Marijina zgodba

Marija in njena snaha

»Zahvaljujoč moji snahi, ni tako velika težava, kot je bila na začetku.«
 
»Ko sem izgubila nadzor nad mehurjem in sem pomokrila blazino na svojem najljubšem stolu, sem se zgrozila. Stol sploh ni bil moj. Bila sem pri svojem sinu Gašperju in njegovi ženi Ani, kjer sem okrevala po zlomu kolka. Ko se je moja vnukinja začela razburjati, ker sem se zaklenila na stranišče, sem se močno razjezila – trudila sem se odstraniti madež iz blazine! Bilo mi je nerodno.
 
Ana mi je hotela priskočiti na pomoč, vendar sem ji grobo odvrnila, naj se briga zase. Mislila sem, da nihče ni nič opazil, vendar Ana vidi čisto vse.
 
Začela je z namigi glede obiska zdravnika, kar me je vznemirjalo. Mislila sem si: »Zdravniku že ne bom razlagala, da ne morem nadzorovati mehurja!« Upala sem, da bo težava izginila, ko se kolk pozdravi, vendar se je stanje samo slabšalo.
 
Neko popoldne je Ana prišla v kuhinjo in mi je povedala, da sem zamašila stranišče z bombažno vato, ki sem jo uporabljala. Rekla je tudi, da vsi v hiši vedo za mojo težavo, saj so jo zavohali. Lahko si predstavljate, kako zgrožena sem bila, vendar sem se pomirila in se strinjala, da bom z Ano obiskala svojo zdravnico.
 
Zdravnica je bila zelo prijazna. Rekla je, da imajo vsak teden vsaj trije bolniki podobno težavo. Presenetilo me je, kako pogosto je to stanje.
 
Nekaj mesecev pozneje sem postala še bolj odvisna od družine. Stanje kolka se mi je še poslabšalo in z grozo sem ugotovila, da sem prikovana na invalidski voziček. Vse to me je zelo težilo, vendar sem se z Anino pomočjo nekako prebila skozi. Na nek način naju je cela izkušnja zbližala. Ne moreš skrivati stvari pred osebo, ki ti pomaga na stranišču. 
 
Še najbolje pri vsem tem je, da sem z Anino pomočjo in s pomočjo informacij svoje zdravnice pridobila nazaj dostojanstvo. Ne bojim se več uhajanja ali neprijetnih vonjav, zato se lahko sprostim in klepetam z vnuki. Podnevi uporabljam vložke za obvladovanje inkontinence, ponoči pa uporabljam za obvladovanje inkontinence, saj se mi zdijo bolj varne. Glede staranja in slabega kolka ne morem prav veliko storiti, vendar še vedno uživam v družinskem življenju – upam na še veliko let!«