Informacije o demenci

Razumevanje znakov demence

Vaši bližnji lahko med staranjem postanejo pozabljivi. Ali pa se hitro zmedejo. Ali pa ne morejo več opravljati stvari, ki so jih prej z lahkoto izvajali. Tovrstni znaki so lahko začetek demence, pogoste starostne težave. Pomembno je, da se tega zavedate in izveste čim več o njihovem stanju. Če boste dobro razumeli, s čim se vsak dan soočajo, boste lahko zagotovili najboljšo možno nego za vaše bližnje. Več informacij o demenci lahko dobite pri spodaj navedenem partnerju Forum o demenci

Kaj je demenca?

»Demenca« je skupno ime za različne simptome, ki nastanejo zaradi možganskih poškodb. Prikaže se na različne načine, odvisno od delov možganov, na katere vpliva. Običajno pride do poslabšanja spomina ter zmožnosti načrtovanja in izvajanja vsakodnevnih opravil. 
 
Poleg tega ima negativen vpliv tudi na jezikovne sposobnosti, dojemanje časa in zmožnost za orientacijo. Zaskrbljenost, depresija in spremembe vedenja so prav tako lahko vzorec vedenja pri tej bolezni. Zaradi teh simptomov se ljudje z demenco težko spopadajo z življenjem brez podpore bližnjih.
 
Izraz »demenca« opisuje niz simptomov, ki vključujejo izgubo spomina, spremembe razpoloženja ter težave pri komunikaciji in miselnem sklepanju. Obstaja veliko vrst demence. Najbolj pogosti vrsti sta Alzheimerjeva bolezen in vaskularna demenca.

Različne vrste demence

Mnoge vrste demence postopoma napredujejo, kar pomeni, da se simptomi začnejo zlagoma pojavljati, vendar se sčasoma slabšajo. Če pri sebi ali bližnjih opazite težave s spominom ali druge spremembe miselnih sposobnosti, jih ne prezrite. Čim prej se obrnite na zdravnika, da ugotovi vzrok. S strokovnim pregledom morda najdejo vzrok, ki ga je mogoče zdraviti. Čeprav simptomi kažejo na demenco, lahko zgodnja diagnoza osebi pomaga čim bolj izkoristiti razpoložljiva zdravljenja in se prijaviti na morebitna klinična preskušanja ali študije. Prav tako ima dovolj časa za načrtovanje prihodnosti.

Bolezni

Demenca ni ena sama bolezen. Je splošni termin za številne simptome, ki se lahko pojavijo zaradi različnih bolezni in vrst poškodb. Po lastni izbiri smo se osredotočili na pet najbolj pogostih oblik demence, čeprav bomo na kratko opisali tudi nekatere druge oblike.  
 
Alzheimerjeva bolezen – Ta bolezen vedno bolj otežuje komunikacijo. Pomembna je zgodnja diagnoza.
 
Vaskularna demenca – Vaskularna demenca običajno napreduje z manjšimi ali večjimi koraki, ki sledijo manjšim ali večjim možganskim kapem. 
 
Frontotemporalna demenca – Frontotemporalna demenca je ena od najbolj razširjenih vrst degenerativne demence.
 
Huntingtonova bolezen – Huntingtonova bolezen je zelo redka: ocenjujejo, da 5 na vsakih 100.000 ljudi trpi za to boleznijo. 
 
Demenca z Lewyjevimi telesci – Pogostost demence z Lewyjevimi telesci je ocenjena na 2 do 20 odstotkov vseh primerov demence.
 
Mešana demenca – Mešana demenca je prisotna, ko simptomi sočasno kažejo na več kot eno vrsto demence. 
 
Spremljajoče bolezni pri demenci – Spremljajoče bolezni pri demenci vključujejo približno osemdeset bolezni in poškodb, na primer možganske tumorje, čezmerno uživanje alkohola in različna pomanjkanja.
 
Parkinsonova bolezen – Parkinsonova bolezen se pojavi zaradi pomanjkanja nevrotransmitorja, imenovanega dopamin, njena pogostost pa je ocenjena na 1,2 do 3 odstotke vseh primerov demence.

Življenje z demenco

Ko vam zdravniki sporočijo, da imate demenco, bo to najverjetneje velik šok tako za vas kot za vaše sorodnike. Po tem boste verjetno zelo čustveni. Vendar je pomembno zavedanje, da življenja še zdaleč ni konec. V življenju poskušamo najti priložnosti in izzive, tudi če gre za težke situacije. 
 
Več si lahko preberete na spletnem mestu dementiaforum.org.