Spopadanje z urinsko inkontinenco

Pogovor o inkontinenci pri vašem otroku in njeno obvladovanje je lahko občutljiva tema ne glede na to, ali gre za dnevno mokrenje ali močenje postelje. Kot staršu ali negovalcu vam ni pomembno samo najti pravih izdelkov za obvladovanje inkontinence, ki bodo podprli in tolažili vaše otroke, ampak jim želite tudi ponuditi razumevanje in spodbudo, s pomočjo katerih se bodo bolje počutili. Tukaj imate na voljo nekaj namigov o ključnih iztočnicah pogovora z otrokom o obvladovanju inkontinence.

Bodite mirni in odprti

Otroci hitro zaznajo nepotrpežljivost. Zato ostanite mirni, odprti in se odkrito pogovorite o težavah. Prav tako se pogosto pogovarjajte o tem, saj je pomembno preverjati, kako se počutijo in ali imajo vprašanja oziroma pomisleke. Otrokom se bo zdelo normalno in naravno pogovarjati o tej temi, če se boste o njej veliko pogovarjali z njimi.

Normalizirajte situacijo

Vašega otroka morda skrbi, da je nekaj narobe z njim. Zato je dobro, da ga pomirite, saj mora vedeti, da ni sam kriv in da se drugi otroci najverjetneje enako počutijo. Razložite jim, da se v tudi njihovem razredu eden ali dva sošolca spopadata z enako težavo in se jima je ravno tako nerodno pogovarjati o tem. Dobro je poudariti, da se jim tega ni treba sramovati in da so na voljo dobre možnosti za zdravljenje.
 
Če ste imeli sami podobno težavo ali pa jo je doživel kdo od njihovih bratov ali sester, jim tega ne pozabite omeniti. Otrokom pomaga spoznanje, da so drugi doživljali enako, vendar je to stanje tudi minilo. 

Nekaj dejstev in številk o inkontinenci pri otrocih

Splošna statistika glede na starost otrok:
 
  • Močenje postelje je najbolj pogosta oblika inkontinence pri otrocih in vpliva na 2 do 4 odstotke otrok med 5 in 7 letom starosti. 
  • 3 od 4 otrok so navajeni na uporabo stranišča do tretjega leta.
  • Pri petih letih 1 od 10 otrok še vedno moči posteljo.
  • Pri desetih letih 1 od 15 otrok še vedno moči posteljo.
 
Vsak otrok je edinstven in drugačen, zato so drugačni in edinstveni tudi dejavniki, povezani z njihovo inkontinenco. Zato se je v primeru vprašanj ali pomislekov vedno najbolje posvetovati z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem.  

Kratka učna ura biologije z gospodom Mehurjem

Razlaga razlogov in načinov delovanja otrokom pomaga razjasniti situacijo, da jo lahko lažje razumejo. Če se z otrokom pogovorite o tem, kako deluje njegovo telo in mehur, ga s tem lahko pomirite. Obiščite najbližjo knjižnico in si izposodite nekaj knjig na to temo. Vizualni pripomočki otrokom olajšajo razumevanje in premišljevanje o tem, kar ste jim razložili. 
 
Pri manjših otrocih lahko celo situacijo razložite tudi z zgodbo, s katero jim boste morda lažje približali celo zadevo. Na primer: »Gospod Mehur se še vedno uči opravljati svoje delo in se spoznava z ostalimi. Kmalu se bodo dobro razumeli.« 
 

Zadrega

Vaš otrok je lahko igralec, umetnik, športnik ali preprosto vaš otrok, vendar ga nikoli nihče ne sme poznati, definirati ali opisati kot nekoga, ki lula v posteljo. Tovrstna dejanja samo spodbujajo negativne občutke pri celotni zadevi. Namesto tega se prepričajte, da razumejo, da to ni njihova krivda in da nad tem nimajo nadzora. Prav tako je dobro, če jim pomagate razumeti, da imajo na voljo dobre izdelke in rešitve, s katerimi si bodo lahko pomagali pri obvladovanju inkontinence.