Finančna pomoč

Finančna podpora za negovalce

Ali vam stroški nege za starejšega bližnjega povzročajo stres? Niste sami, veliko negovalcev ima finančne skrbi. Na srečo je pomoč pri roki. Na voljo so posebne vrste finančne podpore. 
 
Tukaj so navodila za zagotovitev finančne podpore za različne vidike nege:

 • Zavarovanje 
  Pri trenutni zavarovalnici preverite, ali ste kot negovalci upravičeni do kakršnih koli izplačil. 

 • Državna podpora 
  Številne države imajo socialne programe, ki ponujajo finančno podporo državljanom, ki doma skrbijo za bližnje. Če želite več informacij o tovrstnih programih v vaši bližini, o tem povprašajte svojega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca. Lahko pa se tudi na spletu pozanimate, ali lahko dobite finančno pomoč od lokalnih oblasti. 

 • Podpora socialnih delavcev 
  Poleg neposredne finančne podpore (opisane zgoraj) vam morda lahko lokalne oblasti pomagajo tudi na druge načine. Preverite, ali lahko zagotovijo socialnega delavca, ki vam bo pomagal pri vsakodnevnem delu.  

 • Pomoč pri stroških v gospodinjstvu 
  Nekatere organizacije vam lahko pomagajo znižati naročnino na televizijo ali pa stroške ogrevanja oziroma preložijo ali znižajo lokalne davke ali komunalni prispevek. 

 • Pomoč pri pokojnini 
  Ali ne morete delati in zaslužiti za življenje? Ali pa ste pustili službo, da lahko skrbite za bližnjega? Lokalni zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje morda lahko ponudi finančno podporo ali nasvet. 

 • Cerkve in dobrodelne organizacije 
  Pozanimajte se v lokalni cerkvi in pri dobrodelnih organizacijah v vaši bližini – morda vam lahko ponudijo finančno pomoč pri negi.