Kaj lahko storite?

Bližnjemu pomagajte pri obvladovanju inkontinence

Če še ni obiskal zdravnika, ga kmalu naročite. O stanju vašega bližnjega izvedite vse, kar lahko. Tako mu lahko zagotovite ustrezno zdravljenje. 
 
Vaš zdravnik se bo želel izogniti povzročanju neugodja vašemu bližnjemu. Zato bo najverjetneje priporočil najmanj invaziven postopek, ki je na voljo. Na začetku to lahko vključuje spremembe življenjskega sloga, fizioterapijo in medicinske pripomočke (glejte spodaj). Če nobena od teh stvari ne pomaga, lahko zdravnik vašega bližnjega napoti k specialistu. Kot zadnji izhod lahko specialist priporoči zdravila ali kirurški poseg. Vendar ne skrbite, skupaj s strokovnjaki lahko vašemu bližnjemu pomagate pri obvladovanju inkontinence.
 
Morda bo obema nerodno, ko mu boste poskušali pomagati pri inkontinenci. To je povsem normalno. Nenazadnje je to osebna stvar. Vendar jim lahko resnično pomagate. Zato bo za obe strani dobro, če premagate zadrego – tako se bodo bolj sprostili. Če izveste vse, kar lahko o njihovem stanju, boste lahko bolje razumeli, kaj doživljajo. Tako jim boste lahko zagotovili podporo, ki jo potrebujejo.  

Namigi za različne vrste inkontinence

Ste prebrali razdelek Vrste inkontinence? Opisuje nekatere najbolj pogoste vrste oslabljenega mehurja. Lahko boste našli tisto, ki ustreza stanju pri vašemu bližnjemu. 
 
Spodaj so profesionalni namigi, ki vam pomagajo obvladovati prav to vrsto inkontinence.
Pomoč pri stresni inkontinenci
Najprej upoštevajte življenjski slog vašega bližnjega. Nekaj preprostih sprememb lahko privede do velikih, pozitivnih razlik. 
 • Zagotovite, da pijejo dovolj tekočine.
  Naravno je pomisliti, da bi morali piti manj tekočine. Vendar je lahko zaradi tega njihov urin bolj koncentriran. To razdraži mehur, zaradi česar je bolj dejaven. Priporočamo, da vaši bližnji normalno pijejo, kadar so žejni. S tem bo njihov urin imel zdravo bledo-rumeno barvo. Po pričakovanjih bodo s prekomernim pitjem povečali potrebo po obisku stranišča. Zato poskusite ohraniti zdravo ravnovesje.

 • Izogibajte se določenim pijačam.
  Zapomnite si, da imajo določene pijače diuretični učinek, kar pomeni, da morate ob njihovem uživanju večkrat obiskati stranišče. To med drugim vključuje pravi čaj in kavo (ki vsebujeta kofein) ter alkoholne pijače. Če jih bo vaš bližnji na vsake toliko časa užival, ne bo nič narobe. Vendar jih ni priporočljivo spiti preveč.

 • Pazite na zaužite kalorije.
  oslabijo ob prekomerni teži, kar lahko privede do inkontinence. Zato pomagajte bližnjemu ostati v formi. Prepričajte se, da uživa zdravo, hranljivo hrano brez odvečnih kalorij.

 • Odsvetujte kajenje.
  Ali oseba, ki jo negujete, kadi? To samo po sebi ne povzroča oslabljenega mehurja. Vendar lahko kadilski kašelj pritiska na mehur. Zato jih poskusite prepričati, da manj kadijo ali pa celo nehajo. To bo koristno za njihovo inkontinenco in splošno zdravje. 


 • Spodbujajte telovadbo.
  Ali je vaš bližnji mobilen? Ali mu morate pomagati pri gibanju? Nadzor mehurja lahko izboljša z vajami za mišice medeničnega dna. Znanstveniki so ugotovili, da je s tem mogoče izboljšati ali celo pozdraviti stanje v 70 odstotkih primerov blage ali zmerne inkontinence. Vaš bližnji mora tri do šest mesecev redno pravilno izvajati (Keglove vaje). Nikoli ni prepozno za začetek – simptome lahko izboljšajo tudi v poznih sedemdesetih ali osemdesetih letih. Specialist bo morda priporočil tehnike, kot je elektrostimulacija, saj jim ta lahko pomaga pri pravilnem izvajanju vaj. Izvedite več o vajah.
Pomoč pri urgentni inkontinenci
To stanje se včasih imenuje tudi prekomerno aktiven sečni mehur. Kot lahko sklepate iz imena, pri tem stanju začutite nujno in neustavljivo potrebo po obisku stranišča. Nekaj namigov za pomoč pri negi bližnjega: 
 • Pomagajte jim doseči stranišče.
  Prepričajte se, da je pot do stranišča neovirana in enostavna za navigacijo.  Če so mobilni/delno mobilni prav tako zagotovite, da imajo oblačila, ki jih je enostavno odstraniti – brez nerodnih načinov zapenjanja.

