Dejavnosti, ki jih lahko delate z vašim bližnjim

Dejavnosti, v katerih bosta oba uživala

Nega bližnjega na domu lahko postane utrujajoča rutina. Za zagotavljanje udobja morate redno in vsak dan opravljati enaka opravila. Poleg tega je lahko vaš nekoč dejaven in bister bližnji zdaj močno omejen zaradi bolezni, povezanih s staranjem. V tem primeru ste morda pozabili, da še vedno potrebuje fizično in umsko spodbudo. 
 
Negovana oseba morda ne bo več zmožna igrati tenisa ali šaha. Vendar lahko še vedno uživa v veliko različnih stvareh. Še boljše je, če dejavnosti izvajata skupaj. Spodaj smo zbrali 21 zamisli, ki vas lahko navdihnejo. Zakaj ne bi prenesli tega seznama (PDF) in izbrali nekaj dejavnosti, ki bi lahko poživile rutino? Nato jih lahko vključite v časovni razpored nege.

21 načinov, na katere lahko zabavate ostarele bližnje

 1. Pojdita na sprehod – po soseski ali pa pojdita do parka in nahranita ptice. Svež zrak in telovadba delata čudeže.

 2. Poslušajta glasbo. Če lahko, tudi zapojta skupaj – še posebej starejše pesmi, v katerih bi vaš bližnji užival. (Znanstveniki so odkrili, da glasba, še posebej petje, pomaga pri komunikaciji z ljudmi, ki imajo demenco).

 3. Naglas preberite knjigo, časopis ali revijo. Večina med nami uživa v dobri zgodbi.

 4. Skupaj igrajta namizno igro, se kartajta ali pa sodelujta pri sestavljanki. Pomagalo vam bo spodbuditi možgane.

 5. Oglejta si film ali priljubljeno starejšo nadaljevanko (na televizijskih programih ali DVD-jih). Nato se lahko pogovorita o razvoju zgodbe in najljubših likih.

 6. Barvajta z barvicami ali pa rišita in slikajta skupaj. Pri ustvarjanju se lahko zabavate.

 7. Rešujta križanke, sudoku ali rebuse. So odlična vaja za vaše možgane.

 8. Napišita pismo družinskemu članu za obletnico, rojstni dan ali skorajšnji praznik (na primer božič ali veliko noč). Uživala bosta, če se bosta osredotočila na nekoga, ki ga oba poznata in imata rada.

 9. Prijateljem lahko naročite, naj pripeljejo hišnega ljubljenčka. Simpatičen pes ali mucek lahko izboljša vzdušje v negovalnem okolju.

 10. Posadita semena ali rože ali pa samo skupaj zalivajta rože. Ko bodo rasle, se bosta lahko pogovarjala o njih.

 11. Nabirajte rože in skupaj naredita šopek. Zaradi lepih barv in vonjev se bosta bolje počutila.

 12. Izdelajte meni za cel teden. Tako boste spodbudili domišljijo in se boste nečesa lahko veselila.  

 13. Skupaj se zapeljita z avtomobilom, avtobusom, vlakom ali žičnico v zabaviščni park, živalski vrt, muzej ali grad v bližini. To je lahko čudovita avantura.

 14. Imejta piknik samo za vaju ali pa vključita druge družinske člane/prijatelje. To je dober izgovor, da sta na svežem zraku.

 15. Skupaj specita pecivo ali piškote. Če sta ves čas doma, vam bo dobro delo malo fizičnega razgibavanja. 

 16. Kupita različno eksotično sadje in ga skupaj pojejta, pri čemer se lahko pogovarjata o različnih imenih in državah porekla. To je koristno za zdravje in bo pomagalo spodbuditi domišljijo.

 17. Sedita skupaj na klopi v parku in spremljajta življenje okrog vas. Morda vaju bo presenetilo, koga ali kaj vse boste videla. 

 18. Plešita ali pa skupaj izvajajta raztezne oziroma gimnastične vaje. Redno gibanje in telovadba sta zelo pomembna.

 19. Doma ustvarite lastni wellness center ali lepotilni salon. Bližnjemu naredite manikuro ali pa skupaj preizkusita lepotilno masko za obraz. Zabavala se bosta in dobro počutila.

 20. Izdelajta album s fotografijami ali časopisnimi izrezki. Vaš bližnji lahko izbere temo, ki ga zanima.

 21. Preglejta stare albume s fotografijami, družinsko dediščino ali čestitke. Zagotovo bodo sprožili spomine in zgodbe, ki jih lahko delite.