Moj bližnji potrebuje veliko pomoči

Način nege bližnjega je odvisen od njihovega fizičnega stanja in stopnje podpore, ki jo potrebujejo od vas.
 
Ali bližnji ne more vstati in podpreti lastne teže? Preživi večino časa v postelji? Mu morate pomagati pri oblačenju in umivanju? Če ustreza kateremu koli od teh opisov, je ta razdelek namenjen vam. Tukaj lahko dobite praktične namige za boljšo nego.

Ustrezna higiena

Osebna higiena je ena od najpomembnejših stvari za zdravje in udobje vaših bližnjih. Vendar je to zelo osebna plat nege, zato so nekateri negovalci na začetku v zadregi. Morda bo to za vas precejšnji izziv, vendar boste med nudenjem tovrstne nege skoraj zagotovo dobili občutek, da resnično pomagate. Poleg tega lahko tudi okrepi vaš odnos. 
 

Nega kože pri starejših osebah

Kot že dobro veste, se s staranjem stara tudi naša koža. Postane precej občutljiva. Zato starejše osebe potrebujejo posebno vsakodnevno higieno, ki je prilagojena njihovi občutljivi koži. To je še posebej res, če imajo inkontinenco, saj urin in blato dražita in poškodujeta njihovo kožo. Nežno čiščenje in zaščita pomagata preprečiti draženje kože in vnetje. Poleg tega pomirita tudi vašega bližnjega in mu pomagata doseči čist, udoben, svež in zdrav občutek. To lahko okrepi tudi njegovo samozavest. 
 
Pri negi kože bližnjega morate upoštevati tri korake: čiščenje, obnovo in zaščito. Pri tem vam lahko pomagajo izdelki iz nabora za nego kože TENA. Zasnovani so posebej za občutljivo kožo pri starejših osebah.

Poslabšanje stanja kože in preležanine

Kot smo že omenili, je kožo starejših oseb priporočljivo zaščititi pred urinom in blatom, ki še posebej negativno vplivata nanjo. Med vsakodnevnim čiščenjem bližnjega, poskusite preveriti tudi stanje njegove kože. Če opazite znake poslabšanja stanja kože, lahko ukrepate in preprečite nadaljnje poslabšanje. Če želite praktične namige za nego kože pri osebah z inkontinenco, glejte Inkontinenca in higiena.
 
Oseba, ki jo negujete, morda veliko časa preživi v postelji in ne more redno menjati položaja svojega telesa. V takem primeru obstaja tveganje poslabšanja stanja kože ter nastanka razjed zaradi pritiska in preležanin. To lahko preprečite tako, da bližnjemu pomagate pogosto in redno menjati položaj. To lahko imata za preprosto vsakodnevno vajo. Morda bo to tudi pravi čas, da bližnjemu zagotovite kratko masažo, s katero ga boste poživili in sprostili pritisk zaradi ležanja v postelji. Če želite izvedeti več o preprečevanju preležanin, se pogovorite z zdravnikom.

Izdelki za inkontinenco

Ali je oseba, za katero skrbite, večino časa v postelji? Ali ima inkontinenco? V tem primeru je najbolje uporabljati izdelke, ki so narejeni za zaščito pri inkontinenci, kot so vpojne ali s pasom Flex. Namenjeni so zaščiti pri zmernih do težjih težavah z uhajanjem urina.
 
Če želite za svoje bližnje najti pravi izdelek za zaščito pri inkontinenci s pravo stopnjo vpojnosti, glejte izbirnik izdelkov TENA.
 
Za vodnik po korakih pri oblačenju in preoblačenju izdelkov za obvladovanje inkontinence obiščite našo stran o preoblačenju.

Varno vstajanje iz postelje in leganje vanjo

Oseba, ki jo negujete, bo morda potrebovala vašo pomoč pri vstajanju iz postelje. Z dviganjem in premikanjem negovancev lahko močno obremenite hrbet. Zato v razdelku Ergonomija preučite praktične namige za varno dviganje.

Gibanje

Če se vaš bližnji lahko giblje ob opori, je koristno, če mu pri tem pomagate. Tudi malo redne telovadbe bo pomagalo ohraniti zdravje njegovih mišic in izboljšati razpoloženje. Vendar je pred tem pomembno zagotoviti, da je vaše stanovanje varno za premikanje naokrog. Če želite izvedeti več, glejte varnost v stanovanju.

Ustrezna prehrana in vnos tekočin

Vaš bližnji bo morda želel piti manj, da mu ne bo treba tako pogosto obiskovati stranišča. Vendar lahko zaradi tega pride do težav. Njegov urin lahko tako postane bolj koncentriran, kar poveča tveganje za zdravje. Poskusite ga spodbuditi k pitju normalnih količin tekočine, pri čemer naj se odzove na naravni občutek žeje. 
 
Pomembno je premišljevati tudi o obrokih. Obrok ni samo priložnost za okrepčilo. Je tudi družaben dogodek, ki ga lahko delite z bližnjim. Morda lahko vključite ostale člane družine in prijatelje, da se vam pridružijo pri jedi in pripovedujejo zgodbe, ki se jim skupaj smejite. Vaša družba lahko bližnjim pomaga ohraniti zdravje in dobro razpoloženje. 

Občutek povezanosti z drugimi

Ne glede na to, koliko smo stari, nam prav tako veliko pomeni, ko nas nekdo prime za roko, zmasira po hrbtu ali toplo objame. Že sama povezava z družinskimi člani nam daje dober občutek. Ko nekdo preživi večino časa sam, so ta čustva še bolj pomembna.
 
Izkušeni negovalci nam pravijo, da lahko tudi manjše skupne dejavnosti polepšajo dan osebi, ki jo negujete.
 
Če potrebujete zamisli za dejavnosti, ki jih lahko počnete skupaj z bližnjim, obiščite Dejavnosti, ki jih lahko delate.

Zaprosite za pomoč brez obotavljanja

Kadar koli se pogovarjamo z izkušenimi negovalci, najprej priporočijo, da poiščete pomoč in podporo pri drugih osebah. To so lahko družinski člani, prijatelji ali lokalna skupnost oziroma socialno varstvo.