ko je čas za preoblačenje. Prav tako bo razumel, kako je preoblačenje umeščeno med njegove obroke, spanec in druge dejavnosti, kot je gledanje televizije. 
 
Če morate kadar koli zaupati nego komu drugemu, bo koristno, če bodo razumeli vaš vsakodnevni razpored. Če vaša zamenjava še naprej izvaja enake postopke, kot ste jih izvajali vi sami, in tudi ob istih časih, je veliko verjetneje, da bo vaš bližnji pomirjen.  

Ustvarjanje pravega okolja

To se spreminja glede na stanje in situacijo pri vašem bližnjem. Če se lahko sam sprehodi do stranišča, se prepričajte, da na poti do tja ni ovir. Poskusite ustvariti čim varnejše okolje. To lahko storite tako, da prilagodite svojo okolico ter kupite in namestite ustrezne izdelke in pripomočke. Tako bližnjemu olajšate udobno in varno uporabo domačega prostora. Tukaj je nekaj navodil za ukrepe, ki jih čim prej izvedite:
 
  • Preglejte tla v vsaki sobi, v katero lahko zaide vaš bližnji. Mogoče drsijo? Opazite kakšna druga tveganja? V tem primeru ... 
    – Namestite protizdrsni trak pod preproge in se znebite neravnih ali dotrajanih preprog. 
    – Protizdrsne obloge uporabite v kopalnici in kuhinji, kjer so tla pogosto mokra.
  • Oporne ročice dodajte na vsa mesta, kjer bi jih bližnji lahko potreboval, na primer poleg stranišča, pod tuš ali pa ob banjo.
  • Vrata stranišča jasno označite z velikim znakom. Pokrov straniščne školjke boste morda želeli zamenjati s svetlo obarvanim pokrovom, ki je opaznejši.
  • V kopalnico ali spalnico postavite koš za smeti s pokrovom, ki je namenjen izrabljenim izdelkom za obvladovanje inkontinence. Tako bo okolje prijetnejše in vas smeti ne bodo ovirale.
  • Prav tako bo negovana oseba morda ljubše nosila oblačila, ki jih je enostavno sleči, na primer široka krila in hlače z vrvico v pasu. Če je oblačila enostavno sleči, se bo bližnji počutil bolj samozadosten, zato mu boste tudi lažje pomagali.
Če želite dodatne praktične namige za ohranjanje varnosti vaših bližnjih, vključno z nasveti za dviganje in premikanje, glejte Varnost v stanovanju in Ergonomija.

Pomembnost higiene

Osebna higiena je pomembno vsakodnevno opravilo vseh ljudi. Če skrbite za osebo s pešajočim fizičnim in duševnim zdravjem, pa to opravilo nenadoma ni več tako enostavno.
 
Ljudje z demenco nočejo sodelovati in se lahko močneje upirajo kakršnim koli spremembam. Zato boste morali biti zelo potrpežljivi, ko skrbite za osebno higieno bližnjega. Morali se boste več pogovarjati z njim in boste porabili več časa za umivanje. Izvedite več o inkontinenci in demenci

Nega kože starejših oseb

Morda že veste, da je v poznejšem obdobju življenja naša koža občutljivejša in se lažje poškoduje. Zato potrebuje posebno nego z nežno vsakodnevno higieno, ki pomaga preprečiti draženje kože in vnetja. To je še posebej res, če vaš bližnji trpi za inkontinenco – urin in blato lahko poškodujeta njegovo kožo. Dobra higiena pri starejših ne ščiti samo njihove kože. Poleg tega tudi pomiri vašega bližnjega in mu pomaga, saj se počuti čisto, udobno, osveženo in zdravo. Okrepi tudi njegovo samozavest.
 
Nega kože bližnjega poteka v treh korakih: čiščenje, obnova in zaščita. Če si želite ogledati izdelke, ki so primerni za te korake in zasnovani posebej za kožo starejših oseb, raziščite nabor izdelkov za nego kože TENA

Izdelki za inkontinenco

Pomembno si je zapomniti, da osebe z demenco ne marajo sprememb. Morda ne bodo razumele, zakaj počnete določene stvari – na primer, zakaj jim pomagate pri inkontinenci. Zato so za inkontinenco TENA zasnovane tako, da so na pogled in otip podobne normalnemu spodnjemu perilu. Tako se bo vaš bližnji počutil udobno, ko se bo moral preobleči vanje. Izkušeni negovalci, vključno z negovalci v domovih za ostarele, pravijo, da se tudi osebe z demenco ne upirajo preveč nošenju tovrstnih hlačk. 
 
Za vodnik po korakih pri oblačenju in preoblačenju izdelkov za obvladovanje inkontinence obiščite našo stran o preoblačenju.

Pomagajte jim s prehrano in tekočinami

Nekatere osebe z inkontinenco preveč skrbi glede pitja prevelike količine tekočine – mislijo, da bodo zaradi tega morale bolj nujno iti na stranišče. Zato želijo manj piti. To je lahko težava, saj lahko zaradi tega njihov urin postane bolj koncentriran, kar ogroža njihovo zdravje. Vašega bližnjega torej poskusite spodbuditi k pitju normalnih količin tekočine, pri čemer naj se odzove na naravni občutek žeje. 
 
Obroki so za bližnjega še posebej pomembni – ne samo zaradi hrane in pijače, ampak zaradi priložnosti za druženje z drugimi ljudmi. Zelo koristno bo, če jeste z njim, še posebej če vključite tudi prijatelje in družinske člane. Vaša družba in priložnost za klepet in smeh mu bosta koristili. Prav tako jim poskusite postreči obroke ob istem času vsak dan. 

Občutek povezanosti z drugimi

Če ima vaš bližnji slabše duševno zdravje in je gibalno oviran, morda ne bo več mogel uživati v starih hobijih kot nekoč. Ne glede na njegovo stanje mu bo najverjetneje še vedno dobro delo, če ga primete za roko, ga objamete ali se nežno pogovarjali z njim. Koristno bo, če najdete nove dejavnosti, ki jih lahko opravljate skupaj. Take stvari bodo bližnjega zabavale in mu pomagale ohraniti stik z okoljem. 
 
Izkušeni negovalci pravijo, da lahko skupne dejavnosti bližnjemu pomagajo izboljšati dan, čeprav so na videz nepomembne. Tukaj si lahko ogledate zamisli za dejavnosti z vašim bližnjim.

Ne čakajte in zaprosite za pomoč

Ko ima oseba, ki jo negujete, demenco in hkrati tudi inkontinenco, je to še posebej velik izziv. Izkušeni negovalci priporočajo, da poiščete pomoč in podporo pri drugih – družinskih članih, prijateljih ali lokalni skupnosti oziroma socialnih storitvah. Tukaj lahko izveste več.