Moj bližnji potrebuje malce pomoči

Skrbite za bližnjega in jim zagotavljajte ustrezno stopnjo podpore, odvisno od njihovega fizičnega stanja.
 
Če se lahko bližnji sam giblje in skoraj neodvisno ali z malo pomoči opravlja vsakodnevna opravila, si oglejte ta razdelek. Tukaj lahko dobite praktične namige za najboljšo možno nego.

Spodbujanje ustrezne higiene

Osebna higiena je pomembno vsakodnevno opravilo. Vaš bližnji morda lahko skrbi zase in se umiva brez vaše pomoči. Morda potrebuje le malce pomoči. Če je tako, je to dobro. Poskusite bližnjega spodbuditi, da se čim dlje sam umiva brez vaše pomoči. Morda boste želeli vsake toliko časa preveriti, ali potrebuje vašo pomoč.

Koža starejših oseb zahteva posebno nego

Najbrž ste opazili, da se med staranjem stara tudi naša koža. Postane precej občutljiva. Zato starejše osebe potrebujejo posebno vsakodnevno higieno, ki je prilagojena njihovi občutljivi koži. To je še posebej res, če se spopadajo z inkontinenco, saj urin in blato dražita in poškodujeta njihovo kožo. Nežno čiščenje in zaščita pomagata preprečiti draženje kože in vnetje. Zato je dobro, če vaš bližnji sledi vsakodnevni higieni, ki je prilagojena njegovi občutljivi koži. Tako se bo počutil čisto, udobno, sveže in zdravo, kar lahko izboljša njegovo samozavest. 
 
Nega kože bližnjega poteka v treh korakih: čiščenje, obnova in zaščita. Če si želite ogledati izdelke, ki so primerni za te korake in zasnovani za občutljivo kožo pri starejših osebah, raziščite nabor izdelkov za nego kože TENA.

Izdelki za inkontinenco

Če se vaš bližnji lahko sam oblači, lahko najverjetneje sam skrbi tudi za zaščito pri inkontinenci. To je še posebej verjetno, če nosi izdelek, ki ga je enostavno uporabljati, na primer zaščitne za enkratno uporabo. Hlačke TENA Pants je enostavno obleči tako kot običajno . Vašemu bližnjemu bodo pomagale pri neodvisnosti in ohranjanju dostojanstva. Hkrati nudijo tudi zanesljivo zaščito pred uhajanjem.  
 
Če želite za svoje bližnje najti pravi izdelek za zaščito pri inkontinenci, lahko uporabite tudi izbirnik izdelkov TENA. 
 
Za vodnik po korakih pri oblačenju in preoblačenju izdelkov za obvladovanje inkontinence obiščite našo stran o preoblačenju.
 
Če želite izvedeti več o naboru izdelkov TENA, glejte izdelke TENA.

Skrb za varnost bližnjega

Vaš bližnji je lahko precej neodvisen in ne potrebuje veliko pomoči. Vendar se je dobro zavedati, da so kosti starejših oseb precej krhke. Celo manjša nesreča ali padec lahko privede do poškodbe, ki jim prepreči gibanje. Zato jim poskusite zagotovite čim bolj varno stanovanje, po katerem se bodo lahko prosto premikali. Preberite več o razdelku o varnosti v stanovanju.

Pomoč pri prehrani in vnosu tekočin

Vaš bližnji bo morda želel manj piti, saj se bo bal, da bo moral bolj pogosto obiskovati stranišče, če bo več pil. Vendar bo zaradi tega njegov urin bolj koncentriran. To lahko poveča tveganje za njegovo zdravje. Zato ga poskušajte spodbuditi, da pije normalne količine tekočine, ko je žejen. 
 
Prav tako lahko skupaj jesta, s čimer zagotovite dobro in hranilno prehrano. Vendar obroki niso samo priložnost za okrepčilo. So tudi priložnost za socializiranje, pogovarjanje, pripovedovanje zgodb in smeh. Zakaj ne bi na kosilo povabili še drugih družinskih članov in prijateljev? Socializiranje bližnjim pomaga pri občutku povezanosti, ki je pomemben vidik njihovega življenja, kar bomo razložili spodaj.   

Občutek povezanosti z drugimi

V starejših letih nam prav tako veliko pomeni, da nas nekdo prime za roko, zmasira po hrbtu ali pa toplo objame. To je še toliko pomembneje, če večino časa preživimo sami. 
 
Izkušeni negovalci pravijo, da lahko skupne dejavnosti bližnjemu pomagajo izboljšati dan, čeprav so na videz nepomembne. Tukaj lahko poiščite zamisli, ki vas bodo navdihnile.

Najdite ljudi, ki vam bodo nudili podporo

Izkušeni negovalci priporočajo, da pomoč za nego bližnjih poiščete pri drugih. To so lahko družinski člani, prijatelji ali lokalna skupnost oziroma socialno varstvo. Tukaj lahko izveste več o pridobivanju pomoči.