 • Pomagajte jim pri treningu mehurja in vajah.
  Pri urgentni inkontinenci je mogoče znova natrenirati mehur. To dosežete tako, da bližnjega spodbujate k daljšem zadrževanju večje količine urina. Tako bodo manjkrat šli na stranišče. Njihov mehur tako ne bo več izkazoval »pretirane« potrebe, ko je samo delno poln. Ponoven trening je sčasoma lažji. Do 50 odstotkov ljudi, ki trpi za urgentno inkontinenco, ga je poskusilo z uspehom.

> Keglove vaje za lahko tudi pomagajo v nekaterih primerih urgentne inkontinence.

> Izvedite več o vajah.

Pomoč za mešano inkontinenco
Ali vaš bližnji trpi za mešanico stresne in urgentne inkontinence? V tem primeru je najbolje, da se najprej osredotočite na bolj izpostavljene simptome in jih poskusite obvladati. Lahko jih spodbudite k izvajanju vaj za krepitev mišic medeničnega dna za obvladovanje stresne inkontinence ali prevzgoji mehurja za urgentno inkontinenco. Ko se njihovi glavni simptomi izboljšajo, se začnite ukvarjati z ostalimi simptomi.
Pomoč pri funkcionalni ali nevrološki inkontinenci
Ali fizična oziroma duševna motnja preprečuje vašemu bližnjemu, da pravočasno doseže stranišče? Ali pa mu preprečuje, da bi sploh lahko nadziral mehur?  Morda mu lahko pomagajo zdravniki. Četudi mu zdravniki ne morejo pomagati, lahko z določenimi ukrepi še vedno izboljšate situacijo pri vašemu bližnjemu. 

Najbolj pomembno je, da uporabljate dobre izdelke za obvladovanje inkontinence in tako zmanjšate vpliv morebitnih nesreč. Dobro zasnovane in za obvladovanje inkontinence bodo v celoti zadržale urin. S tem se bodo počutili sveži, suhi, čisti in jim bo udobno. 

> Raziščite nabor izdelkov TENA.

Ukrepi za hujše primere

Odvisno od stanja pri vašem bližnjem, bo zdravnik ali specialist morda priporočal nekaj od naslednjega: 

 • Medicinske pripomočke
  Zdravnik bo morda vstavil kateter (cevka, ki je povezana z uretro) s prenosno vrečko, ki zajema urin. To je lahko zgolj začasen ukrep, še posebej v primerih, ko je rezultat kirurškega posega, od katerega vaš bližnji še vedno okreva. Morda boste morali menjavati in čistiti vrečke katetra – tega opravila se je enostavno naučiti. Pomembno je razumeti, da kateter ni rešitev za urinsko inkontinenco, ampak za povečano prostato. Lahko pa je tudi začasna rešitev po kirurškem posegu na prostati.

  Najpogosteje uporabljeni izdelki pri oslabljenem mehurju so vpojne predloge in hlačke za obvladovanje inkontinence. Zasnovane so za zaščito pred uhajanjem urina in neprijetnimi vonjavami ter so na voljo v številnih različnih velikostih z različnimi stopnjami vpojnosti.

  > Raziščite izdelke za obvladovanje inkontinence TENA.

 • Zadnji izhod: zdravila in/ali kirurški poseg
  Določena zdravila lahko pomagajo zmanjšati prekomerno delovanje mehurja. Če želite izvedeti več o zdravilih, ki bi vašemu bližnjemu lahko pomagala pri urgentni inkontinenci, prosite zdravnika, naj vas napoti k specialistu, na primer urologu ali uroginekologu.

  Inkontinenco se lahko zdravi tudi s kirurškimi posegi, vendar je tovrstno zdravljenje razmeroma redko.
Drugi načini, na katere lahko pomagate
Kaj še lahko naredite, da pomagate bližnjemu pri funkcionalni inkontinenci? Prepričajte se, da je pot do stranišča brez ovir in enostavna za navigacijo. Če so mobilni/delno mobilni in oblečeni, bo pomagalo, če bodo nosili oblačila, ki jih je enostavno sleči – brez nerodnih načinov zapenjanja.
Svojemu bližnjemu privoščite le najboljše
Izvedite, kako vam TENA ponuja najučinkovitejšo rešitev za ohranjanje čistoče in udobja pri vašemu bližnjemu – tukaj si lahko ogledate nabor izdelkov TENA.