Zdravljenje inkontinence pri otrocih

Za obvladovanje inkontinence je na voljo več rešitev in postopkov poleg zagotavljanja podpore in razumevanja, rednih obiskov stranišča in zdravega načina prehranjevanja otrok. Izbira pravih izdelkov za obvladovanje inkontinence, ki najbolje ustrezajo njihovim potrebam in jim zagotavljajo visoko raven varovanja pred uhajanjem in udobja, je zelo dober začetek. Spodaj so naštete nekatere druge možnosti, ki so na voljo. Način zdravljenja, ki je najbolj primeren za vašega otroka, je odvisen od njihove starosti in odraslosti, vrste inkontinence in družinske anamneze – vaš otrok ima večje možnosti za inkontinenco, če ste jo imeli tudi vi ali vaš partner. Ne glede na to je dobro vedno vedeti, da ni nihče kriv. To je le del odraščanja. 
 
Če se vaš otrok sooča z inkontinenco, se pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem o najbolj ustreznih načinih zdravljenja. Če želite izvedeti več o inkontinenci, si lahko tukaj preberete več o osnovah delovanja mehurja in vzrokih urinske inkontinence pri otrocih

Najprej preverite za znake vnetja

Če iz katerega koli razloga mislite, da je prisotna infekcija urinarnega trakta, se posvetujte s svojim zdravnikom. Najverjetneje bodo predlagali urinski test, s katerim lahko preverijo stanje in priporočajo zdravljenje.

Zdravila za urinsko inkontinenco pri otrocih

Zdravniki lahko včasih predpišejo zdravilo, če vaš otrok ne proizvaja dovolj hormona, ki upočasni nastajanje urina v ledvicah čez noč. To zdravilo opravlja isto nalogo kot hormon in vašemu otroku pomaga proizvajati manj urina ponoči, kar zmanjša potrebo po lulanju. Lahko je tudi kratkotrajna rešitev za situacije, ko je suhost pomembna, na primer med šolskimi izleti ali počitnicami. 
 
Lahko ga jemljejo tudi dlje časa, odvisno od situacije. Vsak 3. mesec pa ga morajo prenehati jemati, da lahko preverite, ali je uporaba zdravila vplivala na močenje postelje. To zdravilo ni primerno za zdravljenje vseh otrok. Pri nekaterih se po prenehanju jemanja vrne tudi močenje postelje.

Alarm za zbujanje ob močenju postelje (opozorila na enurezo)

Alarmi za zbujanje ob močenju postelje so zasnovani tako, da zvonijo ali brnijo in tako zbudijo vašega otroka, ko začne močiti posteljo. Otrokom lahko pomagajo oblikovati dobre navade in trenirati mehur, zato so učinkovita rešitev.
 
Alarme lahko kupite, v določenih primerih jih krije tudi vaše zdravstveno zavarovanje. 

Uporaba alarma

Pred začetkom uporabe alarma za zbujanje ob močenju postelje zagotovite zdrave navade pri uživanju hrane in pijače, redne obiske stranišča in zadosti spanja ponoči. 
Namen alarma je pomagati vašemu otroku, da se zbudi in gre na stranišče. Zato je pomembno, da alarm sami izklopijo. Če ga izklopite vi, se bodo naučili prespati signale, zato alarm ne bo učinkoval. 
 
Na začetku boste mogoče morali pomagati pri zbujanju otroka, ko zaslišite alarm, da ga lahko izklopi in gre na stranišče, medtem pa lahko zamenjate posteljnino. S pomočjo elektronske varuške boste lahko slišali alarm ne glede na to, kje ste v hiši. Ob začetku uporabe alarma priporočamo, da otrok ne nosi plenic ali zaščitnih hlačk, saj mora čutiti potrebo po obisku stranišča.  

Prehitevanje alarma

Po približno 10 dneh uporabe alarma se bodo otroci naučili prebuditi, preden se alarm oglasi. Začeli boste opažati, da je močenje postelje manj pogosto, kar je znak napredka.

Suhe noči, ohranite jih

Ko vaš otrok s pomočjo alarma ostane popolnoma suh čez noč, alarm uporabljajte še dodaten mesec, da boste lahko popolnoma prepričani o učinkovitosti.

Bodite potrpežljivi

Uporaba alarma za zbujanje ob močenju postelje zahteva predanost tako starša kot otroka. Če ste trenutno zelo zasedeni in pod stresom, je bolje počakati, da se stvari umirijo in boste imeli čas. Če ne opazite napredka, prenehajte z uporabo za nekaj časa in poskusite znova čez nekaj mesecev. 
 
Ne glede na rešitve, ki ste jih že preizkusili za zmanjšanje inkontinence pri otroku, se je najbolje posvetovati z zdravnikom.

Namig

Če se vaš otrok ne zbudi ob alarmu, lahko alarm postavite v kovinsko posodo, da ojačate zvok. Če je alarm preglasen, ga prekrijte z blazino.