Staranje in inkontinenca

Kaj se zgodi med staranjem?

Kaj lahko najprej naredite, če vaš ostarel bližnji izgubi nadzor nad mehurjem in/ali črevesjem? Poskusite ne zganjati panike. Na začetku bo morda obema neprijetno in nerodno. Vendar ne skrbite: je pogosta težava, s katero se ji/mu lahko pomagate soočati.
 
Če ste bili bližnjim ob strani med staranjem, ste najverjetneje opazili spremembe v njihovem fizičnem stanju. Najverjetneje niso več v tako dobri telesni pripravljenosti, kot so bili včasih. Prav tako jim mogoče peša vid in sluh. Vse to so naravni pojavi. 
 
Podobne težave imajo lahko tudi z urinskim sistemom. V starosti bo ta deloval manj učinkovito kot v mlajših letih. Kot rezultat lahko delno ali v celoti izgubijo nadzor nad mehurjem in črevesjem. To je pogosto stanje, imenovano inkontinenca. 
 
Vaši bližnji se morda sramujejo inkontinence ali pa jim gre na živce. Kar naenkrat nimajo več nadzora nad opravljanjem potrebe, čeprav gre za zasebno zadevo, ki so jo imeli včasih za samoumevno.  
 
Pomagate jim lahko tako, da poskušate razumeti njihove težave. Prav tako ne bodite pretirano kritični do njihove situacije in se poskusite otresti tudi morebitne zadrege. Več informacij o inkontinenci in praktičnih načinih za pomoč bližnjim. Bodite ljubeči pri negi. To vas lahko zbliža. 
 
Če želite bolje razumeti stanje vaših bližnjih, premislite o tem, kaj se dogaja v njihovem telesu med staranjem.

Zakaj vaši bližnji postajajo inkontinentni?

Njihovi organi, mišice in živci lahko zaradi staranja prenehajo učinkovito sodelovati. 
 
Če želimo preprečiti inkontinenco, potrebujemo podporo mišic medeničnega dna in sfinktra. Te pomembne mišice pomagajo preprečevati urinsko in fekalno inkontinenco. Med staranjem lahko te mišice oslabijo iz različnih vzrokov in tako povzročijo inkontinenco. Mogoče je tudi, da živci, ki povezujejo možgane in mehur, pošiljajo napačne signale. 
 
Poleg tega morda naše ledvice in mehur zaradi staranja ne delujejo več z enako učinkovitostjo kot v mlajših letih. (Na splošno velja, da pri zdravih starejših osebah ledvice še naprej normalno delujejo, vendar lahko na delovanje ledvic vplivajo bolezni, zdravila in drugi dejavniki.) 
 
Naslednje spremembe lahko prispevajo k inkontinenci:  
Kaj se med staranjem dogaja z ledvicami?
Med staranjem pride do večjega tveganja poslabšanja delovanja ledvic. To se kaže kot zmanjšan pretok krvi v ledvice in zmanjšana proizvodnja antidiuretičnega hormona (ADH). Ta hormon koncentrira urin (sproži izločanje vode nazaj v telo). Ko raven tega hormona pade, pride do povečane proizvodnje urina, še posebej ponoči. Zato je tudi normalno, da morajo starejše osebe ponoči enkrat do dvakrat vstati in obiskati stranišče.
Kaj se zgodi z našim mehurjem med staranjem?
Sečni mehur je mišičast votli organ. Med staranjem se poveča tveganje izgube tonusa in funkcije mišic mehurja. To privede do zmanjšane možnosti krčenja in stiskanja. Zato praznjenje mehurja traja dlje, mehur pa se ne izprazni do konca, zato nekaj urina ostane v mehurju.
 
Mehur izgubi tudi elastičnost in ne more zadržati toliko urina kot prej. Refleks praznjenja se sproži pozneje, ko je mehur skoraj poln. Zato imajo starejše osebe manj časa za obisk stranišča in praznjenje mehurja po tem, ko jih začne tiščati na stranišče. 
 
Uretra se lahko zamaši. Pri ženskah lahko do tega pride zaradi oslabljenih mišic, ki povzročijo zdrs mehurja ali vagine iz položaja (prolaps). Pri moških lahko uretro blokira povečana . Še posebej pomembno je dovolj zgodaj prepoznati tovrstna stanja, saj je le tako mogoče zagotoviti ustrezno zdravljenje.
 
Simptomi lahko vključujejo: 
  • težave pri začetku uriniranja;
  • občutek, da se mehur ne izprazni po uriniranju;
  • prekinjen ali šibek tok urina;
  • pogosto potrebo po uriniranju in pogosto ponoči.
Če mehurja ne morejo do konca izprazniti, lahko mehur ostane napolnjen s preostalim urinom, kar povzroči inkontinenco s puščanjem in je dejavnik tveganja za infekcije urinarnega trakta.
 
Če vaši bližnji s staranjem izgubijo mobilnost, bodo morda težko prišli do stranišča. Zato ne morejo pravočasno prispeti do stranišča, ko jih začne tiščati. Odslej se bodo za obvladovanje inkontinence morali zanesti na negovalca, kot ste vi. 

Izvedite več

Če želite biti dober negovalec, je pomembno razumevanje procesa staranja ter njegovega vpliva na mobilnost in kognitivne sposobnosti. V naslednjih člankih lahko izveste več o starostnih spremembah in načinih, na katere lahko pomagate bližnjim: