Praktični namigi za obvladovanje inkontinence pri vašem otroku

Pomagale vam bodo tudi zgodbe ljudi, ki so doživeli in preživeli vse, kar trenutno doživljate. Ker se o močenju postelje in inkontinenci redko odprto pogovarjamo, je včasih težko dobiti tovrstne prijateljske nasvete. Lahko si pomagate s spodnjo zbirko koristnih namigov drugih staršev, učiteljev in zdravstvenih delavcev.

Stalne prakse pred spanjem

Če ima vaš otrok težave z močenjem postelje, mu lahko pomaga ustrezna stalna praksa pred spanjem. 
 
  • Zagotovite zdrave in redne navade pri uživanju hrane in pijače skozi ves dan. 
  • Zagotovite, da gre vaš otrok na stranišče, preden gre v posteljo. 
  • Pri zmanjšanju nehotenega nočnega mokrenja lahko pomaga tudi alarm za zbujanje ob močenju postelje.

Prepričajte se, da pijejo dovolj vode

Če vaš otrok kaže znake zaprtja, ga je treba zdraviti, saj lahko zaprtje pritiska na mehur in povzroča močenje postelje. Zato je pomembno zagotoviti, da vaš otrok zdravo je in redno iztreblja. 
 
Če je vaš otrok zelo žejen, vendar težko prazni mehur, priporočamo, da se pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem.

Pripravite rezervno posteljnino

V otroški sobi imejte pripravljen dodaten komplet posteljnega perila, rezervno pižamo in odejo za morebitno preoblačenje sredi noči. To vam bo pomagalo, ko se zbudite sredi noči in ste zaspani, saj bo s tem morebiten neljubi dogodek imel manjši vpliv na počutje vseh vpletenih.

Vložite v zaščito za posteljni vložek

Posteljna podlaga TENA (zaščita za posteljni vložek) je zelo dober način za zaščito otroške postelje pred močenjem le-te. Tudi posteljo lahko pripravite na morebitno preoblačenje. Najprej namestite eno rjuho, nato zaščitno podlogo in nato še eno rjuho. Tako bo postelja že napol pripravljena, ko jo boste morali preobleči – samo odstranite mokro zgornjo rjuho in zaščitno podlogo.  

Nevtralizacija vonjev

Neprijetni vonji lahko povzročijo dvome, zaradi katerih otroci izgubijo samozavest in jim je nerodno. Sodobni izdelki za obvladovanje inkontinence vsebujejo nevtralizatorje vonja, zato se bodo otroci počutili dobro tudi po morebitnem neljubem dogodku. 
 
Če želite izvedeti, kateri izdelki najbolj ustrezajo vašemu otroku, glejte celoten nabor izdelkov TENA za otroke.

Ustavite draženje

Otroci so lahko zelo neprijazni do drugih otrok, še posebej, kadar gre za močenje postelje. Zato jim je pomembno razložiti (brez oštevanja), da so vsi na nek način drugačni. Nekateri so slabovidni, drugi imajo alergije ipd. Otroke spomnite, da se vsak razvija drugače in da tega ne morejo nadzorovati. Vendar lahko nadzorujejo, kako prijazni in ustrežljivi so do drugih ljudi.

Sodelujte z drugimi odraslimi

Učiteljem ali staršem prijateljev vašega otroka razložite njegove težave z mehurjem, ko je v njihovi oskrbi. Tako vas lahko podprejo in s tem seveda nudijo oporo vašemu otroku. Lahko na primer zagotovijo, da ima otrok enostaven dostop do stranišča ali pa se spomnijo šifre, s katero otrok sporoči, da je med spanjem pri njih pomočil posteljo. Še ena dobra zamisel. V telovadni komplet oziroma šolsko torbo jim dodajte rezervne hlačke.

Spanje pri drugih otrocih in šolski izleti

Ne bi bilo slabo kupiti pralno spalno vrečo za vašega otroka. Ko pripravljate torbo za šolski izlet ali spanje pri prijatelju, lahko izdelek za obvladovanje inkontinence skrijete v spalno vrečo ali pižamo, da se lahko na skrivaj preoblečejo, preden gredo v posteljo. 
 
Po potrebi se pogovorite z drugimi starši, učitelji ali negovalci, ki bodo skrbeli za vašega otroka, da lahko skupaj najdete ustrezno rešitev za spanje. Preden gredo v posteljo, lahko na primer zbudijo vašega otroka, da gre še enkrat na stranišče. Lahko pa tudi postavijo izdelke za obvladovanje inkontinence na priročno mesto v kopalnici, kjer jih bo vaš otrok zlahka našel. Učitelji in drugi starši so se pogosto že srečali z močenjem postelje, zato vam lahko celo priporočajo nove strategije, ki jih lahko preizkusite doma.

Imejte prijatelje v bližini

Preverite posteljo in se prepričajte, da je čista, ter tako preprečite nepotrebne zadrege za vašega otroka. Če vašega otroka skrbi možnost neljubega dogodka pred prijatelji, mu lahko uporaba izdelka za obvladovanje inkontinence, ki ustreza njegovim potrebam, pomaga, da se sprosti in uživa v skupni igri.

Oslabljen mehur pri najstnikih

Majhna uhajanja pri najstnicah niso nič nenavadnega, na primer ob smejanju. Običajno minejo sama od sebe. Vendar je taka situacija še vedno občutljiva in ji je lahko nerodno, zato svoji najstnici zagotovite diskreten izdelek za obvladovanje inkontinence, ki ga lahko uporabi, da zmanjša tveganje draženja in nevtralizira vonjave. Če vi ali vaš otrok sumite na infekcijo urinarnega trakta, se naročite na zdravniški pregled.
 
Za diskretno zaščito najstnikov glejte nabor izdelkov Lights by TENA. Če iščete namige in nasvete za negovanje otroka ali najstnika, lahko več informacij najdete na spletnem mestu Nega najbližjih