Vrste inkontinence

Pogoste vrste inkontinence

Svojim bližnjim želite zagotoviti najboljšo možno nego. Zato bo morda koristno, če boste vedeli, katero vrsto inkontinence imajo. S to informacijo jim boste lahko zagotovili izdelke, ki so prilagojeni njihovi situaciji. Prav tako jim boste lahko pomagali bolj učinkovito nadzirati njihovo stanje. To pomeni, da se bodo počutili udobno in samozavestno.
 
Spodaj smo opisali sedem vrst inkontinence, njihove simptome in različne vzroke zanje. Nekatere so značilne za ženske, druge so prisotne samo pri moških. Najbolj pogosti vrsti sta stresna in – ena oseba ima lahko tudi kombinacijo obeh. 
Stresna urinska inkontinenca (SUI)
Običajno se uporablja skrajšan termin: stresna . Gre za najbolj pogosto vrsto inkontinence pri ženskah. Delež tega stanja pri moški inkontinenci je približno 10 odstotkov. Pogosto se pojavi, ko oslabijo mišice medeničnega dna, ki podpirajo mehur. Ko se zasmejete ali zakašljate, se poveča pritisk na mehur. se ne morejo zadosti stisniti, da bi zadržale ves urin. Zato ga lahko nekaj uide – običajno le manjša količina, vendar v nekaterih primerih lahko tudi večja.

Ženske –  se največkrat pojavi pri ženskah med nosečnostjo, po porodu in po 40. letu starosti. Takrat obstaja največja verjetnost za poškodbe in/ali oslabitev mišic medeničnega dna. Vendar se tovrstna inkontinenca lahko pri ženskah pojavi pri kateri koli starosti. Izkusi jo ena od treh žensk. Pri mladih ženskah se pogosto pojavi med športnim udejstvovanjem.

Urgentna inkontinenca
To stanje je znano tudi kot »prekomerno aktiven sečni mehur«. Zgodi se, ko začutite nenadno potrebo po uriniranju in mehur samodejno izloči urin, ne da bi ga bili zmožni ustaviti. Telo vas na to skorajda ne opozori ali pa vas komaj opozori. Pri uhajanju urina so količine lahko precej velike. Povprečna oseba izprazni mehur štiri- do osemkrat na dan. Ali mora vaš bližnji urinirati pogosteje? Ali se ponoči redno večkrat zbuja, ker ga tišči na stranišče? To so lahko znaki urgentne inkontinence. 

Moški – urgentna je najpogostejša oblika inkontinence pri moških. Pogosto se pojavi kot posledica povečane prostate. 

Druge vrste inkontinence pri ženskah in moških

  • Nekateri ljudje ne morejo pravočasno doseči stranišča, ker imajo težave, povezane s telesno ali duševno boleznijo. Njihovo stanje se imenuje funkcionalna .   


  • Običajno gre za kombinacijo stresne inkontinence in urgentne inkontinence, pri čemer je ena bolj opazna kot druga.


  • Pri nekaterih ljudeh možgani ne morejo pravilno komunicirati z mehurjem. Zaradi tega ne morejo nadzorovati mehurja ali pa ga do konca izprazniti. Tovrstne nevrološke motnje mehurja lahko povzročajo številne različne bolezni. Če mislite, da bi vaš bližnji lahko imel to vrsto inkontinence, ne sklepajte takoj o vzrokih in posledicah. Raje ga čim prej peljite k zdravniku. Strokovna diagnoza vas bo pomirila.
Druge vrste inkontinence pri moških

  • To se zgodi, kadar se mehur (uretra) ne izprazni do konca in urin še naprej uhaja tudi po uriniranju. To je pogost pojav pri oslabljenih mišicah medeničnega dna. 

  • s puščanjem
    Če oseba izkuša nenehen ali občasen tok urina, ima inkontinenco s puščanjem. Vzrok je lahko ovira ali pa okvara živcev. 

Niste prepričani glede simptomov?

Če so simptomi pri vas ali vaših bližnjih nejasni, morda niste prepričani, za katero vrsto inkontinence gre. Vendar ne skrbite, obstajajo načini, da izveste. 
 
Kakšen teden ali dva vodite dnevnik uriniranja vašega bližnjega. Nato se o vaših zapiskih lahko pogovorite z zdravnikom. Svetujemo vam, da se obrnete na zdravnika in pridobite ustrezno diagnozo in nasvete za obvladovanje stanja pri vaših bližnjih.
 
 
Ko se boste učili o inkontinenci, boste verjetno naleteli na neznane izraze. V slovarčku lahko izveste, kaj pomenijo.