Sprememba odnosa

Spremembe so naravne

Nega naravno vpliva na vaš odnos z negovano osebo. Komunicirate na nove načine. Drugače gledate drug na drugega. Doživljate tudi neznana, včasih smešna ali celo prijetna čustva. 
 
Ohranite pozitiven pristop k spremembam brez predsodkov in morda boste presenečeni. Vaši odnosi se lahko okrepijo in postanejo bolj izpolnjujoči.
 
Spodaj preberite o dveh najpogostejših vrstah odnosov. Pridobite koristne namige za soočanje s spremembami, ki jih boste najverjetneje doživeli.

Partnerji

Ali ste vi in negovana oseba življenjska partnerja? Če je tako, najverjetneje živita skupaj in imata močno čustveno povezavo. To je dobro – nega bo tako lažja in manj stresna. Ker se tako dobro poznata, verjetno ne bosta imela zadržkov drug pred drugim. To je koristno. 
 
Vendar bodite previdni. Tesni odnosi lahko privedejo do močnih čustev. Če je vaš odnos preveč enostranski in vas to moti, se o tem pogovorite z vašim partnerjem. Poskusite najti prostor za lastne potrebe. Če pokažete ljubezen do partnerja, boste imeli veliko od nege.

Starši

Tako kot veliko drugih ljudi boste morda morali redno skrbeti za ostarelega starša. To vzemite kot čudovito priložnost, da materi ali očetu pokažete, kako jih imate radi.
 
Spremembo vlog bosta obe strani težko sprejeli. Lahko jo dojemata kot nenaravno, težavno ali celo nerodno. Ko bodo vaši starši potrebovali pomoč pri umivanju ali oblačenju, bodite pripravljeni na zadrego. 
 
Tovrstne izzive lahko premagate s pozitivnim odnosom. Sčasoma se boste navadili na to situacijo. Odkrili boste, da je vaš strah večji od same naloge. Nenazadnje želite svojim staršem zagotoviti najboljšo in ljubečo nego.

Sprejemanje pomoči

Vsakdo med nami je edinstven. Prav tako so edinstvene tudi situacije negovanja. Vendar obstaja pravilo, ki velja v vseh odnosih negovanja: če izkušate negativna čustva, se pogovorite o njih. Včasih je dovolj, če se pogovorite o stvareh in najdite rešitve skupaj z osebo, ki jo negujete. Drugič je bolje, da se za pomoč obrnete na prijatelje, druge negovalce ali strokovnjake.