Moj nakupovalni seznam

Načrtovanje nakupovanja je zelo pomembno

Negovana oseba bo potrebovala točno določene stvari ob točno določenem času – na primer zdravila. Zato je nakupovanje še posebej pomembno. Če se želite prepričati, da je vaš dom dobro založen s stvarmi, ki jih potrebuje vaš bližnji, je načrtovanje ključnega pomena. 
 

Kako načrtovati nakupovanje

Z bližnjim se skupaj usedita in napišita seznam stvari, ki jih vsak dan potrebuje. Premislite o vsem, ne samo o hrani. Pojdite skozi vse kategorije izdelkov. Premislite o zdravilih, higieni, zaščiti pri inkontinenci, pripomočkih za lajšanje vsakodnevnih opravil in drugih stvareh, ki bi jih vaš bližnji lahko potreboval ali pa želel.
 
Pazljivo ji/mu prisluhnite. Njegove potrebe se morda razlikujejo od vaših pričakovanj. Pozneje skupaj preglejta seznam in se tako prepričajte, da niste česa pozabili.
 
Končni seznam bi moral vsebovati izdelke, ki si jih vaš bližnji želi. Poleg tega bi moral vsebovati tudi stvari, za katere veste, da jih potrebujete, če želite zagotoviti dobro nego. S tovrstnim načrtovanjem nakupovanja si lahko prihranite veliko stresa, časa in denarja.
 
Spodaj je nekaj namigov za sestavljanje seznama:
 
Hrana
  • preverite, katero hrano imajo vaši bližnji radi in katere ne marajo – če jim postrežete s hrano, ki jo imajo radi, jo bodo verjetneje pojedli
  • izberite hranljive izdelke, ki nimajo preveč maščobe ali kalorij
  • prepričajte se, da niste kupili hrane, na katero je vaš bližnji alergičen
  • v idealnem primeru bi morali biti obroki enostavni za uživanje, žvečenje in požiranje
Zdravila
Pri zdravniku vašega bližnjega zberite vse recepte, informacije o zdravilih in navodila za odmerjanje. Tako boste lahko lažje natančneje načrtovali nakup zdravil zanje.
 
Higienski izdelki in izdelki za obvladovanje inkontinence
Število izdelkov, ki jih boste morali kupiti, je odvisno od stanja vašega bližnjega. Zato razmislite, kako pogosto morate umivati ali preoblačiti bližnjega, preden karkoli dodate na nakupovalni seznam. Izračunajte skupno tedensko/mesečno porabo in nato v seznam vnesite te količine. 
 
Zapomnite si, da doma nikoli ne morete imeti preveč higienskih izdelkov. Poskusite imeti rezervo za nujne primere.