Vzroki za inkontinenco

Izvedite več o vzrokih

Dobro je vedeti, kaj povzroča inkontinenco pri vašem bližnjem. To vam bo pomagalo bolje razumeti njegove simptome, da mu boste lahko zagotovili najboljšo možno nego.
 
Če ne veste, katero vrsto inkontinence ima, lahko tukaj preberete več o različnih vrstah.

Kako delujejo sečila

Vzroki za inkontinenco vplivajo na sečila v telesu. Zato si na kratko oglejmo, kako ta delujejo. Tako boste lahko spoznali, zakaj včasih ne delujejo pravilno. 

Vaše ledvice filtrirajo ostanke hranil iz krvi. Nato jih zmešajo z vodo in drugimi presnovki, da ustvarijo urin, ki ga pošljejo po cevkah navzdol do mehurja. Urin zapusti ledvice skozi uretro. Nato se začasno zbere v mehurju, ki je raztegljiv mišičast votli organ. Mišice okrog uretre so med odvajanjem seča sproščene in jo držijo odprto. Če želimo preprečiti inkontinenco, potrebujemo podporo mišic medeničnega dna in sfinktra. Te pomembne mišice pomagajo preprečevati urinsko in fekalno inkontinenco.

Zakaj sečila ne delujejo pravilno?

Za inkontinenco ni enega samega vzroka, obstajajo pa pogosti dejavniki. Spodaj smo jih našteli.
Splošni vzroki
  • Slabljenje mišic medeničnega dna. Te mišice zapirajo uretro. Ko izgubijo moč in podporno funkcijo, pride do težav. Preproste dejavnosti, kot je smeh, kašelj, dvigovanje ali tek, lahko povzročijo uhajanje urina.

  • Infekcije urinarnega trakta. Lahko vodijo v preobčutljivost mehurja. To pomeni, da mehur telesu nepravilno sporoči, da se mora nujno izprazniti, čeprav ni napolnjen. Ko pozdravimo okužbo ali pa ta sama mine, mehur ne bo več preobčutljiv.

  • Prekomerna telesna teža. Ta lahko povzroči dodaten pritisk na trebušne mišice in , kar privede do inkontinence.

  • Zdravila. je lahko stranski učinek določenih zdravil. Nekatera zdravila delujejo tudi kot diuretiki, zato mora oseba bolj pogosto urinirati. 

  •  – tovrstne motnje se lahko pojavijo zaradi možganske kapi, demence, sladkorne bolezni, parkinsonove bolezni, multiple skleroze ali možganskih poškodb. Ta stanja poškodujejo živce ali motijo njihovo delovanje. To preprečuje prehod signalov med možgani in mehurjem. 
Vzroki pri ženskah
  • Nosečnost/rojstvo. Dodatna teža, ki jo nosite med nosečnostjo, lahko pritiska na , vezi in mehur. Med nosečnostjo se sproščajo hormoni, ki vplivajo na tkiva in mišice znotraj telesa in mu dovoljujejo razširjanje skupaj z rastjo dojenčka. Mišice v medeničnem dnu tako postanejo mehkejše in bolj gladke, kar olajša porod. Vendar zaradi tega te mišice težje držijo organe medeničnega dna na svojem mestu. Mišice in vezi medeničnega dna se med porodom raztegnejo, kar lahko včasih trajno raztegne tkiva. Zato sta nosečnost in porod dejavnika tveganja za inkontinenco.

  • . S približevanjem menopavze se znižajo ravni estrogena, zaradi česar oslabijo mišice medeničnega dna. Pri nekaterih ženskah to privede do zmanjšanja zmožnost nadzora nad mehurjem.  
Vzroki pri moških
  • Povečana . Zaradi tega pride do upočasnitve ali celo zaustavitve izločanja urina. Pogosto privede do nenadne potrebe po uriniranju.

  • Operacija prostate. Če se mišice, ki nadzorujejo izločanje urina, poškodujejo med operacijo prostate, lahko to privede do stresne urinske inkontinence – neželenega uhajanja, ko se smejite, kašljate ali opravljate določene fizične dejavnosti.
 

Če želite izvedeti več o vzrokih za inkontinenco, se pogovorite s svojim zdravnikom. Izvedite, kaj lahko storite, da pomagate bližnjim.