Slovarček izrazov pri negi

Slovarček izrazov pri inkontinenčni oskrbi

Če vaš zdravnik ali farmacevt uporabi izraz, ki ga ne poznate, ali pa na embalaži preberete nekaj, za kar še niste nikoli slišali, si oglejte naš slovarček izrazov za koristne razlage.

Enureza

Enureza (znana tudi kot močenje postelje) je nehoteno uhajanje urina. Če se pojavi med spanjem ponoči, se imenuje nočna enureza.

Fekalna inkontinenca

Tovrstna inkontinenca pomeni neprostovoljno izločanje blata.

Funkcionalna inkontinenca

To je nezmožnost pravočasnega obiska stranišča zaradi težav, povezanih s telesno ali duševno boleznijo. 

Hlačke

»Hlačke« so v tem kontekstu posebno zasnovane za zaščito pred inkontinenco. Hlačke TENA® za moške in hlačke za ženske so idealne za zagotovitev nege bližnjim. Omogočajo varno pritrditev z jezički in tudi enostavno odstranitev. Hlačke za obvladovanje inkontinence, ki se včasih imenujejo tudi plenice za odrasle, zagotavljajo največjo vpojnost za zmogljivo zaščito pri inkontinenci.

Inkontinenca

Neprostovoljna izguba nadzora nad delovanjem mehurja in/ali črevesja.

Inkontinenca s puščanjem

To je stalen ali občasen tok urina, ki ga običajno povzroča ovira ali poškodba živcev. Inkontinenca s puščanjem se pojavi, ko ni mogoče do konca izprazniti mehurja in se ta napolni s preostalim urinom.

Kapljanje urina po uriniranju

To se zgodi, kadar se mehur (uretra) ne izprazni do konca in urin še naprej uhaja tudi po uriniranju. To stanje pogosto spremljajo oslabljene mišice medeničnega dna.

Menopavza

Obdobje konca menstrualne aktivnosti.

Mešana inkontinenca

To so dobesedno mešani simptomi. To je običajno kombinacija stresne inkontinence (glejte spodaj) in urgentne inkontinence (glejte spodaj). Če imate obe vrsti inkontinence, ena povzroča večje težave kot druga. Če to velja za vas, se osredotočite na najbolj pogost simptom.

Mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so razpete med vašimi nogami med sramno kostjo spredaj in križnico na spodnjem delu hrbtenice. Če želimo preprečiti inkontinenco, potrebujemo podporo mišic medeničnega dna. Te pomembne mišice pomagajo preprečevati urinsko in fekalno inkontinenco.

Nevrološke motnje mehurja

Poškodbe živcev zaradi bolezni lahko vplivajo na način komunikacije med možgani in mehurjem. Zaradi tega pride do nezmožnosti nadzora mehurja, ki ga ni mogoče do konca izprazniti.

Posteljne podloge

Posteljne podloge, včasih imenovane tudi posteljni nadvložki, so velike vpojne podloge. Zasnovane so za zaščito površin, na katerih sedite ali ležite, na primer postelj, stolov in drugega pohištva. Na voljo so številne različne vrste in slogi posteljnih podlog TENA®.

Predloge

Zasnovane za zelo rahlo do močno uhajanje iz mehurja in obvladovanje inkontinence pri ženskah. Večina predlog TENA® je na voljo v individualni ovojnini in imajo samolepilni trak za uporabo z običajnim spodnjim perilom.

Predloge/hlačke za odrasle

TENA® uporablja izraza »predloge« ali »hlačke« za odrasle. Omogočajo varno pritrditev z jezički in tudi enostavno odstranitev.

Prostata

Žleza pri moških, ki se nahaja na spodnji strani mehurja in obkroža uretro. Proizvaja ejakulacijsko tekočino. Pri starejših moških se ta žleza včasih poveča in ovira sečnico. Simptom tega je šibek tok urina.

Robčki

Velikost robčkov in krpic za inkontinenco TENA® je posebej prilagojena odraslim. Uporabljajo se za nežno čiščenje in pomiritev kože.

Ščitniki

To so predloge za inkontinenco, ki so zasnovane posebej za moške. Ščitniki TENA® v obliki skledice sledijo obliki moškega telesa ter zagotavljajo tesno in varno prileganje. Na mestu jih drži samolepilni trak. Namenjeni so uporabi s spodnjicami brez hlačnic za moške. Najbolj primerni so za rahlo do zmerno inkontinenco pri moških.

Sistem s predlogo in hlačkami

Dvodelni sistem s predlogo in hlačkami za obvladovanje inkontinence je zasnovan tako, da nosite oboje hkrati. Predloge zagotavljajo bolj diskretno prileganje telesu, ko jih nosite z hlačkami za obvladovanje inkontinence TENA®, ki jih je mogoče znova uporabiti ali pa so namenjene za enkratno uporabo. Ponujajo srednjo do močno zaščito pri inkontinenci.

Spodnje perilo

Izraz »spodnje perilo« je uporabljen za spodnje perilo za obvladovanje inkontinence pri moških in ženskah. Spodnje perilo TENA® je zasnovano tako, da ga lahko oblečete, slečete in nosite tako kot običajno spodnje perilo. Zagotavlja zmerno do močno zaščito pri inkontinenci.

Stresna inkontinenca

Inkontinenca, ki se pojavi pri nenadnih telesnih naporih, na primer pri kašljanju, kihanju, telovadbi ali dvigovanju težkih predmetov. Običajno gre za majhno količino urina in je na splošno povezana s slabljenjem mišic medeničnega dna.

Uhajanje urina iz mehurja

Znano tudi kot oslabljen mehur ali urinska inkontinenca. Pomeni, da ima oseba težave pri nadzoru mehurja. Zaradi tega lahko pride do nehotenega uhajanja urina.

Ultra tanke predloge

Ultra tanke predloge TENA® so zasnovane posebej za zagotavljanje diskretnosti. Imajo tanjši profil, vendar ponujajo enako zaščito kot običajne predloge za inkontinenco.

Urgentna inkontinenca

To je najbolj pogosta vrsta inkontinence pri moških, znana tudi kot prekomerno aktiven srečni mehur z uhajanjem urina. Občutite nenadno potrebo po uriniranju in mehur nehoteno izpusti urin. Zaradi občutka nuje je včasih težko pravočasno doseči stranišče, zato lahko pride do manjšega, vendar pogostega uhajanja med posameznimi uriniranji ali popolne izpraznitve mehurja. Vzrok so lahko različni dejavniki, na primer povečana prostata, infekcija urinarnega trakta, pitje kave ali energijskih pijač, kamni v mehurju, občutljiva sluznica po menopavzi, ginekološka stanja, na primer prolaps ali tumor na jajčnikih, in zaprtje.

Uriniranje

Dejanje uriniranja (izločanje urina ali mokrenje).

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Te vaje vključujejo krčenje in sproščanje mišic medeničnega dna. Njihov namen je krepitev mišic in omogočanje večjega zapiralnega pritiska uretre.

Vložki za hlačke

Imenujejo se tudi vložki in so najmanjša in najtanjša vrsta predloge, ki je na voljo. Vložki za inkontinenco TENA® so zasnovani za zelo lahko zaščito pri uhajanju iz mehurja in zagotavljajo vsakodnevno svežino.